Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem gaat zelf geen onderzoek doen naar de klachten over de werkwijze binnen Sociale Dienst Laborijn. Binnen Laborijn zouden cliënten onheus bejegend worden en zou de controle bij cliënten diepgaand zijn. Een motie van de SP, PvdA, Lokaal Belang en Partij voor Lokaal Maatwerk waarin aangedrongen werd op een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze binnen Laborijn heeft het donderdagavond niet gehaald in de raad.

Volgens Hans Boerwinkel van de SP dient een onafhankelijk onderzoek niet door het dagelijks bestuur gedaan te worden. 'Het vertrouwen ligt al heel ver weg bij de mensen. Als Laborijn zelf het onderzoek gaat uitvoeren is het nog maar de vraag of mensen gaan praten en hun verhaal vertellen.'

'Slager keurt eigen vlees'

Ook de PvdA ziet een onafhankelijk onderzoek vanuit het dagelijks bestuur niet zitten. 'Het is dan een slager die zijn eigen vlees keurt.' Ook Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk vindt een onafhankelijk onderzoek vanuit de gemeente een gemiste kans. 'Die beeldvorming maakt wel zo'n verschil van dag en nacht. Dat gaat een vertekend beeld geven.'

Wethouder vraagt raad om vertrouwen

'Wij zijn geschrokken van de klachten', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Je moet wel realiseren dat je bij zo'n instelling altijd klachten zult blijven houden.' De wethouder vertegenwoordigt de gemeente in het dagelijks bestuur van Laborijn.

Afgelopen vrijdag kondigde dit bestuur een onafhankelijk onderzoek aan. De wethouder vroeg de raad donderdagavond om vertrouwen. 'Wij willen weten of het om een structureel probleem gaat en waarom de klachten niet bij Laborijn binnen komen, maar wel bij de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek (een afdeling van de PvdA, red.).

Ruim honderd klachten

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek hebben een meldpunt ingericht voor klachten over de werkwijze binnen de Sociale Dienst. Zo zouden uitkeringen niet betaald worden, worden koelkasten gecontroleerd en wordt cliënten zelfs gevraagd hoe lang ze douchen. Twee weken geleden waren er al ruim dertig klachten binnen, maar inmiddels zijn dat er al honderd.

Op korte termijn onderzoek

De wethouder wil op korte termijn onderzoek. De gemeenteraad van Oude IJsselstreek gaf vorige week wel aan een eigen onderzoekscommissie te willen opzetten naar de werkwijze binnen de Sociale Dienst Laborijn. Het werkgebied van de Sociale Dienst bestaat naast Doetinchem ook uit de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. De gemeente Aalten praat volgende week over Laborijn.

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.
 • Doetinchem wil lokaal verbod op gebruik van lachgas

  07 april 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend