Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem verbetert, maar heeft nog altijd een hoog percentage voortijdig schoolverlaters. Wat gaan we doen om deze kwetsbare groep beter te betrekken? De gemeenteraad wil weten hoe het beschikbare geld dit jaar effectief besteed moet worden en sprak met experts.

door Huibert Veth

Het aantal voortijdig schoolverlaters (Vsv) in de gemeente Arnhem daalt de laatste jaren maar was afgelopen schooljaar met 2,37% nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,68%. Ook is vorig jaar 6 ton van de 1,4 miljoen die de gemeente beschikbaar had voor Vsv niet besteed. Dit bedrag is overgeheveld naar dit jaar.

Samenwerking met schoolbesturen

In samenwerking met schoolbesturen werkt de gemeente Arnhem aan de Maatschappelijk Educatieve Agenda (MEA) waarin Vsv wordt meegenomen. De verwachting is dat deze er voor de zomer niet zal zijn. Reden voor de PvdA en D66 om tussentijds te checken of we op de goede weg zijn. De Arnhemse gemeenteraad sprak hier woensdagavond over en nodigde betrokken instanties uit om mee te praten.

Onder Vsv-ers verstaan we leerlingen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs in de leeftijd van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma op havo, vwo of minimaal mbo-2 niveau. Dit jaar wil de gemeente verder inzetten op het voorkomen van Vsv. Een ambitie die ook in het coalitieakkoord staat.

'Multiproblematiek, taalproblemen en schulden'

Raadslid Mattijs Loor (D66): 'Voortijdig schoolverlaten is nog altijd een groot maatschappelijk probleem. Het kan de aanloop zijn naar jarenlang met schulden op de bank zitten in plaats van meedoen in de maatschappij. We staan er in Arnhem minder slecht voor dan voorheen. Nu nog oplossingen bedenken voor de moeilijke doelgroep die te maken heeft met multiproblematiek, taalproblemen en schulden waardoor er gewerkt moet worden in plaats van naar school gaan.'

De samenwerking tussen de aanwezige instanties is onvoldoende volgens Wim Ludeke (De Onderwijsspecialisten). 'Laten we uit onze eigen schaduw stappen omwille van deze doelgroep.' Ook zien we leraren die wel 'boeksmart' zijn maar niet 'streetsmart' zegt Jaouad Najih (AM-Support team). Sandra Van Kolfschoten (OnderwijsKunst): 'We moeten niet met elkaar van mening zijn dat het aan de jongeren ligt maar de jongeren in de oplossing betrekken.'

Wethouder Hans de Vroome zegde toe om voor de raad in beeld te brengen welke projecten er momenteel lopen of in de startblokken staan om te beginnen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • 'Met seksuele voorlichting wacht je ook niet', aanpak radicalisering moet al op school beginnen

  19 september 2019
  ARNHEM - De invloed van social media heeft het klimaat rondom radicalisering veranderd. Scholen moeten meer steun voelen vanuit de politiek en radicaliseringsvoorlichting moet al op de basisschool worden gegeven. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
 • Overheid moet geen zorgtaken uitvoeren, vindt Arnhems college

  16 september 2019
  ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend