Logo De Belofte

WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.

Na bijna vier jaar samenwerken aan nieuwbouwplannen voor de zorginstelling trok de gemeente plotseling de stekker uit de plannen. Waalzorg zit aan de Graafseweg tussen Wijchen en Alverna, maar groeit daar door het eigen succes uit haar jas. Nieuwbouw voor 52 cliënten van Waalzorg aan dezelfde Graafseweg, maar dan in de dorpskern van Alverna, zou uitkomst bieden.

Zie ook: Wijchen zet streep door nieuwbouw zorginstelling Waalzorg

Op voorstel van de gemeente

De locatie voor de nieuwbouw kwam nota bene als tip van de gemeente Wijchen zelf. Toenmalig wethouder Rob Engels wees de twee schoonzussen Chantal en Laura de Waal op de plek in Alverna die een nieuw onderdak zou kunnen bieden aan de mensen met verstandelijke beperkingen die bij Waalzorg wonen. Dat zijn onder anderen mensen met het syndroom van Down.

De manier van kleinschalige zorg die Waalzorg biedt op de huidige locatie is wat verouderd. Verdeeld over zeven woningen hebben de bewoners een eigen kamer en delen faciliteiten als toilet, badkamer en keuken. In de nieuwbouwplannen zouden de cliënten van veelal tussen de 20 en 30 jaar oud een eigen kamer mét toilet, badkamer en keukentje krijgen.

Ineens een telefoontje

Het nieuws is ook bij die bewoners en hun ouders ingeslagen als een bom. Niemand had het verwacht. De twee schoonzussen De Waal zelf ook niet. 'En dan krijg je ineens een telefoontje dat ze er helemaal vanaf zagen', vertelt Chantal de Waal nog altijd verbijsterd. De gemeente tipte hen niet alleen over de nieuwe locatie, maar kocht ook grond aan om de nieuwbouw mogelijk te maken. Onder de nieuwe wethouder Nick Derks, die de tippende wethouder Rob Engels opvolgde, waait er duidelijk een nieuwe - koudere - wind, constateren de schoonzussen.

'We hebben allemaal hartstikke boze ouders', gaat Chantal de Waal verder. 'Die ouders voelen zich plaatsvervangend gediscrimineerd voor hun kind. Als verstandelijk gehandicapte mag je kennelijk niet in Wijchen wonen.' De bewoners hebben een sterke binding met Wijchen, maar nu is hun mogelijkheid om daar te kunnen blijven wonen ineens heel onzeker. De Waal: 'We willen niet weg uit Wijchen, maar de gemeente wil ons blijkbaar niet.' 

Nu liever woningen

Nu geeft de gemeente aan de voorkeur te geven aan nieuwbouwwoningen op die locatie. Meer woningen voor de Alvernezen is ook een wens van de inwoners van Alverna. Die legden die wens ook vast in een dorpsontwikkelingsplan. Chantal de Waal: 'We hebben vanaf het begin intensief contact gehad met de inwoners van Alverna. Die inwoners hadden in eerste instantie zorgen over onze komst.'

Op de beoogde nieuwbouwlocatie aan de Graafseweg in de dorpskern van Alverna zat eerder een zorginstelling in de oude Antoniusschool. Dat waren jongeren met onder meer drugsproblematiek. De schoonzussen legden uit dat ze met een andere doelgroep werkten en de kou was uit de lucht.

Zuur

'De wens om daar nu woningen te willen bouwen, snappen we ook wel', zegt Chantal de Waal. 'Maar kom dan met een alternatieve locatie voor ons. Ze kappen gewoon alles af. We zijn boos, we voelen ons in de steek gelaten.' Ze wijst er bitter op dat de gemeente Wijchen zich presenteert als een gemeente waar iedereen welkom is. Een week na het telefoontje kregen ze nog een uitnodiging voor een bijeenkomst met de titel Iedereen doet mee. De Waal: 'Dat voelt nu wel zuur, ja'

Woensdagavond houden ze een bijeenkomst waarvoor alle raadsleden van de gemeente Wijchen zijn uitgenodigd. Het doel van die avond is om hun kant van het verhaal nog eens goed uit te leggen aan de volksvertegenwoordigers. De schoonzussen kunnen zich niet voorstellen dat de raadsleden zich kunnen vinden in de handelswijze van het college van burgemeester en wethouders.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend