Logo De Belofte

EDE - Het tiny-houses-project in Ede komt maar niet van de grond. De bouwtekeningen liggen klaar, maar er is na bijna twee jaar praten nog geen locatie gevonden. Er waren serieuze plannen voor kleine woningen op gemeentegrond aan de rand van de stad. Maar het college wil dat niet. Nu hebben de initiatiefnemers hun hoop gevestigd op Edese boeren.

door Joukje Beiboer

'We hebben ongeveer 1 hectare land nodig', zegt Jack Hage, een van de initiatiefnemers voor tiny houses in Ede. 'Dat lijkt veel, maar wij plannen ook een voedselbos met moestuin en boomgaard om samen met omliggenden van te kunnen genieten'. Hij doet een oproep: 'Laat het weten als je een stuk grond over hebt waar je graag wat mee doet.'

 Wat zijn tiny houses?'Tiny houses' is Engels voor 'kleine huizen'. Vaak zijn het energiezuinige en vervoerbare woningen gemaakt van duurzaam materiaal. Een tiny house is niet groter dan 50 vierkante meter. Ze zijn vaak veel goedkoper dan gewone stenen huizen. Mensen die in een tiny house gaan wonen, kiezen doorgaans voor een milieubewuste levensstijl zonder luxe.

10 locaties

Eigenlijk had Hage gehoopt dat deze nieuwe locatiezoektocht niet nodig was. 'Het is best frustrerend', zegt hij. 'We gaan een jaar terug in de tijd, toen er begonnen werd met het vinden van een geschikte locatie. Toen was gemeentegrond de beste optie en nu zegt de gemeente : 'We doen het niet'.'

De afgelopen tijd zijn er tien gemeentelijke locaties bekeken. Maar er is geen match gevonden: of de tiny-houses-club vond het geen geschikte locatie, of de gemeente wilde de grond niet afgeven voor de realisatie van kleine woningen.

Vanaf afgelopen oktober werd er met gemeente-ambtenaren en de initiatiefgroep serieus gekeken naar Kernhem Noord. Dat is een gebied aan de rand van Ede waar de gemeente veel grond heeft. Maar uiteindelijk besloot het college eind januari dat dat plan niet doorging 'gelet op mogelijke toekomstige ontwikkelingen in dat gebied'.

Druk op de woningmarkt

'In Kernhem Noord zal naar verwachting vanaf 2025 woningbouwontwikkeling plaatsvinden', staat in een brief aan de raad. Raadslid Niek van den Brink (ChristenUnie) zet hier vraagtekens bij. 'Kennelijk wordt de woningbouw naar voren geschoven.' Voor hem zijn dan nieuwe plannen. Hij vindt het gek dat dat nooit in de raad besproken is. 'In de stadsvisie wordt aangegeven dat eventuele woningbouw in Kernhem Noord pas zou plaatsvinden na 2030. Dan zou een tiny-house-project voor 10 jaar daar prima passen.'

'De status van Kernhem Noord is niet veranderd', verklaard wethouder Lex Hoefsloot in een schriftelijke reactie aan Omroep Gelderland. Er zijn nog geen concrete bouwplannen. 'Bij het college groeit wel het besef dat de druk op de woningmarkt er wellicht voor zal zorgen dat we Kernhem Noord weer naar voren moeten halen.' Waar het college deze inschatting op baseert, is niet bekend.

Belofte

Dat het al jaren duurt voordat de tiny-house-groep duidelijkheid heeft over een woonlocatie, lijkt overigens haaks te staan op de belofte van de coalitiepartijen. In hun bestuursakkoord staat juist dat experimenten met nieuwe en flexibele woonvormen ruim baan krijgen: 'Waar nodig halen we belemmerende regelgeving weg. We vinden het belangrijk dat mensen snel duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en onmogelijkheden. '

Ondertussen probeert Hage zijn beste beentje voor te zetten. Al kijkt hij wel op tegen de nieuwe locatiezoektocht. 'Ik werk 40 uren per week. Dit moet er allemaal naast.' De hoop op een duurzame kleine woning voor hem, zijn vrouw en hun dochter van 2 heeft hij bijna opgegeven.

Als dit niet lukt, zoek ik zelf een stuk land bij een boer of op een camping
Willeke

Er zijn inmiddels al meerdere mensen uit de groep gestapt. 'De laatste twee zijn afgehaakt omdat het zo lang duurt en onzeker is.' Maar er zijn er ook die vastbesloten zijn om, eventueel zonder hulp van de gemeente, in een tiny house te gaan wonen. 'Als dit niet lukt, zoek ik zelf een stuk land bij een boer of op een camping', zegt Willeke. De bouwtekeningen voor haar huisje op wielen liggen al klaar.

De gemeente blijft samen met de initiatiefgroep kijken naar particuliere locaties. Donderdag spreken ze met elkaar over 5 opties die er nu al liggen. Als daar een locatie bij zit die past binnen het woonconcept en voldoet aan alle eisen, zou de tiny-house-groep op zijn vroegst in augustus van start kunnen gaan.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

  30 september 2020
  WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.
 • Overbetuwe richt extra standplaatsen in voor woonwagens

  30 september 2020
  ELST - Woonwagenbewoners in Overbetuwe krijgen binnenkort nieuwe standplaatsen voor hun wagens. Naar aanleiding van een behoefte-onderzoek heeft de gemeente twee nieuwe locaties aangewezen. De verwachting is dat ze in 2022 klaar zijn voor gebruik.
 • Toezicht en handhaving voldoet niet: 'Schaamrood op kaken'

  30 september 2020
  DE STEEG - Het beleid voor toezicht en handhaving in de gemeente Rheden voldoet niet aan wettelijke eisen en kwaliteitscriteria. Bij gebrek aan sturing bepalen medewerkers zelf hun werkzaamheden. Dat concludeert de rekenkamer in haar rapport. "Ik las het met schaamrood op de kaken", erkent fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen).
 • Nieuwe regels 'een feest' voor pandjesbazen

  29 september 2020
  ARNHEM - De nieuwe regels voor kamerverhuur die het stadsbestuur voorstelt, zetten de stad op slot, stelt VVD-raadslid Menno Loos. "Voor de huidige pandeigenaren is dat een feestje." Die hoeven namelijk niet aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen en krijgen ondertussen nauwelijks concurrentie, legt hij uit. Een raadsmeerderheid steekt dan ook een stokje voor de plannen.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend