Logo De Belofte

WIJCHEN - Liever woningen voor de Alvernezen dan onderdak voor 54 mensen vanaf 16 jaar met een verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen of een psychiatrische aandoening. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders van Wijchen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De onderhandelingen met HMV Investe B.V. en Waalzorg voor een nieuw te bouwen zorginstelling aan de Graafseweg in Alverna zijn stopgezet. De gemeente Wijchen draagt daar verschillende redenen voor aan.

Rechtszaak niet uitgesloten

'De verwachting is dat de initiatiefnemers zeer teleurgesteld zullen reageren op het besluit', schrijft het college. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten, maar een eventuele rechtszaak ziet Wijchen met vertrouwen tegemoet. Dat nieuwbouwwoningen voor de inwoners van Alverna mogelijk minder opleveren dan verkoop aan de zorginstelling neemt de gemeente voor lief. 

Een instelling van deze omvang past niet in de zorgvisie van de gemeente Wijchen. De gemeente wil liever lokale kleinschalige zorg. Opvang voor de regio is geen taak van de gemeente Wijchen, schrijft het college. De gemeente vreest ook financieel risico te lopen wanneer meer cliënten van Waalzorg een beroep gaan doen op voorzieningen vanuit de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Waalzorg heeft nu al een locatie aan de Graafseweg buiten de dorpskern van Alverna, met onderdak voor 31 cliënten, verdeeld over zeven woningen. Het besluit van het college beantwoordt aan de wens van de inwoners van Alverna. Een werkgroep vanuit de bevolking schreef eerder een dorpsontwikkelingsplan waarin staat dat ze graag meer woningen voor de Alvernezen ziet om de leefbaarheid overeind te houden en de vergrijzing tegen te gaan.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Plan voor giga-gemeente tussen de Maas en Waal

  27 juli 2020
  WIJCHEN - Tussen de Maas en de Waal een giga-gemeente vormen door vijf gemeenten samen te voegen. Bijna 300 vierkante kilometer en meer dan 120.000 inwoners groot. Een bizar plan? De grootste partij in de gemeenteraad van Wijchen ziet het als een serieuze optie.
 • Historisch kasteel wordt volledig hersteld in oude glorie

  23 juli 2020
  WIJCHEN - Het historische Kasteel Wijchen krijgt een grondige opknapbeurt. Na de renovatie moet het historische pand in oude glorie hersteld zijn, zodat het prominenter op de kaart staat voor toeristen.
 • Bier drinken en coronategels leggen: zo viert Wijchen de Vierdaagse

  22 juli 2020
  WIJCHEN - Tijdens de Vierdaagseweek trekken alle wandelaars op woensdag door Wijchen. Net zoals in veel andere Gelderse plekken, is de lokale bevolking daar ondanks corona niet van plan om bij de pakken neer te zitten. Met speciale wandeltegels en een alternatieve kroegentocht viert de gemeente dit jaar toch een beetje feest.
 • Bierviltjes om statement te maken over mogelijke fusie tussen Wijchen en Druten

  20 juli 2020
  WIJCHEN - Twee chauvinistische Wijchenaren hebben ruim 10.000 'fusieviltjes' uitgedeeld aan lokale horeca-ondernemers. Volgens de makers is het bedoeld als een ludieke manier voor burgers om te laten zien dat ze mee willen praten over de mogelijke herindeling met Druten.
 • Homovrije zones in Polen zorgen voor kritiek op Wijchense vriendschapsband

  20 juli 2020
  WIJCHEN - Nu steeds meer steden en provincies in Polen worden benoemd tot 'homovrije zones', wil D66 de vriendschapsband tussen Wijchen en Stargard kritisch onder de loep nemen. De Poolse stad ligt namelijk in een provincie waar een anti-LHBT-lobby actief is.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend