Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de Tweede Oude Heselaan in Nijmegen zijn er helemaal klaar mee. Met de boetes die ze keer op keer krijgen, omdat ze hun auto hebben geparkeerd onder een bord 'Verboden stil te staan op de rijbaan'. En dat terwijl je volgens de wet gewoon mag parkeren op zo'n plek.

door Karel de Jong

Bas Blij heeft zijn auto al een aantal keren geparkeerd op één van de vier plekken waar je volgens de gemeente niet mag parkeren. Het gevolg: een boete van 140 euro. En dat terwijl het het bewuste bord (E2) volgens de Wegenverkeerswet alleen geldt voor de rijbaan. Niet voor parkeervakken.

Docent verkeersrecht Harry Dillerop: 'Het probleem is dat heel veel wegbeheerders zoals de gemeente Nijmegen wel weten welke borden bestaan, maar vaak niet weten wat de achtergrond is.'

Bekijk hieronder de reportage. De tekst gaat daarna verder.

Bonnen schrijven

Blij heeft de toezichthouders er tijdens het uitdelen van boetes al meermaals op aangesproken. 'Maar die zeggen dan dat ze ook wel weten dat parkeren daar eigenlijk mag, maar ze schrijven toch gewoon een boete uit.'

De gemeente wil niet dat in deze vier vakken wordt geparkeerd, omdat ze het vrachtverkeer voor een groothandel in de buurt de ruimte wil geven om de draai te maken. Een slechte oplossing zo vindt de buurt. Volgens hen kan het bedrijf beter verhuizen naar een industrieterrein. Blij: 'Want het past hier niet meer. Je zit midden in een woonwijk. Kleine vrachtwagens hebben hier al moeite om in te rijden. En die grote trekken soms gewoon de draai niet. Zelfs met behulp van die parkeervakken, dat ze gewoon tegen je huis aan zitten.'

Schade door vrachtwagens

Dat is de afgelopen drie jaar dan ook al vijf keer gebeurd. Totdat Bas het een keer zo zat was dat hij een vrachtwagen tegenhield en de politie eraan te pas moest komen om de gemoederen te sussen. Bas is dan ook niet van plan zijn boetes te betalen. 'Kom maar op! Ik ga naar de kantonrechter, ik vecht dit aan. Ik sta in mijn gelijk.' Harry Dillerop geeft hem gelijk. 'Hij heeft 100 procent kans. Er is geen andere optie dan dat hij gewoon vrijgesproken wordt. Want hij mag daar staan, zegt artikel 65 van het Reglement van Verkeersregels en Verkeerstekens.'

Nijmegen houdt vast aan parkeerverbod

De gemeente Nijmegen laat via een woordvoerder weten het te betreuren dat er nooit een officieel verkeersbesluit is genomen waartegen bewoners in beroep konden gaan. Dat gaat de gemeente nu alsnog doen, zodat bewoners zes weken lang in beroep kunnen. Maar Nijmegen wil wel vasthouden aan het parkeerverbod voor de vier vakken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend