Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.

door Rob Haverkamp

De stadsadvocaat van de gemeente Nijmegen stelt dat de acht gezinnen er legaal wonen op hun woonboten. Tal van rapporten wijzen erop dat de risico's door ligging in een gebied met zware industrie nihil zijn, roepen de bewoners sinds jaren.

De woonboten liggen al bijna een halve eeuw in het Maas-Waalkanaal, sinds 1973 op de huidige plek. Een droomplek, zegt bewoner Mirko Hofman, maar die is volgens de bewoners veranderd in een nachtmerrie.

De woonboten liggen aan een kade midden in een industrieterrein. De gemeente wil ze daar al lange tijd weg hebben, omdat het niet veilig zou zijn in verband met de zware industrie eromheen. Daarnaast zouden de woonboten uitbreiding van bedrijvigheid op het industrieterrein kunnen dwarsbomen. De gemeente vreest claims van de omliggende bedrijven. Een waar hoofdpijndossier.

Laat ons een keer met rust

Drie vertegenwoordigers namen de moeite om namens de woonbootbewoners op de politieke avond hun gal te spuwen. De limiet is meer dan bereikt voor ze. 'We zitten hier al voor de zoveelste keer', zegt Erma Pestman-Cobussen. Ze is één van de woonbooteigenaren die de gemeenteraad woensdagavond toespreekt. 'Laat de gemeente nu toch eens eindelijk na zes jaar compassie tonen, en toegeven dat we legaal zijn. We zijn al zes jaar de dupe van een gemeente die dwalend is. Die alsmaar geen gedegen onderzoeken uitvoert.'

Ze krijgt bijval van andere woonbooteigenaren, zoals Mirko Hofman. 'Het moet maar eens afgelopen zijn', zegt hij. 'De gemeente wil dat ik verhuis en gaat daarbij heel ver in haar acties om mijn woongenot te ontnemen. Onder meer door te dreigen met handhavingstrajecten. Dit raakt mij enorm. Hou er mee op en laat ons een keer met rust. Ik verzoek u met klem om deze zaak nu eindelijk eens fatsoenlijk op te lossen.'

Weer een nieuw onderzoek

Deze week werd bekend dat de gemeente het zelf ook niet meer weet. Nieuwe wetgeving wijst erop dat de boten er legaal liggen, iets dat de woonbootbewoners altijd al zeiden. De gemeente heeft het ministerie om hulp gevraagd en kondigt nu weer een nieuw onderzoek aan. 

Het schiet de woonbootbewoners duidelijk in het verkeerde keelgat. 'Onderzoek nummer hoeveel, vragen wij ons af', zegt Floor Nijhuis tegen de toehorende raadsleden. 'Gaan we net zo lang wachten totdat er iets gevonden kan worden waardoor de gemeente Nijmegen de acht gezinnen toch een faillissement in kan jagen?' De afkoopsommen voor vertrek die onbedoeld uitlekten dekken de geleden schade in de verste verte niet.

Boosheid, wanhoop, frustratie en gezondheidsproblemen

Er wordt ook totaal voorbijgegaan aan wat het met de inwoners van Nijmegen doet, legt Nijhuis de raadsleden voor. 'We hebben een onterechte juridische status illegaal verworven. Dit woord roept bij ons ook heel veel boosheid, wanhoop en frustratie op. We zijn hardwerkende Nijmeegse burgers die te goeder trouw een woonboot hebben gekocht via alle legale wegen die wij konden bewandelen. Een aantal van ons kampt met gezondheidsproblemen als gevolg van de langdurige stress die het dreigen te verliezen van je huis - een primaire levensbehoefte - met zich meebrengt. We kunnen al zes jaar niet verder met ons leven.'

Hofman vult aan: 'Ik begrijp werkelijk niet waarom op deze manier met burgers wordt omgegaan. Ondanks alles, en het vertrouwen in de gemeente wat steeds dieper wegzakt, ga ik er nog steeds van uit dat u als raad spoedig een voor mij positief standpunt inneemt.'

'Het is eigenlijk echt heel erg schandalig', besluit Erma Pestman-Cobussen. 'Kom op voor ons als burgers. Laat die nachtmerrie eindelijk eens stoppen waarin we al zes jaar leven.'

De raad wacht nu eerst op het nieuwe onderzoek. Dat moet in juni klaar zijn.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Verkeersellende Nijmegen Noord vanaf 2022 opgelost dankzij Dorpensingel

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - De Dorpensingel in Nijmegen Noord en alle samenhangende verkeersmaatregelen zijn in 2022 klaar. Dat zeggen wethouder Vergunst (Nijmegen) en Sluiter (Lingewaard). Beide wethouders hebben dinsdag hun handtekening gezet voor de aanleg van de Dorpensingel. Daarmee komt een oplossing in zicht voor de verkeersellende die inwoners van Ressen en Nijmegen Noord al jarenlang voor hun kiezen krijgen.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • Nijmeegse 65-plussers strijden voor behoud dalurenkaart: 'Ik ben er echt afhankelijk van'

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Nijmeegse 65-plussers zijn boos op de gemeente. Nu reizen ze in de daluren voor tien euro per jaar nog gratis met de bus, maar de gemeente wil dat cadeautje afpakken. Volgend jaar is de kaart alleen bestemd voor mensen met een laag inkomen. De ouderen hebben bijna 1400 handtekeningen opgehaald als protest.
 • Woonbootbewoners ten einde raad: door zes jaar stress helpt Nijmegen onze gezondheid naar de knoppen

  14 maart 2019
  NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.
 • Danny M: 'Bruls zaait angst. Ik wíl helemaal niet terug naar Nijmegen'

  13 maart 2019
  NIJMEGEN - Danny M. is niet van plan terug te keren naar Nijmegen. Daarom vindt hij het belachelijk dat burgemeester Bruls naar de Raad van State gaat om de terugkeer van zijn gezin naar de Waalstad te dwarsbomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • CDA Nunspeet: de mountainbiker krijgt de Zwarte Piet

  21 maart 2019
  NUNSPEET - Om de biodiversiteit op de Veluwe in stand te houden wil de provincie delen van de (Noord-)Veluwse bossen af te gaan sluiten.
 • Iedereen wordt gecontroleerd op Wijchens vakantiepark

  21 maart 2019
  WIJCHEN - De politie en de gemeente Wijchen zijn deze donderdag in groten getale aanwezig op een recreatiepark in Wijchen. Zij controleren en handhaven daar op onder meer illegale permanente bewoning.
 • Explosieven opruimen Ede kost bijna 1,9 miljoen

  21 maart 2019
  EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. De kosten lagen waarschijnlijk zo hoog vanwege nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.
 • Gelderlanders uit Molenhoek kunnen niet in eigen dorp stemmen

  20 maart 2019
  HEUMEN - Met Molenhoek (Limburg) is iets geks aan de hand. Sommige inwoners, Gelderse Molenhoekers, moeten om hun stem uit te kunnen brengen een paar kilometer reizen.
 • Veel aanvragen financiële noodhulp Rheden

  20 maart 2019
  DE STEEG - In de gemeente Rheden wordt vaak een beroep gedaan op financiële noodhulp. Veel vaker dan in Amsterdam, Leiden of Friesland. Ook is de bewindvoering slecht geregeld en zit regelgeving in de weg. Dit constateert Stichting Urgente Noden (SUN) Rheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend