Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het studentenhuis aan de Groesbeeksedwarsweg in Nijmegen waar vorige week woensdagavond brand woedde, is illegaal 'verkamerd'. Dat bevestigt de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

De ODRN controleert op last van de gemeente of studentenhuizen in de Waalstad aan de regels voldoen. 'Ik heb het vanochtend nog besproken met de leidinggevende van de afdeling toezicht. We willen even heel grondig uitzoeken of het illegaal is', zegt Mieke Vuijk van de Omgevingsdienst. 'Maar ik denk dat je wel uit kunt gaan van een illegale situatie.'

Aanwezige bewoonster op tijd naar buiten

Voor de ODRN is het nog de vraag of er iemand in het pand woonde, maar de brandweer liet weten dat bij het uitbreken van de brand een studente thuis was. Zij kon op tijd naar buiten komen en zichzelf in veiligheid brengen.

De brand in het studentenhuis aan de Groesbeeksedwarsweg is ontstaan door een technische oorzaak, meldde de politie de dag na de brand. Volgens één van de buurtbewoners stond een groot deel van de studentenwoningen leeg.

Waarschuwingsbrief voor eigenaar

'Het moet juridisch altijd kloppen', legt Vuijk uit. Een medewerker van de ODRN trof het pand een dag na de brand leeg aan en, zo stelt de ODRN, de eigenaar heeft laten weten dat die van plan is het te verkopen. Dat maakt het handhaven lastig. Die eigenaar krijgt nu een waarschuwingsbrief dat het een illegale situatie betreft.

'Zodat duidelijk is, zowel voor de huidige als voor een eventuele nieuwe eigenaar, dat het pand in zijn huidige staat niet verhuurd mag worden. En dat dit niet zal worden gedoogd en dat hij net als iedereen een vergunning moet aanvragen', zegt Vuijk. 'Dan moeten alle regels kloppen. Brandveiligheid en andere eisen: vluchtroutes et cetera.'

De tekst gaat verder na de video.

Inkeerregeling

'Kijk, er loopt natuurlijk een project illegale kamerverhuur vanuit de gemeente Nijmegen', schetst Vuijk de context. 'Er is een inventarisatie gedaan dat het om 1500 panden zou gaan. Die hebben een inkeerregeling gehad en een omzetvergunning kunnen aanvragen.

De helft van die 1500 panden is nu nog illegaal. Die worden zeg maar postcodegewijs aangepakt. Waarbij ze op zekere termijn allemaal aan de beurt komen. Voor mijn begrip is het zo, dat wij door deze brand op een illegale situatie zijn gestuit die buiten het aanpakken van de illegaliteit die we al gestart zijn komt'.

'We zullen sowieso checken of deze bij die inventarisatie van resterende illegale panden behoort'. De ODRN denkt nog na over andere mogelijke stappen. Vuijk: 'Als de regels met voeten getreden worden, dan kunnen wij handhaven'.

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend