Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Starters op de woningmarkt in Oost Gelre kunnen naar huizen gaan kijken van maximaal 200.000 euro in plaats de huidige 170.000 euro. De huizenprijzen zijn gestegen en het aanbod voor starters is minder geworden.

door Domien Esselink

Van de 157 woningen die in Oost Gelre te koop staan zijn er op dit moment 21 goedkoper dan 170.000 euro.

Oost Gelre wil met het voorstel aan de gemeenteraad het voorbeeld volgen van Winterswijk, Berkelland en Oude IJsselstreek, waar het maximale aankoopbedrag al op 200.000 euro ligt. Doetinchem en Bronckhorst hebben de grens op 170.000 euro gezet. Aalten biedt geen starterslening aan.

Uitzondering

Een verzoek om eenmalig een uitzondering te maken en de starterslening naar 200.000 euro te verhogen, zodat de persoon n kwestie een woning kan kopen, heeft Oost Gelre doen besluiten het bedrag op te schroeven, ook omdat dat in andere gemeentes al was gebeurd.

Als de gemeenteraad niet akkoord gaat met het voorstel, kan de vrouw die het verzoek indiende de woning toch kopen. 'We lopen op de verhoging vooruit en staan dat toe. Zij hoeft niet te wachten, dat gaat door, en misschien zit er nóg één in de pijplijn', zegt wethouder Bart Porskamp. 

'Niet wagenwijd open'

Ook huurwoningen van woningcorporatie De Woonplaats komen in aanmerking voor de regeling. 'Maar dat aantal blijft beperkt. Die poort wordt niet wagenwijd opengezet', reageert Porskamp.

'Het totaal aantal koop- en huurwoningen bij de corporatie moet gelijk blijven. Waar een huurwoning verkocht wordt, wordt elders een koopwoning weer verhuurd.'

Er is nog ruimte 

Jongeren in Oost Gelre maken tot nog toe niet veel gebruik van de starterslening. Porskamp: 'Er is 390.000 euro aan budget. Per woning kan er maximaal 25.000 euro worden geleend. We kunnen dus nog wel een aantal mensen faciliteren.'    

 

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend