Logo De Belofte

ARNHEM - Het regent microplastics, het zit in onze eieren en dieren overlijden door ophoping van plastic in hun lichamen. We ademen zelfs plastic. Het initiatief Arnhem Plasticvrij wil daar iets aan doen vanuit de regio. Zo laat Arnhem Plasticvrij jongeren in debat gaan met bedrijfsleven en politiek.

door Huibert Veth

Arnhem Plasticvrij is een initiatief van de gemeente Arnhem, Rozet en de Groene Vos. In onder meer een tentoonstelling in Rozet, die tot en met 10 april duurt, worden burgers in contact gebracht met ideeën om hun dagelijks leven duurzamer in te richten.

'Plastic in alles in en om ons heen'

Mede-initiatiefnemer Sebastiaan van Sandijk: 'De plastic soep klinkt alsof het ver weg op de oceanen zit. Plastic wordt heel langzaam afgebroken en wordt steeds kleiner tot microplastics. Dat hoopt zich dan op in alles in en om ons heen. Wij ademen plastic in en er is ook al plastic in eieren aangetroffen. In de jaren 90 hadden we te maken met zure regen, nu hebben we het over 'plastic regen'. De schadelijke gevolgen hiervan worden nog wetenschappelijk onderzocht maar dieren gaan al wel dood aan ophoping van plastic in hun lichamen.'

'We helpen Arnhemse politiek'

'Met onze activiteiten willen we de Arnhemse politiek helpen om invulling te geven aan hun doelstellingen', vervolgt Van Sandijk. 'Vanwege ons project wordt er nu versneld een 'zero footprint huis' op het dak van Rozet gebouwd van het ergste afvalplastic. Als je plastic ziet als een grondstof kun je er negen keer op een beheerste wijze gebruik van maken.'

Maandagavond is er een jongerendebat in Rozet. Dan gaat een scholierenteam van het Stedelijk Gymnasium Arnhem op theatrale wijze in debat met studenten circulaire economie van de HAN, de Rotary, professionals uit de praktijk en een team met raadsleden van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de VVD. Er zijn verschillende stellingen rondom de duurzame toekomst en publiek is meer dan welkom.

Retouractie

Op 3 maart organiseert Arnhem Plasticvrij een plasticretouractie bij de Albert Heijn aan de Velperbuitensingel. Van Sandijk: 'Daarbij kunnen mensen direct hun plastic in de supermarkt achterlaten. Je laat daarmee zien dat het plastic dat achtergelaten wordt in feite echt niet nodig is. Als je die hoeveelheden ziet dan is dat wel confronterend.'

 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend