Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem gaat zelf geen onderzoek doen naar de klachten over de werkwijze binnen Sociale Dienst Laborijn. Binnen Laborijn zouden cliënten onheus bejegend worden en zou de controle bij cliënten diepgaand zijn. Een motie van de SP, PvdA, Lokaal Belang en Partij voor Lokaal Maatwerk waarin aangedrongen werd op een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze binnen Laborijn heeft het donderdagavond niet gehaald in de raad.

Volgens Hans Boerwinkel van de SP dient een onafhankelijk onderzoek niet door het dagelijks bestuur gedaan te worden. 'Het vertrouwen ligt al heel ver weg bij de mensen. Als Laborijn zelf het onderzoek gaat uitvoeren is het nog maar de vraag of mensen gaan praten en hun verhaal vertellen.'

'Slager keurt eigen vlees'

Ook de PvdA ziet een onafhankelijk onderzoek vanuit het dagelijks bestuur niet zitten. 'Het is dan een slager die zijn eigen vlees keurt.' Ook Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk vindt een onafhankelijk onderzoek vanuit de gemeente een gemiste kans. 'Die beeldvorming maakt wel zo'n verschil van dag en nacht. Dat gaat een vertekend beeld geven.'

Wethouder vraagt raad om vertrouwen

'Wij zijn geschrokken van de klachten', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Je moet wel realiseren dat je bij zo'n instelling altijd klachten zult blijven houden.' De wethouder vertegenwoordigt de gemeente in het dagelijks bestuur van Laborijn.

Afgelopen vrijdag kondigde dit bestuur een onafhankelijk onderzoek aan. De wethouder vroeg de raad donderdagavond om vertrouwen. 'Wij willen weten of het om een structureel probleem gaat en waarom de klachten niet bij Laborijn binnen komen, maar wel bij de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek (een afdeling van de PvdA, red.).

Ruim honderd klachten

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek hebben een meldpunt ingericht voor klachten over de werkwijze binnen de Sociale Dienst. Zo zouden uitkeringen niet betaald worden, worden koelkasten gecontroleerd en wordt cliënten zelfs gevraagd hoe lang ze douchen. Twee weken geleden waren er al ruim dertig klachten binnen, maar inmiddels zijn dat er al honderd.

Op korte termijn onderzoek

De wethouder wil op korte termijn onderzoek. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek gaf vorige week wel aan een eigen onderzoekscommissie te willen opzetten naar de werkwijze binnen de Sociale Dienst Laborijn. Het werkgebied van de Sociale Dienst bestaat naast Doetinchem ook uit de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. De gemeente Aalten praat volgende week over Laborijn.

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend