Logo De Belofte

DOETINCHEM - Tweede Kamerleden Gijs van Dijk en John Kerstens van de PvdA hebben dinsdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de werkwijze binnen de sociale dienst Laborijn. In de vragen roepen zij de staatssecretaris op om te onderzoeken of de schrijnende aard die wordt geschetst door cliënten die bij de sociale dienst voor de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek werkzaam zijn klopt.

'Ik schrok van de eerste signalen', aldus Tweede-Kamerlid John Kerstens. 'Laborijn moet niet tegenover de mensen staan, maar naast de mensen gaan staan. Cliënten mogen niet met een stok uit een luie stoel worden gejaagd, maar je moet met ze in gesprek gaan. Op dit moment ontstaat er een gevoel van wantrouwen. Dat vind ik wel een voldoende signaal om hier richting de staatssecretaris wat mee te doen. Je mag cliënten best achter de broek aanzitten, maar niet uitgaan van ‘jij hebt een uitkering dus je deugt niet’.' 

De Tweede Kamerleden willen dat de staatssecretaris met de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek in gesprek gaan om de werkwijze binnen Laborijn te bespreken en hoe hier verandering in aangebracht kan worden. Het antwoord op de Kamervragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de staatssecretaris.

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, dat onderdeel is van de PvdA, heeft sinds vorig jaar een meldpunt geopend voor ervaringen met Laborijn. Daar zijn al meer dan veertig klachten van cliënten binnengekomen over de werkwijze binnen de sociale dienst. 'Deze klachten gaan van het controleren van koelkasten, meterstanden die worden opgevraagd bij energiemaatschappijen, tot voedselpakketten en verjaardagcadeaus die als inkomsten worden gezien, waardoor er wordt gekort op de uitkering', zegt Anita Nijland namens de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek. 'Een aantal cliënten die al jaren bij Laborijn geregistreerd staan en ook in Nederland zijn geboren worden gedwongen om een taaltoets te doen. Dat vind ik echt niet kunnen.'

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Kritiek op nieuw parkeerbeleid in Doetinchem: 'Niet goed voor het imago'

  14 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast voert de gemeente ook betaald parkeren in de avonduren in.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend