Logo De Belofte

NIJMEGEN - Vanuit milieuoogpunt een sympathiek idee, maar geen reële optie. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders van de suggestie om als experiment een inzamelpunt voor drugsafval te realiseren. Dat idee komt uit de koker van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66.

door Rob Haverkamp

Als je kijkt naar hoe drugscriminelen te werk gaan bij dumpingen kun je daar uit opmaken dat de criminelen zich niet verantwoordelijk voelen voor de gevolgen voor het milieu of de volksgezondheid, stelt het college. De kans dat criminelen gebruik zullen maken van een inzamelpunt voor hun drugsafval wordt dan ook niet hoog ingeschat door het college. 

Gevaarlijk

Zo'n anoniem inzamelpunt brengt ook grote risico's met zich mee, menen burgemeester en wethouders. De kans bestaat volgens hen dat er meerdere soorten chemicaliën gelijktijdig gedumpt worden, met risico's op chemische reacties tussen bijvoorbeeld logen en zuren. Een inzamelpunt zonder toezicht is dus feitelijk niet mogelijk en dat is in strijd met de gewenste anonimiteit die criminelen vertrouwen zou moeten geven om er gebruik van te maken.

Nijmegen is ook bang dat zo'n lokaal geregeld inzamelpunt een grote aanzuigende werking zou kunnen hebben. Dat criminelen, als ze er tóch gebruik van zouden maken, van heinde en verre hun rotzooi in de gemeente Nijmegen komen dumpen. Dat zou wel eens veel geld kunnen gaan kosten.

Geen lokaal vraagstuk

Het enkel verwijderen van een beperkt aantal gesloten kleine jerrycans kostte afgelopen jaar al 3500 euro, zonder dat er bodemvervuiling had plaatsgevonden. De discussie over het probleem moet regionaal dan wel landelijk gevoerd worden, schrijft het college in antwoord op vragen van D66. De kwestie van het dumpen van drugsafval en ook de kosten daarvan, heeft momenteel de aandacht van de minister. D66 Gelderland is wel voor zulke inleverpunten en heeft daarover Statenvragen ingediend.

In 2018 werd er zeven keer drugsafval gedumpt in de regio Nijmegen. In totaal kostte het ongeveer 15.000 euro om de boel weer op te ruimen, exclusief ambtelijke inzet. Die kosten kunnen nog oplopen omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar mogelijk bodemvervuiling door het gedumpte drugsafval.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend