Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Na het verbitterde afscheid van CDA-wethouders Ilse Saris en Wim Elferdink markeerden hun drie opvolgers donderdagavond met een opgewekt 'tot morgen' het einde van de politieke storm in Winterswijk. Die is na een maand gaan liggen.

door Domien Esselink

Na verhitte discussies en verschuivingen in de onderlinge verhoudingen trok het CDA vier weken geleden de stekker uit de coalitie met Winterswijks Belang (WB). Een historische daad, want zoiets was niet eerder gedaan door een coalitiepartner in de Winterswijkse politiek.

Vervelende sfeer

WB had op de man gespeeld, vond Saris donderdagavond: 'Het fatsoen en het respect zijn ver te zoeken. We hebben het politieke klimaat in Winterswijk helaas zien veranderen. Er is een vervelende sfeer ontstaan om iemand zo snel mogelijk te laten vallen.'

Saris doelde op collega Elferdink, die bekende 'in een slechte film te zijn beland.' De voormalige melkveehouder zag zijn avontuur als wethouder na zeven maanden stranden.

'Wat betekent dit?'

Volgens fractievoorzitter Wim Wassink van het CDA is zijn partij door de achterban zowel mondeling als via social media overstelpt met zorgen over de financiële consequenties voor Winterswijk.

Door de breuk krijgen de twee CDA-wethouders wachtgeld en bovendien kiest de nieuwe coalitie (WB, VVD, GroenLinks en PvdA) voor vier in plaats van drie wethouders.

'Ik baal ervan'

Het nieuwe college start deze vrijdag. Wethouder Wim Aalderink (WB) gaat nu met zijn nieuwe collega's Inge Klein Gunnewiek (VVD), Tineke Zomer (GroenLinks) en Elvira Schepers (PvdA) aan de slag.

Daarmee is de politieke storm in Winterswijk na vier weken gaan liggen, ook al voelt Saris zich nog in het oog van een tornado: 'Ik kijk met veel voldoening terug op negen jaar wethouderschap, maar ik baal ervan dat ik niet langer in die functie kan blijven werken.'    

De nieuwe coalitie is overgegaan 'tot de orde van de dag', en richt zich op nieuwe uitdagingen, zoals een duurzaamheidsfonds van 25 miljoen euro. 

 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend