Logo De Belofte

EDE - Het tiny-houses-project in Ede komt maar niet van de grond. De bouwtekeningen liggen klaar, maar er is na bijna twee jaar praten nog geen locatie gevonden. Er waren serieuze plannen voor kleine woningen op gemeentegrond aan de rand van de stad. Maar het college wil dat niet. Nu hebben de initiatiefnemers hun hoop gevestigd op Edese boeren.

door Joukje Beiboer

'We hebben ongeveer 1 hectare land nodig', zegt Jack Hage, een van de initiatiefnemers voor tiny houses in Ede. 'Dat lijkt veel, maar wij plannen ook een voedselbos met moestuin en boomgaard om samen met omliggenden van te kunnen genieten'. Hij doet een oproep: 'Laat het weten als je een stuk grond over hebt waar je graag wat mee doet.'

 Wat zijn tiny houses?'Tiny houses' is Engels voor 'kleine huizen'. Vaak zijn het energiezuinige en vervoerbare woningen gemaakt van duurzaam materiaal. Een tiny house is niet groter dan 50 vierkante meter. Ze zijn vaak veel goedkoper dan gewone stenen huizen. Mensen die in een tiny house gaan wonen, kiezen doorgaans voor een milieubewuste levensstijl zonder luxe.

10 locaties

Eigenlijk had Hage gehoopt dat deze nieuwe locatiezoektocht niet nodig was. 'Het is best frustrerend', zegt hij. 'We gaan een jaar terug in de tijd, toen er begonnen werd met het vinden van een geschikte locatie. Toen was gemeentegrond de beste optie en nu zegt de gemeente : 'We doen het niet'.'

De afgelopen tijd zijn er tien gemeentelijke locaties bekeken. Maar er is geen match gevonden: of de tiny-houses-club vond het geen geschikte locatie, of de gemeente wilde de grond niet afgeven voor de realisatie van kleine woningen.

Vanaf afgelopen oktober werd er met gemeente-ambtenaren en de initiatiefgroep serieus gekeken naar Kernhem Noord. Dat is een gebied aan de rand van Ede waar de gemeente veel grond heeft. Maar uiteindelijk besloot het college eind januari dat dat plan niet doorging 'gelet op mogelijke toekomstige ontwikkelingen in dat gebied'.

Druk op de woningmarkt

'In Kernhem Noord zal naar verwachting vanaf 2025 woningbouwontwikkeling plaatsvinden', staat in een brief aan de raad. Raadslid Niek van den Brink (ChristenUnie) zet hier vraagtekens bij. 'Kennelijk wordt de woningbouw naar voren geschoven.' Voor hem zijn dan nieuwe plannen. Hij vindt het gek dat dat nooit in de raad besproken is. 'In de stadsvisie wordt aangegeven dat eventuele woningbouw in Kernhem Noord pas zou plaatsvinden na 2030. Dan zou een tiny-house-project voor 10 jaar daar prima passen.'

'De status van Kernhem Noord is niet veranderd', verklaard wethouder Lex Hoefsloot in een schriftelijke reactie aan Omroep Gelderland. Er zijn nog geen concrete bouwplannen. 'Bij het college groeit wel het besef dat de druk op de woningmarkt er wellicht voor zal zorgen dat we Kernhem Noord weer naar voren moeten halen.' Waar het college deze inschatting op baseert, is niet bekend.

Belofte

Dat het al jaren duurt voordat de tiny-house-groep duidelijkheid heeft over een woonlocatie, lijkt overigens haaks te staan op de belofte van de coalitiepartijen. In hun bestuursakkoord staat juist dat experimenten met nieuwe en flexibele woonvormen ruim baan krijgen: 'Waar nodig halen we belemmerende regelgeving weg. We vinden het belangrijk dat mensen snel duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en onmogelijkheden. '

Ondertussen probeert Hage zijn beste beentje voor te zetten. Al kijkt hij wel op tegen de nieuwe locatiezoektocht. 'Ik werk 40 uren per week. Dit moet er allemaal naast.' De hoop op een duurzame kleine woning voor hem, zijn vrouw en hun dochter van 2 heeft hij bijna opgegeven.

Als dit niet lukt, zoek ik zelf een stuk land bij een boer of op een camping
Willeke

Er zijn inmiddels al meerdere mensen uit de groep gestapt. 'De laatste twee zijn afgehaakt omdat het zo lang duurt en onzeker is.' Maar er zijn er ook die vastbesloten zijn om, eventueel zonder hulp van de gemeente, in een tiny house te gaan wonen. 'Als dit niet lukt, zoek ik zelf een stuk land bij een boer of op een camping', zegt Willeke. De bouwtekeningen voor haar huisje op wielen liggen al klaar.

De gemeente blijft samen met de initiatiefgroep kijken naar particuliere locaties. Donderdag spreken ze met elkaar over 5 opties die er nu al liggen. Als daar een locatie bij zit die past binnen het woonconcept en voldoet aan alle eisen, zou de tiny-house-groep op zijn vroegst in augustus van start kunnen gaan.

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend