Logo De Belofte

NIJMEGEN - Wie is er verantwoordelijk voor de vele autobranden in Nijmegen? Hoewel de politie met man en macht zoekt naar de dader(s), tast ze nog steeds in het duister.

Onrust in Nijmegen. Al lang. Onder autobezitters. Vlammenzeeën die wild om zich heen grijpen en de volgende dag zwartgeblakerde restanten. Voor tienduizenden euro's gaat in rook op.

'Het zal je auto maar zijn'

Meer dan 20 auto's die in brand worden gestoken in nog geen twee maanden tijd. Maar door wie? Met veel politie-inzet wordt nu jacht gemaakt op de dader of daders

'Het zal je auto maar zijn, het zal je maar overkomen', zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. 'Een auto van jezelf die in brand gaat, dat maakt echt een diepe indruk op mensen. En dat is ook meer dan voldoende reden op zich al om er als politie en gemeente volop in te gaan en te zorgen dat dit stopt.'

(tekst gaat verder onder de storymap)

'Kan iedereen overkomen'

'Met namen ook in de nachtelijke uren', vult Hans Teunissen van de politie Nijmegen aan. 'Het is onvoorspelbaar, het is beangstigend, brand. Dus we kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen op een oplossing zitten te wachten.'

'Dit trekt natuurlijk flink de aandacht', gaat de burgemeester verder. 'En het kan iedereen overkomen. Iedereen die een auto of een ander voertuig op straat heeft staan kan dat overkomen. En vooral ook omdat we in dit stadium nog niet weten wie er verantwoordelijk voor is kan dat natuurlijk gevoelens van angst oproepen.

(tekst gaat verder onder het kaartje)

Baldadigheid of een pyromaan?

Het kan vandalisme uit baldadigheid zijn, denkt de politie. Of een pyromaan, iemand die de auto's in brand steekt vanuit een bepaalde aandrang. Kopieergedrag wordt ook niet uitgesloten. Elke autobrand levert de politie meer aanwijzingen op

Teunissen: 'Bij elke autobrand hebben we wel een klein flardje informatie. Hetzij uit getuigenverhoor, hetzij uit een buurtonderzoek, hetzij uit sporenonderzoek. Al die ingrediënten bij elkaar gaan ons een keer bij een dader brengen.' 

'Dus laten we hopen dat er iemand gepakt gaat worden', besluit de burgemeester van de door autobranden geplaagde Waalstad.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend