Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem verbetert, maar heeft nog altijd een hoog percentage voortijdig schoolverlaters. Wat gaan we doen om deze kwetsbare groep beter te betrekken? De gemeenteraad wil weten hoe het beschikbare geld dit jaar effectief besteed moet worden en sprak met experts.

door Huibert Veth

Het aantal voortijdig schoolverlaters (Vsv) in de gemeente Arnhem daalt de laatste jaren maar was afgelopen schooljaar met 2,37% nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,68%. Ook is vorig jaar 6 ton van de 1,4 miljoen die de gemeente beschikbaar had voor Vsv niet besteed. Dit bedrag is overgeheveld naar dit jaar.

Samenwerking met schoolbesturen

In samenwerking met schoolbesturen werkt de gemeente Arnhem aan de Maatschappelijk Educatieve Agenda (MEA) waarin Vsv wordt meegenomen. De verwachting is dat deze er voor de zomer niet zal zijn. Reden voor de PvdA en D66 om tussentijds te checken of we op de goede weg zijn. De Arnhemse gemeenteraad sprak hier woensdagavond over en nodigde betrokken instanties uit om mee te praten.

Onder Vsv-ers verstaan we leerlingen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs in de leeftijd van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of minimaal mbo-2 niveau. Dit jaar wil de gemeente verder inzetten op het voorkomen van Vsv. Een ambitie die ook in het coalitieakkoord staat.

'Multiproblematiek, taalproblemen en schulden'

Raadslid Mattijs Loor (D66): 'Voortijdig schoolverlaten is nog altijd een groot maatschappelijk probleem. Het kan de aanloop zijn naar jarenlang met schulden op de bank zitten in plaats van meedoen in de maatschappij. We staan er in Arnhem minder slecht voor dan voorheen. Nu nog oplossingen bedenken voor de moeilijke doelgroep die te maken heeft met multiproblematiek, taalproblemen en schulden waardoor er gewerkt moet worden in plaats van naar school gaan.'

De samenwerking tussen de aanwezige instanties is onvoldoende volgens Wim Ludeke (De Onderwijsspecialisten). 'Laten we uit onze eigen schaduw stappen omwille van deze doelgroep.' Ook zien we leraren die wel 'boeksmart' zijn maar niet 'streetsmart' zegt Jaouad Najih (AM-Support team). Sandra Van Kolfschoten (OnderwijsKunst): 'We moeten niet met elkaar van mening zijn dat het aan de jongeren ligt maar de jongeren in de oplossing betrekken.'

Wethouder Hans de Vroome zegde toe om voor de raad in beeld te brengen welke projecten er momenteel lopen of in de startblokken staan om te beginnen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Gemeente Renkum wil nieuwbouwwijk op Moviera-terrein

  19 maart 2019
  OOSTERBEEK - De gemeente Renkum wil op het voormalige Moviera-terrein aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek een nieuwe, kleinschalige woonwijk. Er moet ruimte komen voor ongeveer 50 woningen in verschillende prijsklassen. Dat meldt de gemeente.
 • Kamervragen over verlies Gelderse miljoenen voor zorg

  17 maart 2019
  ARNHEM - Gelderland loopt tientallen miljoenen voor zorg mis, volgens een nieuw rekenmodel van het Rijk. Dit maakte Omroep Gelderland vrijdag bekend. Deze miljoenen komen voor een groot deel in de Randstad terecht. 'Principieel onjuist' en 'onrechtvaardig', vindt Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA).
 • Auto te water in Culemborg, bestuurder nergens te bekennen

  17 maart 2019
  CULEMBORG - De politie in Culemborg is op zoek naar de bestuurder van een auto die is achtergelaten in het water.
 • Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland

  15 maart 2019
  ARNHEM - Gelderse gemeenten krijgen straks veel minder geld voor de zorg. In een nieuw plan van de overheid beschikken zij straks over allemaal hun eigen zorgbudget. Maar het geld wordt dan wel anders berekend. En die nieuwe berekening is niet gunstig voor onze provincie.
 • Zutphen maakt de weg vrij voor de komst van drie nieuwe windmolens

  15 maart 2019
  ZUTPHEN - Als het aan het gemeentebestuur van Zutphen ligt, komen er drie nieuwe windmolens langs het Twentekanaal. In een ontwerpbestemmingsplan geeft het gemeentebestuur aan dat klimaatdoelstellingen nu zwaarder wegen dan de belangen van omwonenden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Iedereen wordt gecontroleerd op Wijchens vakantiepark

  21 maart 2019
  WIJCHEN - De politie en de gemeente Wijchen zijn deze donderdag in groten getale aanwezig op een recreatiepark in Wijchen. Zij controleren en handhaven daar op onder meer illegale permanente bewoning.
 • CDA Nunspeet: de mountainbiker krijgt de Zwarte Piet

  21 maart 2019
  NUNSPEET - Om de biodiversiteit op de Veluwe in stand te houden wil de provincie delen van de (Noord-)Veluwse bossen af te gaan sluiten.
 • Explosieven opruimen Ede kost bijna 1,9 miljoen

  21 maart 2019
  EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. De kosten lagen waarschijnlijk zo hoog vanwege nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.
 • Gelderlanders uit Molenhoek kunnen niet in eigen dorp stemmen

  20 maart 2019
  HEUMEN - Met Molenhoek (Limburg) is iets geks aan de hand. Sommige inwoners, Gelderse Molenhoekers, moeten om hun stem uit te kunnen brengen een paar kilometer reizen.
 • Veel aanvragen financiële noodhulp Rheden

  20 maart 2019
  DE STEEG - In de gemeente Rheden wordt vaak een beroep gedaan op financiële noodhulp. Veel vaker dan in Amsterdam, Leiden of Friesland. Ook is de bewindvoering slecht geregeld en zit regelgeving in de weg. Dit constateert Stichting Urgente Noden (SUN) Rheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend