Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.

door Rob Haverkamp

De stadsadvocaat van de gemeente Nijmegen stelt dat de acht gezinnen er legaal wonen op hun woonboten. Tal van rapporten wijzen erop dat de risico's door ligging in een gebied met zware industrie nihil zijn, roepen de bewoners sinds jaren.

De woonboten liggen al bijna een halve eeuw in het Maas-Waalkanaal, sinds 1973 op de huidige plek. Een droomplek, zegt bewoner Mirko Hofman, maar die is volgens de bewoners veranderd in een nachtmerrie.

De woonboten liggen aan een kade midden in een industrieterrein. De gemeente wil ze daar al lange tijd weg hebben, omdat het niet veilig zou zijn in verband met de zware industrie eromheen. Daarnaast zouden de woonboten uitbreiding van bedrijvigheid op het industrieterrein kunnen dwarsbomen. De gemeente vreest claims van de omliggende bedrijven. Een waar hoofdpijndossier.

Laat ons een keer met rust

Drie vertegenwoordigers namen de moeite om namens de woonbootbewoners op de politieke avond hun gal te spuwen. De limiet is meer dan bereikt voor ze. 'We zitten hier al voor de zoveelste keer', zegt Erma Pestman-Cobussen. Ze is één van de woonbooteigenaren die de gemeenteraad woensdagavond toespreekt. 'Laat de gemeente nu toch eens eindelijk na zes jaar compassie tonen, en toegeven dat we legaal zijn. We zijn al zes jaar de dupe van een gemeente die dwalend is. Die alsmaar geen gedegen onderzoeken uitvoert.'

Ze krijgt bijval van andere woonbooteigenaren, zoals Mirko Hofman. 'Het moet maar eens afgelopen zijn', zegt hij. 'De gemeente wil dat ik verhuis en gaat daarbij heel ver in haar acties om mijn woongenot te ontnemen. Onder meer door te dreigen met handhavingstrajecten. Dit raakt mij enorm. Hou er mee op en laat ons een keer met rust. Ik verzoek u met klem om deze zaak nu eindelijk eens fatsoenlijk op te lossen.'

Weer een nieuw onderzoek

Deze week werd bekend dat de gemeente het zelf ook niet meer weet. Nieuwe wetgeving wijst erop dat de boten er legaal liggen, iets dat de woonbootbewoners altijd al zeiden. De gemeente heeft het ministerie om hulp gevraagd en kondigt nu weer een nieuw onderzoek aan. 

Het schiet de woonbootbewoners duidelijk in het verkeerde keelgat. 'Onderzoek nummer hoeveel, vragen wij ons af', zegt Floor Nijhuis tegen de toehorende raadsleden. 'Gaan we net zo lang wachten totdat er iets gevonden kan worden waardoor de gemeente Nijmegen de acht gezinnen toch een faillissement in kan jagen?' De afkoopsommen voor vertrek die onbedoeld uitlekten dekken de geleden schade in de verste verte niet.

Boosheid, wanhoop, frustratie en gezondheidsproblemen

Er wordt ook totaal voorbijgegaan aan wat het met de inwoners van Nijmegen doet, legt Nijhuis de raadsleden voor. 'We hebben een onterechte juridische status illegaal verworven. Dit woord roept bij ons ook heel veel boosheid, wanhoop en frustratie op. We zijn hardwerkende Nijmeegse burgers die te goeder trouw een woonboot hebben gekocht via alle legale wegen die wij konden bewandelen. Een aantal van ons kampt met gezondheidsproblemen als gevolg van de langdurige stress die het dreigen te verliezen van je huis - een primaire levensbehoefte - met zich meebrengt. We kunnen al zes jaar niet verder met ons leven.'

Hofman vult aan: 'Ik begrijp werkelijk niet waarom op deze manier met burgers wordt omgegaan. Ondanks alles, en het vertrouwen in de gemeente wat steeds dieper wegzakt, ga ik er nog steeds van uit dat u als raad spoedig een voor mij positief standpunt inneemt.'

'Het is eigenlijk echt heel erg schandalig', besluit Erma Pestman-Cobussen. 'Kom op voor ons als burgers. Laat die nachtmerrie eindelijk eens stoppen waarin we al zes jaar leven.'

De raad wacht nu eerst op het nieuwe onderzoek. Dat moet in juni klaar zijn.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend