DOETINCHEM - Tweede Kamerleden Gijs van Dijk en John Kerstens van de PvdA hebben dinsdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de werkwijze binnen de sociale dienst Laborijn. In de vragen roepen zij de staatssecretaris op om te onderzoeken of de schrijnende aard die wordt geschetst door cliënten die bij de sociale dienst voor de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek werkzaam zijn klopt.
'Ik schrok van de eerste signalen', aldus Tweede-Kamerlid John Kerstens. 'Laborijn moet niet tegenover de mensen staan, maar naast de mensen gaan staan. Cliënten mogen niet met een stok uit een luie stoel worden gejaagd, maar je moet met ze in gesprek gaan. Op dit moment ontstaat er een gevoel van wantrouwen. Dat vind ik wel een voldoende signaal om hier richting de staatssecretaris wat mee te doen. Je mag cliënten best achter de broek aanzitten, maar niet uitgaan van ‘jij hebt een uitkering dus je deugt niet’.'
De Tweede Kamerleden willen dat de staatssecretaris met de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek in gesprek gaan om de werkwijze binnen Laborijn te bespreken en hoe hier verandering in aangebracht kan worden. Het antwoord op de Kamervragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de staatssecretaris.
De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, dat onderdeel is van de PvdA, heeft sinds vorig jaar een meldpunt geopend voor ervaringen met Laborijn. Daar zijn al meer dan veertig klachten van cliënten binnengekomen over de werkwijze binnen de sociale dienst. 'Deze klachten gaan van het controleren van koelkasten, meterstanden die worden opgevraagd bij energiemaatschappijen, tot voedselpakketten en verjaardagcadeaus die als inkomsten worden gezien, waardoor er wordt gekort op de uitkering', zegt Anita Nijland namens de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek. 'Een aantal cliënten die al jaren bij Laborijn geregistreerd staan en ook in Nederland zijn geboren worden gedwongen om een taaltoets te doen. Dat vind ik echt niet kunnen.'
Door: Mediapartner REGIO8
Het laatste nieuws uit Doetinchem
-
DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
-
DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
-
DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
-
DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
-
DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.