Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het studentenhuis aan de Groesbeeksedwarsweg in Nijmegen waar vorige week woensdagavond brand woedde, is illegaal 'verkamerd'. Dat bevestigt de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

De ODRN controleert op last van de gemeente of studentenhuizen in de Waalstad aan de regels voldoen. 'Ik heb het vanochtend nog besproken met de leidinggevende van de afdeling toezicht. We willen even heel grondig uitzoeken of het illegaal is', zegt Mieke Vuijk van de Omgevingsdienst. 'Maar ik denk dat je wel uit kunt gaan van een illegale situatie.'

Aanwezige bewoonster op tijd naar buiten

Voor de ODRN is het nog de vraag of er iemand in het pand woonde, maar de brandweer liet weten dat bij het uitbreken van de brand een studente thuis was. Zij kon op tijd naar buiten komen en zichzelf in veiligheid brengen.

De brand in het studentenhuis aan de Groesbeeksedwarsweg is ontstaan door een technische oorzaak, meldde de politie de dag na de brand. Volgens één van de buurtbewoners stond een groot deel van de studentenwoningen leeg.

Waarschuwingsbrief voor eigenaar

'Het moet juridisch altijd kloppen', legt Vuijk uit. Een medewerker van de ODRN trof het pand een dag na de brand leeg aan en, zo stelt de ODRN, de eigenaar heeft laten weten dat die van plan is het te verkopen. Dat maakt het handhaven lastig. Die eigenaar krijgt nu een waarschuwingsbrief dat het een illegale situatie betreft.

'Zodat duidelijk is, zowel voor de huidige als voor een eventuele nieuwe eigenaar, dat het pand in zijn huidige staat niet verhuurd mag worden. En dat dit niet zal worden gedoogd en dat hij net als iedereen een vergunning moet aanvragen', zegt Vuijk. 'Dan moeten alle regels kloppen. Brandveiligheid en andere eisen: vluchtroutes et cetera.'

De tekst gaat verder na de video.

Inkeerregeling

'Kijk, er loopt natuurlijk een project illegale kamerverhuur vanuit de gemeente Nijmegen', schetst Vuijk de context. 'Er is een inventarisatie gedaan dat het om 1500 panden zou gaan. Die hebben een inkeerregeling gehad en een omzetvergunning kunnen aanvragen.

De helft van die 1500 panden is nu nog illegaal. Die worden zeg maar postcodegewijs aangepakt. Waarbij ze op zekere termijn allemaal aan de beurt komen. Voor mijn begrip is het zo, dat wij door deze brand op een illegale situatie zijn gestuit die buiten het aanpakken van de illegaliteit die we al gestart zijn komt'.

'We zullen sowieso checken of deze bij die inventarisatie van resterende illegale panden behoort'. De ODRN denkt nog na over andere mogelijke stappen. Vuijk: 'Als de regels met voeten getreden worden, dan kunnen wij handhaven'.

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.
 • Gedogen bezorgen drankpakketten door horeca stopt per 1 juli

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen pakketten met licht alcoholische dranken meer bezorgen bij klanten. Hiervoor werd tijdens het hoogtepunt van de coronamaatregelen een uitzondering op de geldende regels voor drank en horeca gemaakt. Het regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio acht dit nu niet meer noodzakelijk, nu horecagelegenheden sinds 1 juni weer open mogen zijn.
 • Nijmegen verlengt coronamaatregelen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen stopt met een aantal maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo vervalt de mogelijkheid om supermarkten ’s nachts te bevoorraden en de verruiming van de openingstijden op zon- en feestdagen. Andere maatregelen gaan door tot 1 september en er komen zelfs een aantal nieuwe maatregelen bij, zoals de vrijstelling van huur die scholen moeten betalen voor buitensportaccommodaties

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend