Logo De Belofte

RHEDEN - Komen er windmolens in Rheden? Daarover moet in de komende tijd meer duidelijkheid komen. De gemeente start een onderzoek naar de mogelijkheid voor windmolens. Het is een flinke ommezwaai ten opzichte van het eerdere college, maar ook Rheden moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen. En dit kan daar bij helpen.

Het onderzoek richt zich op een gebied tussen de IJssel en de provincialeweg van Arnhem naar Zutphen, bevestigt een gemeentewoordvoerder. Maar er is nog niets zeker, benadrukt zij. Het kan ook zijn dat uit de bevindingen naar voren komt dat het allemaal niet mogelijk is.

Grootste knelpunt in Rheden is ruimte; vanwege landgoederen, landbouwgronden en natuurgebieden zoals de Posbank is veel grond uitgesloten voor windmolens.

Rheden loopt achter

Toch moet Rheden wel aan de bak, wil het de klimaatdoelstellingen behalen. Uit gemeentelijke stukken blijkt dat Rheden achterloopt op het besparen van energie en het duurzaam opwekken ervan.

Er staat onder meer: 'Als wij onze concrete doelstellingen de komende jaren alsnog willen behalen, dan moeten wij werk maken van het bouwen van windturbines, zonnevelden en alternatieve energiebronnen.'

Er mag overigens sinds januari ook in regioverband worden opgetrokken bij het neerzetten van zonnevelden en windmolens.

Vrijblijvend?

Wethouder Dorus Klomberg zegt in het stuk: 'Het is niet langer de vraag of wij windturbines, zonnevelden en andere installaties voor het opwekken van duurzame energie toestaan op ons grondgebied. Het is alleen nog de vraag waar dat dan het beste kan.'

Op de vraag of het onderzoek dan wel zo vrijblijvend is, antwoordt de woordvoerder dat, ook al is de locatie wellicht geschikt, de komst van windturbines nog altijd hangt op de investering die bedrijven vervolgens willen doen. Want de gemeente zal niet zelf investeren in de turbines.

'Energiemaatschappijen moeten de afweging maken of het rendabel is. Ook lokale burgerinitiatieven moedigt Rheden aan. Zo is er in Ellecom een initiatief voor zonnepanelen. Maar dat ligt op provinciegrond. De wethouder heeft gezegd het project te omarmen, maar beslist hier niet over.'

Ommezwaai

Ten opzichte van het eerdere college is het standpunt over het gebied waar nu naar wordt gekeken een flinke ommezwaai. Onder het vorige college was de komst van windmolens daar onbespreekbaar.

Het nieuwe college van VVD, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA liet meteen al weten hier anders in te staan. Dat zet het bestuur nu kracht bij, door onder meer een onderzoek naar de haalbaarheid van windmolens op te zetten.

Rheden wil in 2023 16 procent van de energiebehoefte in de gemeente duurzaam opwekken.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Rheden

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend