Logo De Belofte

NIJMEGEN - Dertien keer was het raak in 2018. Illegale studentenpanden in Nijmegen waarvan de eigenaren tegen de lamp liepen. Het is het resultaat van 25 controles in gebieden waar veel overlast is door verkamerde panden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is de bedoeling dat er nog veel meer van zulke illegale situaties worden aangepakt. De 13 die nu boven water kwamen, zijn slechts het topje van de ijsberg. 

Ernstige overlast

Naast de genoemde 25 controles in overlastgebieden zijn er in heel Nijmegen 10 controles op basis van ernstige overlastmeldingen uitgevoerd. Het ging daarbij bijvoorbeeld om overlastmeldingen waarbij de politie moest ingrijpen, ernstige onveiligheidsgevoelens in de buurt of overlast met gezondheidsklachten voor omwonenden tot gevolg.  

De gemeente Nijmegen handelde ook zo'n 130 klachten af over bijvoorbeeld afval en fietsen rond kamerverhuurpanden. In het afgelopen jaar zijn in totaal circa 500 omzettingsvergunningen om een pand te mogen verkameren verleend en ongeveer 50 aanvragen geweigerd. 

Toenemende meldingen

Het zijn allemaal cijfers uit een tussentijdse evaluatie. De eerste concrete resultaten van de uitvoering van strengere regels die sinds 1 januari 2018 in Nijmegen van kracht zijn. Het is een reactie van de gemeente op de toenemende meldingen over door kamerverhuur veroorzaakte overlast in straten en buurten en de sterke groei van het aantal kamerverhuurpanden in delen van de stad.

Bij het meldpunt overlast door kamerverhuur kwamen ruim 400 meldingen binnen, vooral tijdens de zomermaanden. De overlastmeldingen hadden vooral betrekking op geluidsoverlast, mogelijke kamerverhuur zonder vergunning, overlast door afval en fietsen. De buurten/wijken met de meeste overlastmeldingen zijn Altrade, Stadscentrum, Wolfskuil, Bottendaal en Galgenveld. 

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Verkeersellende Nijmegen Noord vanaf 2022 opgelost dankzij Dorpensingel

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - De Dorpensingel in Nijmegen Noord en alle samenhangende verkeersmaatregelen zijn in 2022 klaar. Dat zeggen wethouder Vergunst (Nijmegen) en Sluiter (Lingewaard). Beide wethouders hebben dinsdag hun handtekening gezet voor de aanleg van de Dorpensingel. Daarmee komt een oplossing in zicht voor de verkeersellende die inwoners van Ressen en Nijmegen Noord al jarenlang voor hun kiezen krijgen.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • Nijmeegse 65-plussers strijden voor behoud dalurenkaart: 'Ik ben er echt afhankelijk van'

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Nijmeegse 65-plussers zijn boos op de gemeente. Nu reizen ze in de daluren voor tien euro per jaar nog gratis met de bus, maar de gemeente wil dat cadeautje afpakken. Volgend jaar is de kaart alleen bestemd voor mensen met een laag inkomen. De ouderen hebben bijna 1400 handtekeningen opgehaald als protest.
 • Woonbootbewoners ten einde raad: door zes jaar stress helpt Nijmegen onze gezondheid naar de knoppen

  14 maart 2019
  NIJMEGEN - Bewoners van de woonboten in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vroegen de gemeenteraad woensdagavond voor de zoveelste keer nu eindelijk eens te erkennen dat ze legaal wonen. Al jaren hangt hen boven het hoofd dat ze hun huis kwijtraken. De argumenten die moeten aantonen dat ze niet illegaal in het kanaal liggen, lijkt aan dovemansoren gericht.
 • Danny M: 'Bruls zaait angst. Ik wíl helemaal niet terug naar Nijmegen'

  13 maart 2019
  NIJMEGEN - Danny M. is niet van plan terug te keren naar Nijmegen. Daarom vindt hij het belachelijk dat burgemeester Bruls naar de Raad van State gaat om de terugkeer van zijn gezin naar de Waalstad te dwarsbomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • CDA Nunspeet: de mountainbiker krijgt de Zwarte Piet

  21 maart 2019
  NUNSPEET - Om de biodiversiteit op de Veluwe in stand te houden wil de provincie delen van de (Noord-)Veluwse bossen af te gaan sluiten.
 • Iedereen wordt gecontroleerd op Wijchens vakantiepark

  21 maart 2019
  WIJCHEN - De politie en de gemeente Wijchen zijn deze donderdag in groten getale aanwezig op een recreatiepark in Wijchen. Zij controleren en handhaven daar op onder meer illegale permanente bewoning.
 • Explosieven opruimen Ede kost bijna 1,9 miljoen

  21 maart 2019
  EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. De kosten lagen waarschijnlijk zo hoog vanwege nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.
 • Gelderlanders uit Molenhoek kunnen niet in eigen dorp stemmen

  20 maart 2019
  HEUMEN - Met Molenhoek (Limburg) is iets geks aan de hand. Sommige inwoners, Gelderse Molenhoekers, moeten om hun stem uit te kunnen brengen een paar kilometer reizen.
 • Veel aanvragen financiële noodhulp Rheden

  20 maart 2019
  DE STEEG - In de gemeente Rheden wordt vaak een beroep gedaan op financiële noodhulp. Veel vaker dan in Amsterdam, Leiden of Friesland. Ook is de bewindvoering slecht geregeld en zit regelgeving in de weg. Dit constateert Stichting Urgente Noden (SUN) Rheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend