Logo De Belofte

WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.

Na bijna vier jaar samenwerken aan nieuwbouwplannen voor de zorginstelling trok de gemeente plotseling de stekker uit de plannen. Waalzorg zit aan de Graafseweg tussen Wijchen en Alverna, maar groeit daar door het eigen succes uit haar jas. Nieuwbouw voor 52 cliënten van Waalzorg aan dezelfde Graafseweg, maar dan in de dorpskern van Alverna, zou uitkomst bieden.

Zie ook: Wijchen zet streep door nieuwbouw zorginstelling Waalzorg

Op voorstel van de gemeente

De locatie voor de nieuwbouw kwam nota bene als tip van de gemeente Wijchen zelf. Toenmalig wethouder Rob Engels wees de twee schoonzussen Chantal en Laura de Waal op de plek in Alverna die een nieuw onderdak zou kunnen bieden aan de mensen met verstandelijke beperkingen die bij Waalzorg wonen. Dat zijn onder anderen mensen met het syndroom van Down.

De manier van kleinschalige zorg die Waalzorg biedt op de huidige locatie is wat verouderd. Verdeeld over zeven woningen hebben de bewoners een eigen kamer en delen faciliteiten als toilet, badkamer en keuken. In de nieuwbouwplannen zouden de cliënten van veelal tussen de 20 en 30 jaar oud een eigen kamer mét toilet, badkamer en keukentje krijgen.

Ineens een telefoontje

Het nieuws is ook bij die bewoners en hun ouders ingeslagen als een bom. Niemand had het verwacht. De twee schoonzussen De Waal zelf ook niet. 'En dan krijg je ineens een telefoontje dat ze er helemaal vanaf zagen', vertelt Chantal de Waal nog altijd verbijsterd. De gemeente tipte hen niet alleen over de nieuwe locatie, maar kocht ook grond aan om de nieuwbouw mogelijk te maken. Onder de nieuwe wethouder Nick Derks, die de tippende wethouder Rob Engels opvolgde, waait er duidelijk een nieuwe - koudere - wind, constateren de schoonzussen.

'We hebben allemaal hartstikke boze ouders', gaat Chantal de Waal verder. 'Die ouders voelen zich plaatsvervangend gediscrimineerd voor hun kind. Als verstandelijk gehandicapte mag je kennelijk niet in Wijchen wonen.' De bewoners hebben een sterke binding met Wijchen, maar nu is hun mogelijkheid om daar te kunnen blijven wonen ineens heel onzeker. De Waal: 'We willen niet weg uit Wijchen, maar de gemeente wil ons blijkbaar niet.' 

Nu liever woningen

Nu geeft de gemeente aan de voorkeur te geven aan nieuwbouwwoningen op die locatie. Meer woningen voor de Alvernezen is ook een wens van de inwoners van Alverna. Die legden die wens ook vast in een dorpsontwikkelingsplan. Chantal de Waal: 'We hebben vanaf het begin intensief contact gehad met de inwoners van Alverna. Die inwoners hadden in eerste instantie zorgen over onze komst.'

Op de beoogde nieuwbouwlocatie aan de Graafseweg in de dorpskern van Alverna zat eerder een zorginstelling in de oude Antoniusschool. Dat waren jongeren met onder meer drugsproblematiek. De schoonzussen legden uit dat ze met een andere doelgroep werkten en de kou was uit de lucht.

Zuur

'De wens om daar nu woningen te willen bouwen, snappen we ook wel', zegt Chantal de Waal. 'Maar kom dan met een alternatieve locatie voor ons. Ze kappen gewoon alles af. We zijn boos, we voelen ons in de steek gelaten.' Ze wijst er bitter op dat de gemeente Wijchen zich presenteert als een gemeente waar iedereen welkom is. Een week na het telefoontje kregen ze nog een uitnodiging voor een bijeenkomst met de titel Iedereen doet mee. De Waal: 'Dat voelt nu wel zuur, ja'

Woensdagavond houden ze een bijeenkomst waarvoor alle raadsleden van de gemeente Wijchen zijn uitgenodigd. Het doel van die avond is om hun kant van het verhaal nog eens goed uit te leggen aan de volksvertegenwoordigers. De schoonzussen kunnen zich niet voorstellen dat de raadsleden zich kunnen vinden in de handelswijze van het college van burgemeester en wethouders.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend