NIJMEGEN - Bijna honderdduizend euro gooit Nijmegen er tegenaan om inwoners zover te krijgen om nog meer stoeptegels uit de grond te halen dan er het afgelopen jaar al zijn verdwenen uit de stad. De gemeente zet hoog in: nog eens 100.000 tegels moeten de grond uit.
Vorig jaar deden ze het voor het eerst in de Waalstad: stoeptegels uit de grond halen. Niet als nieuwe ludieke hobby, maar om echt iets voor de stad te doen. Door tuinen groener te maken kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat het riool wordt overbelast bij hoosbuien.
Zeven graden warmer in de stad
Bomen en struiken in plaats van tegels houden een tuin en een huis ook koeler in de zomer. Stenen warmen op en houden de hitte lang vast. De stad is in een warme zomer ongeveer 7 graden warmer dan de omgeving eromheen. Een groene tuin is dus een gratis airco. Onder een boom kan het maar liefst 15 graden koeler zijn. Daarbij vinden vogels, vlinders en andere dieren een groene tuin ook leuker dan een tuin vol steen.
In 2018 hebben inwoners van Nijmegen samen ruim 32.000 tegels verruild voor groen. Met vergroeningsacties door de gemeente in de openbare ruimte zoals op het Joris Ivensplein, Waalkade en in Burgemeester Hustinxstraat komt Nijmegen totaal uit op ruim 190.000 tegels uit de grond. Ook toen was de ambitie 100.000 tegels. Die doelstelling is dus ruimschoots gehaald.
Subsidie voor groene burgers
Aan het einde van dit jaar wil de gemeente weer 100.000 tegels armer zijn, waarvan minstens 10.000 door burgers uit de grond gelicht. De Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen en omstreken, gaat Nijmegenaren daar desgewenst mee helpen. Het Waterschap betaalt dit jaar ook mee aan de campagne die vorig jaar Operatie Steenbreek is gedoopt. En er is vertrouwen in het halen van de doelstelling: voor 2020 en 2021 is ook alvast ruim 80.000 euro per jaar gereserveerd.
Zo kan je al inwoner van Nijmegen subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater of het aanleggen van een geveltuin of een groendak. Twee adviseurs helpen vanaf nu inwoners gratis om wegwijs te worden in subsidieland. Indien gewenst helpen ze ook bij het invullen van de formulieren die nodig zijn om het geld te krijgen.
Zie ook:
Door: Rob Haverkamp
Het laatste nieuws uit Nijmegen
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
-
NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
-
BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
-
NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.