Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem gaat zelf geen onderzoek doen naar de klachten over de werkwijze binnen Sociale Dienst Laborijn. Binnen Laborijn zouden cliënten onheus bejegend worden en zou de controle bij cliënten diepgaand zijn. Een motie van de SP, PvdA, Lokaal Belang en Partij voor Lokaal Maatwerk waarin aangedrongen werd op een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze binnen Laborijn heeft het donderdagavond niet gehaald in de raad.

Volgens Hans Boerwinkel van de SP dient een onafhankelijk onderzoek niet door het dagelijks bestuur gedaan te worden. 'Het vertrouwen ligt al heel ver weg bij de mensen. Als Laborijn zelf het onderzoek gaat uitvoeren is het nog maar de vraag of mensen gaan praten en hun verhaal vertellen.'

'Slager keurt eigen vlees'

Ook de PvdA ziet een onafhankelijk onderzoek vanuit het dagelijks bestuur niet zitten. 'Het is dan een slager die zijn eigen vlees keurt.' Ook Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk vindt een onafhankelijk onderzoek vanuit de gemeente een gemiste kans. 'Die beeldvorming maakt wel zo'n verschil van dag en nacht. Dat gaat een vertekend beeld geven.'

Wethouder vraagt raad om vertrouwen

'Wij zijn geschrokken van de klachten', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Je moet wel realiseren dat je bij zo'n instelling altijd klachten zult blijven houden.' De wethouder vertegenwoordigt de gemeente in het dagelijks bestuur van Laborijn.

Afgelopen vrijdag kondigde dit bestuur een onafhankelijk onderzoek aan. De wethouder vroeg de raad donderdagavond om vertrouwen. 'Wij willen weten of het om een structureel probleem gaat en waarom de klachten niet bij Laborijn binnen komen, maar wel bij de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek (een afdeling van de PvdA, red.).

Ruim honderd klachten

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek hebben een meldpunt ingericht voor klachten over de werkwijze binnen de Sociale Dienst. Zo zouden uitkeringen niet betaald worden, worden koelkasten gecontroleerd en wordt cliënten zelfs gevraagd hoe lang ze douchen. Twee weken geleden waren er al ruim dertig klachten binnen, maar inmiddels zijn dat er al honderd.

Op korte termijn onderzoek

De wethouder wil op korte termijn onderzoek. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek gaf vorige week wel aan een eigen onderzoekscommissie te willen opzetten naar de werkwijze binnen de Sociale Dienst Laborijn. Het werkgebied van de Sociale Dienst bestaat naast Doetinchem ook uit de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. De gemeente Aalten praat volgende week over Laborijn.

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend