Logo De Belofte

NIJMEGEN - Dertien keer was het raak in 2018. Illegale studentenpanden in Nijmegen waarvan de eigenaren tegen de lamp liepen. Het is het resultaat van 25 controles in gebieden waar veel overlast is door verkamerde panden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is de bedoeling dat er nog veel meer van zulke illegale situaties worden aangepakt. De 13 die nu boven water kwamen, zijn slechts het topje van de ijsberg. 

Ernstige overlast

Naast de genoemde 25 controles in overlastgebieden zijn er in heel Nijmegen 10 controles op basis van ernstige overlastmeldingen uitgevoerd. Het ging daarbij bijvoorbeeld om overlastmeldingen waarbij de politie moest ingrijpen, ernstige onveiligheidsgevoelens in de buurt of overlast met gezondheidsklachten voor omwonenden tot gevolg.  

De gemeente Nijmegen handelde ook zo'n 130 klachten af over bijvoorbeeld afval en fietsen rond kamerverhuurpanden. In het afgelopen jaar zijn in totaal circa 500 omzettingsvergunningen om een pand te mogen verkameren verleend en ongeveer 50 aanvragen geweigerd. 

Toenemende meldingen

Het zijn allemaal cijfers uit een tussentijdse evaluatie. De eerste concrete resultaten van de uitvoering van strengere regels die sinds 1 januari 2018 in Nijmegen van kracht zijn. Het is een reactie van de gemeente op de toenemende meldingen over door kamerverhuur veroorzaakte overlast in straten en buurten en de sterke groei van het aantal kamerverhuurpanden in delen van de stad.

Bij het meldpunt overlast door kamerverhuur kwamen ruim 400 meldingen binnen, vooral tijdens de zomermaanden. De overlastmeldingen hadden vooral betrekking op geluidsoverlast, mogelijke kamerverhuur zonder vergunning, overlast door afval en fietsen. De buurten/wijken met de meeste overlastmeldingen zijn Altrade, Stadscentrum, Wolfskuil, Bottendaal en Galgenveld. 

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse bloemenzee vernield: 'Hadden we niet moeten doen'

  23 mei 2019
  NIJMEGEN - Ondanks dat bewoners in Nijmegen-Noord vorige week herhaaldelijk vroegen aan de gemeente om de bloemenzee bij voor hun deur niet met de grond gelijk te maken, ging de grasmaaier toch rigoureus over de kleurenpracht. Dat was fout, erkent wethouder Bert Velthuis in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.
 • Verdwijnt de tippelzone in Nijmegen? Raad en college zijn het nog steeds oneens

  23 mei 2019
  NIJMEGEN - Het college van burgemeester en wethouders in Nijmegen houdt vast aan sluiting van de tippelzone. Dat bleek woensdagavond in antwoord op vragen van raadsleden tijdens een vergadering in het stadhuis. De raadsleden stelden de vragen in aanloop naar een debat komende maand over de toekomst van de straatprostitutie in de stad.
 • Bruls tegen omwonenden van studentenhuis na overlast: 'Ik verwacht juist een taart'

  21 mei 2019
  NIJMEGEN - Er is vanuit de gemeente wel degelijk gecontroleerd bij een feest in een studentenhuis aan de Sint Annastraat in Nijmegen. Dat zegt burgemeester Bruls in antwoord op de brief van omwonenden waarin zij zeggen dat zij zich in de steek gelaten voelen door hun burgemeester. Volgens Bruls viel het feestje wel mee.
 • Knalgroene streep door Nijmegen moet bezoekers beter rondleiden

  21 mei 2019
  NIJMEGEN - Allerhande bewegwijzeringsborden over van alles en nog wat leiden bezoekers niet goed door Nijmegen. Dat stelt het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders komt daarom met een alternatief: een knalgroene 2,5 cm brede lijn, dwars door de straten van de stad.
 • Omwonenden Nijmeegs studentenhuis boos over feestje tot midden in de nacht

  20 mei 2019
  NIJMEGEN - Omwonenden van een studentenhuis in het centrum van Nijmegen richten zich in een uiterste wanhoopsdaad rechtstreeks tot burgemeester Bruls. Zij willen weten waarom zij afgelopen vrijdag zo in de steek zijn gelaten tijdens de overlast van een feest. Terwijl vooraf vanuit de gemeente was gezegd dat ze er bovenop zouden zitten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeentebestuur Apeldoorn vindt deelname aan wietproef te risicovol

  23 mei 2019
  APELDOORN - Apeldoorn gaat zich zeer waarschijnlijk niet aanmelden voor een landelijke proef met gereguleerde wietteelt.Burgemeester Petra van Wingerden is van mening dat het experiment zoals dat er nu ligt onvoldoende helpt om de problematiek op het gebied van openbare orde, veiligheid en volksgezondheid te verminderen. Ook het financiële risico voor de gemeente vind zij te groot.
 • Tielse sportclubs dreigen samenwerking met gemeente op te zeggen om bezuinigingen

  23 mei 2019
  TIEL - Vertegenwoordigers van verenigingen voor sport en cultuur in Tiel hebben donderdagavond uiterst kritisch gereageerd op de plannen van het gemeentebestuur om te bezuinigingen. Zo dreigt de Federatie Tielse Sportverenigingen (FTS) de samenwerking met de gemeente voor nieuw sportbeleid te staken.
 • Ede krijgt drie minibossen met vlinders, vogels en bijen

  23 mei 2019
  EDE - Een bos met vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, ter grootte van een tennisbaan. Ede krijgt er drie van. Dit najaar wordt het eerste bos aangeplant.
 • Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

  23 mei 2019
  RENKUM - De papierfabriek van Renkum wordt mogelijk aangesloten op een warmtenet voor Wageningen en Renkum. Van de restwarmte die vrijkomt bij het produceren van papier, zouden 6300 woningen verwarmd kunnen worden.
 • Nijmeegse bloemenzee vernield: 'Hadden we niet moeten doen'

  23 mei 2019
  NIJMEGEN - Ondanks dat bewoners in Nijmegen-Noord vorige week herhaaldelijk vroegen aan de gemeente om de bloemenzee bij voor hun deur niet met de grond gelijk te maken, ging de grasmaaier toch rigoureus over de kleurenpracht. Dat was fout, erkent wethouder Bert Velthuis in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend