Logo De Belofte

APELDOORN - Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.

door Harry Hekkert

Houtkachels vertroebelen niet alleen de lucht door de uitstoot van fijnstof, maar ook het beeld dat we hebben van de opwekking van groene energie. 'Eigenlijk zijn we met z'n allen helemaal niet zo goed bezig met het opwekken van duurzame en groene energie', zegt Thijs de la Court van Klimaatverbond Nederland.

Gloeiende houtkachels

De in Arnhem gevestigde organisatie op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering waarschuwt voor de milieugevolgen. De la Court: 'Hout moet je niet verbranden vanwege uitstoot van fijnstof en CO2. En het is ronduit kwalijk dat houtkachels worden meegeteld bij het percentage schoon opgewekte energie.'

In Gelderland wordt 5,9 procent duurzame energie opgewekt. Dat is het totale percentage energie opgewekt via windmolens, zonnepanelen, waterkracht en biomassa. Bij de biomassa worden ook de duizenden houtkachels in Gelderse huiskamers gerekend. Onder meer op het platteland en de dorpen in de Achterhoek en het Rivierengebied staan duizenden houtkachels te gloeien.

Als je uitrekent wat houtstook bijdraagt aan duurzame energie, dan blijft van de overige opwekking niet zoveel meer over, legt De la Court uit: 

'Als we de houtkachels niet meetellen houden we in Gelderland misschien 2 of 3 procent schone energie over van windmolens, zonnepanelen en een klein beetje waterkracht', zegt De la Court.

'Dat we de houtverbranding meetellen zou je een geslaagde lobby van de houtindustrie kunnen noemen, maar eigenlijk is het heel vreemd dat het als duurzaam bestempeld wordt.' Belangenverenigingen waarschuwen al langer voor de gezondheidsgevolgen van de uitstoot van fijnstof door houtkachels. De gemeente Arnhem besloot vorige week met maatregelen de uitstoot van fijnstof door houtkachels in te perken.

Zie ook: Hout stoken in Arnhem aan banden gelegd

Internationale afspraken 

In het Gelders Energieakkoord hebben de provincie en de 51 Gelderse gemeenten afgesproken dat 14 procent van alle energie volgende jaar duurzaam opgewekt is.

Dat komt overeen met internationale afspraken vastgelegd in het klimaatakkooord van Parijs. Internationaal is ook afgesproken dat de opwekking van warmte via houtkachels mee mag tellen als 'duurzaam' en 'groen', zegt Pieter van der Ploeg, secretaris van het Gelders Energieakkoord.

Thijs de la Court van Klimaatverbond Nederland legt uit wat we wél kunnen doen: 

Milieu Centraal waarschuwde eerder al voor de kwalijke gevolgen van houtverbranding. De duurzame voorlichtingsdienst stelt dat alle houtverbranding een 'no-go' is, zelfs houtverbranding via pelletkachels. Hoewel de kachels veel vriendelijker zijn voor het milieu met 95 procent minder uitstoot van fijnstof en CO2 dan reguliere houtkachels, moet elke houtverbranding vermeden worden.

Energiebos in Apeldoorn 

Daar denkt duurzaamheidscoöperatie deA in Apeldoorn anders over. Vijf jaar geleden heeft de duurzaamheidsclub bomen geplant in hun eigen 'energiebos' in park Zuidbroek. Begin deze maand zijn de eerste bomen gerooid, na droging worden er korrels van geperst voor pelletkachel en -ketel. ,

'Je hebt ook biomassa nodig, want alleen met wind- en zonne-energie redden we het niet om de klimaatdoelstellingen te halen', zegt Gertine Wilders van deA. Het bosje is CO2-neutraal, stelt de Apeldoornse.

Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.

Het bos vangt het C02-uitstoot op van de nabijgelegen A50, daarna verwarmt het gerooide hout de woningen van eigen leden. Tot nu toe werden de pelletkorrels overigens uit de Belgische Kempen gehaald. Wilders: 'Maar dit bosje hier in Apeldoorn zorgt er juist voor dat we lokaal de energie opwekken en niet vervuilend bezig zijn met vervoer.'

Hans Wolf van het Apeldoornse energiebos legt uit waarom dit bos juist belangrijk is: 

Toch is volgens De la Court zelfs een pelletkachel niet milieuvriendelijk. 'Het blijft houtverbranding, hoe nobel de initiatieven van coöperaties als deA ook zijn. Ik zou zeggen: maak bouwmateriaal van hout, dat is duurzaam. Of laat klein en dood hout in het bos liggen, dat rot heel langzaam weg en het grootste deel van de biodiversiteit zit in dood hout. Bij verbranden is het in een keer weg.' 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend