Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem verbetert, maar heeft nog altijd een hoog percentage voortijdig schoolverlaters. Wat gaan we doen om deze kwetsbare groep beter te betrekken? De gemeenteraad wil weten hoe het beschikbare geld dit jaar effectief besteed moet worden en sprak met experts.

door Huibert Veth

Het aantal voortijdig schoolverlaters (Vsv) in de gemeente Arnhem daalt de laatste jaren maar was afgelopen schooljaar met 2,37% nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,68%. Ook is vorig jaar 6 ton van de 1,4 miljoen die de gemeente beschikbaar had voor Vsv niet besteed. Dit bedrag is overgeheveld naar dit jaar.

Samenwerking met schoolbesturen

In samenwerking met schoolbesturen werkt de gemeente Arnhem aan de Maatschappelijk Educatieve Agenda (MEA) waarin Vsv wordt meegenomen. De verwachting is dat deze er voor de zomer niet zal zijn. Reden voor de PvdA en D66 om tussentijds te checken of we op de goede weg zijn. De Arnhemse gemeenteraad sprak hier woensdagavond over en nodigde betrokken instanties uit om mee te praten.

Onder Vsv-ers verstaan we leerlingen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs in de leeftijd van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of minimaal mbo-2 niveau. Dit jaar wil de gemeente verder inzetten op het voorkomen van Vsv. Een ambitie die ook in het coalitieakkoord staat.

'Multiproblematiek, taalproblemen en schulden'

Raadslid Mattijs Loor (D66): 'Voortijdig schoolverlaten is nog altijd een groot maatschappelijk probleem. Het kan de aanloop zijn naar jarenlang met schulden op de bank zitten in plaats van meedoen in de maatschappij. We staan er in Arnhem minder slecht voor dan voorheen. Nu nog oplossingen bedenken voor de moeilijke doelgroep die te maken heeft met multiproblematiek, taalproblemen en schulden waardoor er gewerkt moet worden in plaats van naar school gaan.'

De samenwerking tussen de aanwezige instanties is onvoldoende volgens Wim Ludeke (De Onderwijsspecialisten). 'Laten we uit onze eigen schaduw stappen omwille van deze doelgroep.' Ook zien we leraren die wel 'boeksmart' zijn maar niet 'streetsmart' zegt Jaouad Najih (AM-Support team). Sandra Van Kolfschoten (OnderwijsKunst): 'We moeten niet met elkaar van mening zijn dat het aan de jongeren ligt maar de jongeren in de oplossing betrekken.'

Wethouder Hans de Vroome zegde toe om voor de raad in beeld te brengen welke projecten er momenteel lopen of in de startblokken staan om te beginnen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
 • 'Arnhems vastgoed niet per se naar hoogste bieder'

  19 november 2019
  ARNHEM - Gemeentelijk vastgoed moet bij voorkeur worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad besloten.
 • Rijke buren? Dit is het vermogen in jouw gemeente

  18 november 2019
  ARNHEM - Het doorsnee vermogen van een huishouden is in de gemeente Rozendaal met 278.300 euro verreweg het grootst van de provincie. Arnhemmers zijn met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro juist het armst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vorig jaar.
 • Oud-wethouder Ine van Burgsteden (CDA) verlaat Arnhemse politiek

  15 november 2019
  ARNHEM - Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA verlaat de Arnhemse gemeenteraad. Zij is door het CDA Brummen voorgedragen als beoogd wethouder.
 • Actiegroepen starten campagne voor biomassavrije energieleveranciers

  14 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse actiegroep Nieuw Arnhems Peil start met een landelijke overstapcampagne naar energieleveranciers die geen biomassa gebruiken. 'Zodat leveranciers snappen dat ze moeten stoppen met het gebruik van biomassa, omdat ze anders klanten verliezen', zegt Marloes Spaander.

Overig verkiezingsnieuws

 • ​Epe krijgt als laatste gemeente een beiaardier

  21 november 2019
  EPE - ​Ze hebben er lang op moeten wachten, maar Epe krijgt als laatste gemeente in Gelderland een beiaardier. De gemeenteraad stemde vorige week in met een voorstel om jaarlijks 5.000 euro extra aan de Grote Kerk te geven, zodat het carillon bespeeld kan worden door een beiaardier. 'Het is het helemaal waard. Wij zijn echt razend enthousiast', aldus Ben Jonker van de kerk.
 • Tielse onderwijsflat mogelijk toch weg voor nieuwbouw met ROC op veilingterrein

  21 november 2019
  TIEL - De 'onderwijsflat' van het Lingecollege aan de Teisterbantlaan in Tiel gaat mogelijk toch verdwijnen. De school gaat onderzoeken of het lukt om samen met ROC Rivor een nieuw gebouw voor het VMBO te bouwen op het voormalige veilingterrein bij het station.
 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend