Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.

door Rob Haverkamp

De stadsadvocaat van de gemeente Nijmegen stelt dat de acht gezinnen er legaal wonen op hun woonboten. Tal van rapporten wijzen erop dat de risico's door ligging in een gebied met zware industrie nihil zijn, roepen de bewoners sinds jaren.

De woonboten liggen al bijna een halve eeuw in het Maas-Waalkanaal, sinds 1973 op de huidige plek. Een droomplek, zegt bewoner Mirko Hofman, maar die is volgens de bewoners veranderd in een nachtmerrie.

De woonboten liggen aan een kade midden in een industrieterrein. De gemeente wil ze daar al lange tijd weg hebben, omdat het niet veilig zou zijn in verband met de zware industrie eromheen. Daarnaast zouden de woonboten uitbreiding van bedrijvigheid op het industrieterrein kunnen dwarsbomen. De gemeente vreest claims van de omliggende bedrijven. Een waar hoofdpijndossier.

Laat ons een keer met rust

Drie vertegenwoordigers namen de moeite om namens de woonbootbewoners op de politieke avond hun gal te spuwen. De limiet is meer dan bereikt voor ze. 'We zitten hier al voor de zoveelste keer', zegt Erma Pestman-Cobussen. Ze is één van de woonbooteigenaren die de gemeenteraad woensdagavond toespreekt. 'Laat de gemeente nu toch eens eindelijk na zes jaar compassie tonen, en toegeven dat we legaal zijn. We zijn al zes jaar de dupe van een gemeente die dwalend is. Die alsmaar geen gedegen onderzoeken uitvoert.'

Ze krijgt bijval van andere woonbooteigenaren, zoals Mirko Hofman. 'Het moet maar eens afgelopen zijn', zegt hij. 'De gemeente wil dat ik verhuis en gaat daarbij heel ver in haar acties om mijn woongenot te ontnemen. Onder meer door te dreigen met handhavingstrajecten. Dit raakt mij enorm. Hou er mee op en laat ons een keer met rust. Ik verzoek u met klem om deze zaak nu eindelijk eens fatsoenlijk op te lossen.'

Weer een nieuw onderzoek

Deze week werd bekend dat de gemeente het zelf ook niet meer weet. Nieuwe wetgeving wijst erop dat de boten er legaal liggen, iets dat de woonbootbewoners altijd al zeiden. De gemeente heeft het ministerie om hulp gevraagd en kondigt nu weer een nieuw onderzoek aan. 

Het schiet de woonbootbewoners duidelijk in het verkeerde keelgat. 'Onderzoek nummer hoeveel, vragen wij ons af', zegt Floor Nijhuis tegen de toehorende raadsleden. 'Gaan we net zo lang wachten totdat er iets gevonden kan worden waardoor de gemeente Nijmegen de acht gezinnen toch een faillissement in kan jagen?' De afkoopsommen voor vertrek die onbedoeld uitlekten dekken de geleden schade in de verste verte niet.

Boosheid, wanhoop, frustratie en gezondheidsproblemen

Er wordt ook totaal voorbijgegaan aan wat het met de inwoners van Nijmegen doet, legt Nijhuis de raadsleden voor. 'We hebben een onterechte juridische status illegaal verworven. Dit woord roept bij ons ook heel veel boosheid, wanhoop en frustratie op. We zijn hardwerkende Nijmeegse burgers die te goeder trouw een woonboot hebben gekocht via alle legale wegen die wij konden bewandelen. Een aantal van ons kampt met gezondheidsproblemen als gevolg van de langdurige stress die het dreigen te verliezen van je huis - een primaire levensbehoefte - met zich meebrengt. We kunnen al zes jaar niet verder met ons leven.'

Hofman vult aan: 'Ik begrijp werkelijk niet waarom op deze manier met burgers wordt omgegaan. Ondanks alles, en het vertrouwen in de gemeente wat steeds dieper wegzakt, ga ik er nog steeds van uit dat u als raad spoedig een voor mij positief standpunt inneemt.'

'Het is eigenlijk echt heel erg schandalig', besluit Erma Pestman-Cobussen. 'Kom op voor ons als burgers. Laat die nachtmerrie eindelijk eens stoppen waarin we al zes jaar leven.'

De raad wacht nu eerst op het nieuwe onderzoek. Dat moet in juni klaar zijn.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend