Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De woonlasten voor het komende jaar zijn bekend, zover de envelop van de gemeente al niet op de deurmat was gevallen. Opvallende cijfers daarbij komen uit de nieuwe gemeente West Betuwe: enorme stijgingen, valt het mee of is het goochelarij met cijfertjes?

Inwoners van de voormalige gemeente Neerijnen zullen zich wellicht kapot schrikken als zij lezen dat hun onroerend zaakbelasting (ozb) stijgt met 41 procent. In West Betuwe liggen naast Neerijnen ook de oud-gemeenten Geldermalsen en Lingewaal. De ozb is voor dit jaar nog per gemeente apart berekend, als een soort overgangsregeling. 

'Lastendruk blijft gelijk'

In totaal stijgen de totale woonlasten in West Betuwe met 8 procent. Dan gaat het om ozb, maar ook om rioolrechten en afvalstoffenheffingen. Best een aardige stijging, zou je zeggen. Maar Co van Leeuwen, woordvoerder bij de nieuwbakken gemeente, wil dat toch in perspectief plaatsen. 

'Wij hebben het liever over de totale lastendruk dan over woonlasten alleen', zegt hij. Want West Betuwe had juist afgesproken om de totale lastendruk voor bewoners ongeveer gelijk te houden. En dat is het ook, benadrukt hij. 

'Geen huurverhoging' 

De hondenbelasting bijvoorbeeld, is in zijn geheel afgeschaft en de forse ozb-stijging in Neerijnen komt omdat nu ook huurwoningen worden meegenomen; het zogenoemde gebruikersdeel. 'Die bewoners betaalden dat tot nu toe niet. Dit wordt gelijkgetrokken. Daar staat tegenover dat de woningbouwvereniging heeft toegezegd twee jaar lang de huur niet te verhogen.' 

Maar Lingewaal dan, daar gaan de woonlasten in zijn geheel wél flink omhoog ten opzichte van eerder jaren? Van Leeuwen: 'Lingewaal had afgesproken enkele grote projecten op te pakken, zoals een school en een speeltuin. Dat moet wel gefinancierd worden en is deels al in gang gezet.' 

Toch zal ook Lingewaal op andere terreinen weer gecompenseerd worden, weet de woordvoerder. 'Het kan natuurlijk altijd zijn dat jij iets meer gaat betalen, maar over de breedte genomen zal het gelijk blijven.' 

Zie ook: Woonlasten in Gelderland omhoog, lees hier hoeveel jij gaat betalen

 

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Essentiële' therapie voor Roos misschien wegbezuinigd

  04 juni 2020
  ARNHEM - 'Haar wereld is niet als die van anderen', vertelt de moeder van Roos over haar dochter aan de Arnhemse gemeenteraad. 'Het is een wereld vol demonen. Soms kletst en knuffelt ze. Maar als alles donker wordt, is er boosheid, angst en wanhoop.'
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Veiligheid onvoldoende in zwembaden, blijkt uit onderzoek na zedenincident

  04 juni 2020
  ARNHEM - Niet alle medewerkers en vrijwilligers van Arnhemse zwemverenigingen zijn verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) af te geven. En op het gebied van veiligheid heeft iedereen zo zijn eigen richtlijnen en afspraken. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van zwemlessen in Arnhem naar aanleiding van het zedenincident in zwembad De Grote Koppel begin vorig jaar.
 • Zorgen om 'levensgevaarlijke' rotonde: 'Welke ui heeft dit verzonnen?'

  04 juni 2020
  HUISSEN - Het is wachten op ongelukken volgens de mensen die regelmatig over de heringerichte rotonde bij het riviertje de Linge in Huissen komen. Degenen die zich zorgen maken hebben het maar al te vaak maar net goed zien gaan. De aanpassingen hebben de rotonde onoverzichtelijk gemaakt vinden ze. En levensgevaarlijk.
 • Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

  04 juni 2020
  BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend