Logo De Belofte

NIJMEGEN - Wie is er verantwoordelijk voor de vele autobranden in Nijmegen? Hoewel de politie met man en macht zoekt naar de dader(s), tast ze nog steeds in het duister.

Onrust in Nijmegen. Al lang. Onder autobezitters. Vlammenzeeën die wild om zich heen grijpen en de volgende dag zwartgeblakerde restanten. Voor tienduizenden euro's gaat in rook op.

'Het zal je auto maar zijn'

Meer dan 20 auto's die in brand worden gestoken in nog geen twee maanden tijd. Maar door wie? Met veel politie-inzet wordt nu jacht gemaakt op de dader of daders

'Het zal je auto maar zijn, het zal je maar overkomen', zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. 'Een auto van jezelf die in brand gaat, dat maakt echt een diepe indruk op mensen. En dat is ook meer dan voldoende reden op zich al om er als politie en gemeente volop in te gaan en te zorgen dat dit stopt.'

(tekst gaat verder onder de storymap)

'Kan iedereen overkomen'

'Met namen ook in de nachtelijke uren', vult Hans Teunissen van de politie Nijmegen aan. 'Het is onvoorspelbaar, het is beangstigend, brand. Dus we kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen op een oplossing zitten te wachten.'

'Dit trekt natuurlijk flink de aandacht', gaat de burgemeester verder. 'En het kan iedereen overkomen. Iedereen die een auto of een ander voertuig op straat heeft staan kan dat overkomen. En vooral ook omdat we in dit stadium nog niet weten wie er verantwoordelijk voor is kan dat natuurlijk gevoelens van angst oproepen.

(tekst gaat verder onder het kaartje)

Baldadigheid of een pyromaan?

Het kan vandalisme uit baldadigheid zijn, denkt de politie. Of een pyromaan, iemand die de auto's in brand steekt vanuit een bepaalde aandrang. Kopieergedrag wordt ook niet uitgesloten. Elke autobrand levert de politie meer aanwijzingen op

Teunissen: 'Bij elke autobrand hebben we wel een klein flardje informatie. Hetzij uit getuigenverhoor, hetzij uit een buurtonderzoek, hetzij uit sporenonderzoek. Al die ingrediënten bij elkaar gaan ons een keer bij een dader brengen.' 

'Dus laten we hopen dat er iemand gepakt gaat worden', besluit de burgemeester van de door autobranden geplaagde Waalstad.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend