Logo De Belofte

DOETINCHEM - Tweede Kamerleden Gijs van Dijk en John Kerstens van de PvdA hebben dinsdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de werkwijze binnen de sociale dienst Laborijn. In de vragen roepen zij de staatssecretaris op om te onderzoeken of de schrijnende aard die wordt geschetst door cliënten die bij de sociale dienst voor de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek werkzaam zijn klopt.

'Ik schrok van de eerste signalen', aldus Tweede-Kamerlid John Kerstens. 'Laborijn moet niet tegenover de mensen staan, maar naast de mensen gaan staan. Cliënten mogen niet met een stok uit een luie stoel worden gejaagd, maar je moet met ze in gesprek gaan. Op dit moment ontstaat er een gevoel van wantrouwen. Dat vind ik wel een voldoende signaal om hier richting de staatssecretaris wat mee te doen. Je mag cliënten best achter de broek aanzitten, maar niet uitgaan van ‘jij hebt een uitkering dus je deugt niet’.' 

De Tweede Kamerleden willen dat de staatssecretaris met de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek in gesprek gaan om de werkwijze binnen Laborijn te bespreken en hoe hier verandering in aangebracht kan worden. Het antwoord op de Kamervragen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord door de staatssecretaris.

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, dat onderdeel is van de PvdA, heeft sinds vorig jaar een meldpunt geopend voor ervaringen met Laborijn. Daar zijn al meer dan veertig klachten van cliënten binnengekomen over de werkwijze binnen de sociale dienst. 'Deze klachten gaan van het controleren van koelkasten, meterstanden die worden opgevraagd bij energiemaatschappijen, tot voedselpakketten en verjaardagcadeaus die als inkomsten worden gezien, waardoor er wordt gekort op de uitkering', zegt Anita Nijland namens de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek. 'Een aantal cliënten die al jaren bij Laborijn geregistreerd staan en ook in Nederland zijn geboren worden gedwongen om een taaltoets te doen. Dat vind ik echt niet kunnen.'

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend