AALTEN - Inwoners van Aalten die via de gemeente een rolstoel of een scootmobiel hebben kunnen met ingang van 1 november in geval van pech naar een eigen werkplaats van de gemeente. Zijn ze daar niet toe in staat, dan komt er een reparateur aan huis.
De gemeente Aalten richt bij de gemeentewerf op de Vierde Broekdijk in Aalten een eigen werkplaats in voor de reparatie van hulpmiddelen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Afstand tot arbeidsmarkt
Het onderhoud wordt niet langer uitbesteed, omdat het in eigen beheer niet alleen goedkoper kan, maar ook drie werkplekken moet opleveren voor met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
'Zo komen we dichter bij de klanten', zegt wethouder Joop Wikkerink over de nieuwe aanpak, waarbij de kandidaat-werknemers via sociale dienst Laborijn een opleiding krijgen tot bijvoorbeeld fietsenmaker.
Doorstromen en training
'Het levert werk op voor drie mensen uit de sociale werkvoorziening maar het kunnen ook statushouders zijn. Ze krijgen een doorstroomplek bij Laborijn om ze op die manier op de arbeidsmarkt te krijgen', aldus de wethouder.
Ouderhoud en reparaties aan huis noemt Wikkerink 'het mooiste' van de nieuwe aanpak. 'Dan vangen de medewerkers bij de klanten ook signalen op over andere zaken die er spelen, die doorgespeeld kunnen worden naar de Wmo-consulent. Daarvoor moeten de mensen wel worden getraind.'
Levensduur verlengen
Er is jaarlijks zo'n 5 ton gemoeid met de inkoop en het onderhoud van de Wmo-hulpmiddelen. 'Twee ton daarvan is bestemd voor vervanging', zegt Wikkerink. 'We denken dat we door de nieuwe aanpak de levensduur van de hulpmiddelen kunnen verlengen.'
Overigens zullen niet alle reparaties in eigen beheer worden uitgevoerd. Wikkerink: 'We hebben 522 hulpmiddelen die elke twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen. In navolging van de gemeente Brockhorst gaan we dat zelf doen, maar dat geldt niet voor de ingewikkelde reparaties. Dan gaan we naar de leverancier, zoals bijvoorbeeld Van Raam in Varsseveld.'
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Het laatste nieuws uit Aalten
-
AALTEN - Henk Meerdink is dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Aalten onderscheiden met de Aaltense eremedaille. Hij zwaaide na 42 jaar af als raadslid en werd door burgemeester Anton Stapelkamp toegesproken en vereerd met de eremedaille.
-
AALTEN - De gemeente Aalten neemt muziekdocenten van Boogie Woogie in dienst. Dat is het gevolg van de breuk van Aalten met de muziekschool in Winterswijk. Aalten vindt de kosten voor de huisvesting in Winterswijk te duur. De Aaltense muziekverenigingen nemen het onderwijs voor harmonie en fanfare in eigen hand.
-
AALTEN - De gemeenteraad van Aalten kiest voor een fietspad 'met twee richtingen' aan de dorpszijde op de Ringweg (N318) in Aalten. Dat betekent dat fietsers op het fietspad vanuit Varsseveld rechtdoor kunnen fietsen op de 'Gesinkbult' richting Winterswijk.
-
AALTEN - Zestig vrouwen in Aalten hebben zich bij burgemeester én cursusleider Anton Stapelkamp opgegeven om meer te weten te komen over de lokale politiek. Vooralsnog heeft één vrouw serieuze ambities in de lokale politiek te gaan.
-
AALTEN - Oost-Achterhoekse leden van de Koninklijke Horeca Nederland slaan de handen ineen om de coronacrisis het hoofd te bieden. 'We moeten zorgen dat we goed voorbereid zijn op de kaalslag die gaat komen. Het wordt leeg in onze bedrijven', zegt regiobestuurder Martin Huning van de Koninlijke Horeca Nederland.