Logo De Belofte

NIJMEGEN - Bewoners van de Tweede Oude Heselaan in Nijmegen zijn er helemaal klaar mee. Met de boetes die ze keer op keer krijgen, omdat ze hun auto hebben geparkeerd onder een bord 'Verboden stil te staan op de rijbaan'. En dat terwijl je volgens de wet gewoon mag parkeren op zo'n plek.

door Karel de Jong

Bas Blij heeft zijn auto al een aantal keren geparkeerd op één van de vier plekken waar je volgens de gemeente niet mag parkeren. Het gevolg: een boete van 140 euro. En dat terwijl het het bewuste bord (E2) volgens de Wegenverkeerswet alleen geldt voor de rijbaan. Niet voor parkeervakken.

Docent verkeersrecht Harry Dillerop: 'Het probleem is dat heel veel wegbeheerders zoals de gemeente Nijmegen wel weten welke borden bestaan, maar vaak niet weten wat de achtergrond is.'

Bekijk hieronder de reportage. De tekst gaat daarna verder.

Bonnen schrijven

Blij heeft de toezichthouders er tijdens het uitdelen van boetes al meermaals op aangesproken. 'Maar die zeggen dan dat ze ook wel weten dat parkeren daar eigenlijk mag, maar ze schrijven toch gewoon een boete uit.'

De gemeente wil niet dat in deze vier vakken wordt geparkeerd, omdat ze het vrachtverkeer voor een groothandel in de buurt de ruimte wil geven om de draai te maken. Een slechte oplossing zo vindt de buurt. Volgens hen kan het bedrijf beter verhuizen naar een industrieterrein. Blij: 'Want het past hier niet meer. Je zit midden in een woonwijk. Kleine vrachtwagens hebben hier al moeite om in te rijden. En die grote trekken soms gewoon de draai niet. Zelfs met behulp van die parkeervakken, dat ze gewoon tegen je huis aan zitten.'

Schade door vrachtwagens

Dat is de afgelopen drie jaar dan ook al vijf keer gebeurd. Totdat Bas het een keer zo zat was dat hij een vrachtwagen tegenhield en de politie eraan te pas moest komen om de gemoederen te sussen. Bas is dan ook niet van plan zijn boetes te betalen. 'Kom maar op! Ik ga naar de kantonrechter, ik vecht dit aan. Ik sta in mijn gelijk.' Harry Dillerop geeft hem gelijk. 'Hij heeft 100 procent kans. Er is geen andere optie dan dat hij gewoon vrijgesproken wordt. Want hij mag daar staan, zegt artikel 65 van het Reglement van Verkeersregels en Verkeerstekens.'

Nijmegen houdt vast aan parkeerverbod

De gemeente Nijmegen laat via een woordvoerder weten het te betreuren dat er nooit een officieel verkeersbesluit is genomen waartegen bewoners in beroep konden gaan. Dat gaat de gemeente nu alsnog doen, zodat bewoners zes weken lang in beroep kunnen. Maar Nijmegen wil wel vasthouden aan het parkeerverbod voor de vier vakken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend