Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.

door Rob Haverkamp

De stadsadvocaat van de gemeente Nijmegen stelt dat de acht gezinnen er legaal wonen op hun woonboten. Tal van rapporten wijzen erop dat de risico's door ligging in een gebied met zware industrie nihil zijn, roepen de bewoners sinds jaren.

De woonboten liggen al bijna een halve eeuw in het Maas-Waalkanaal, sinds 1973 op de huidige plek. Een droomplek, zegt bewoner Mirko Hofman, maar die is volgens de bewoners veranderd in een nachtmerrie.

De woonboten liggen aan een kade midden in een industrieterrein. De gemeente wil ze daar al lange tijd weg hebben, omdat het niet veilig zou zijn in verband met de zware industrie eromheen. Daarnaast zouden de woonboten uitbreiding van bedrijvigheid op het industrieterrein kunnen dwarsbomen. De gemeente vreest claims van de omliggende bedrijven. Een waar hoofdpijndossier.

Laat ons een keer met rust

Drie vertegenwoordigers namen de moeite om namens de woonbootbewoners op de politieke avond hun gal te spuwen. De limiet is meer dan bereikt voor ze. 'We zitten hier al voor de zoveelste keer', zegt Erma Pestman-Cobussen. Ze is één van de woonbooteigenaren die de gemeenteraad woensdagavond toespreekt. 'Laat de gemeente nu toch eens eindelijk na zes jaar compassie tonen, en toegeven dat we legaal zijn. We zijn al zes jaar de dupe van een gemeente die dwalend is. Die alsmaar geen gedegen onderzoeken uitvoert.'

Ze krijgt bijval van andere woonbooteigenaren, zoals Mirko Hofman. 'Het moet maar eens afgelopen zijn', zegt hij. 'De gemeente wil dat ik verhuis en gaat daarbij heel ver in haar acties om mijn woongenot te ontnemen. Onder meer door te dreigen met handhavingstrajecten. Dit raakt mij enorm. Hou er mee op en laat ons een keer met rust. Ik verzoek u met klem om deze zaak nu eindelijk eens fatsoenlijk op te lossen.'

Weer een nieuw onderzoek

Deze week werd bekend dat de gemeente het zelf ook niet meer weet. Nieuwe wetgeving wijst erop dat de boten er legaal liggen, iets dat de woonbootbewoners altijd al zeiden. De gemeente heeft het ministerie om hulp gevraagd en kondigt nu weer een nieuw onderzoek aan. 

Het schiet de woonbootbewoners duidelijk in het verkeerde keelgat. 'Onderzoek nummer hoeveel, vragen wij ons af', zegt Floor Nijhuis tegen de toehorende raadsleden. 'Gaan we net zo lang wachten totdat er iets gevonden kan worden waardoor de gemeente Nijmegen de acht gezinnen toch een faillissement in kan jagen?' De afkoopsommen voor vertrek die onbedoeld uitlekten dekken de geleden schade in de verste verte niet.

Boosheid, wanhoop, frustratie en gezondheidsproblemen

Er wordt ook totaal voorbijgegaan aan wat het met de inwoners van Nijmegen doet, legt Nijhuis de raadsleden voor. 'We hebben een onterechte juridische status illegaal verworven. Dit woord roept bij ons ook heel veel boosheid, wanhoop en frustratie op. We zijn hardwerkende Nijmeegse burgers die te goeder trouw een woonboot hebben gekocht via alle legale wegen die wij konden bewandelen. Een aantal van ons kampt met gezondheidsproblemen als gevolg van de langdurige stress die het dreigen te verliezen van je huis - een primaire levensbehoefte - met zich meebrengt. We kunnen al zes jaar niet verder met ons leven.'

Hofman vult aan: 'Ik begrijp werkelijk niet waarom op deze manier met burgers wordt omgegaan. Ondanks alles, en het vertrouwen in de gemeente wat steeds dieper wegzakt, ga ik er nog steeds van uit dat u als raad spoedig een voor mij positief standpunt inneemt.'

'Het is eigenlijk echt heel erg schandalig', besluit Erma Pestman-Cobussen. 'Kom op voor ons als burgers. Laat die nachtmerrie eindelijk eens stoppen waarin we al zes jaar leven.'

De raad wacht nu eerst op het nieuwe onderzoek. Dat moet in juni klaar zijn.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend