Logo De Belofte

- Binnen twee jaar krijgt Gelderland er 51 windmolens bij. Dat blijkt uit een overzicht van windmolenprojecten van de provincie.

door Harry Hekkert 

Het landschap in Gelderland gaat de komende jaren opvallend veranderen met de bouw van de tientallen nieuwe windmolens. Er staan nu op negen plaatsen samen 38 windmolens. Voor eind 2020 is de bouw van 51 nieuwe turbines op twaalf andere locaties voorzien.

De nieuwe windmolens zijn in de meeste gevallen veel hoger, soms tot 185 meter, dan de turbines die nu al in de provincie staan.

Bouwen, plannen of goedkeuren

Bij zes projecten zijn de vergunningprocedures al doorlopen en kan er gebouwd worden:

 • Nijmegen (project De Grift, 1 windturbine)
 • Oude IJsselstreek (Den Tol, 9 turbines)
 • Montferland (Bijvanck, 4 turbines )
 • Geldermalsen (Avri, 3 turbines)
 • Zaltbommel (A2, 3 turbines)
 • Geldermalsen/Neerijnen (Deil, 11 turbines)

De vergunningen voor die projecten zijn nog niet definitief:

 • Nijmegen (Engie, 2 turbines)
 • Oldebroek (Hattemerbroek, 4 turbines)
 • Arnhem (Pleijroute, 4 turbines)

Inwoners en actiegroepen proberen die plannen nog tegen te houden. Zo besliste de bestuursrechter woensdag dat voor de bouw van de turbines langs de Pleijroute nog niet aan alle voorwaarden is voldaan.

Kijk hier naar een video over de windmolens bij de Pleijroute: 

Nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Overbetuwe, Zutphen en Harderwijk zijn vergevorderd, maar daar moet de bestemmingsplanwijziging door de gemeente nog goed gekeurd worden.

Op schema

Met de geplande windmolens zou Gelderland eind 2020 zo'n 260 megawatt aan windenergie opwekken. Dat is tegen die tijd ruim voldoende volgens afspraken met het Rijk. De 38 bestaande windmolens leveren nu 80 megawatt op.

Met de totale opwekking van schone energie loopt de provincie in de pas met de rest van Nederland, maar ons land blijft wel ver achter bij wat in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken.

De tekst loopt door onder de graphic. 

In Nederland is afgelopen jaar 6,6 procent van alle energie duurzaam opgewekt, terwijl 14 procent opgewekte schone energie eind 2020 internationaal de afspraak is. In 2050 moet alle energie duurzaam opgewekt zijn.

Waar nog meer? 

Volgens de provincie zijn ook nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Nijmegen, Geldermalsen, Beuningen, Culemborg, Heumen en Ermelo kansrijk. Beekbergsebroek in Apeldoorn wordt door de provincie nog steeds als ideale windmolenlocatie gezien. De Apeldoornse gemeenteraad heeft een plan voor de bouw van windmolens op die plek eerder al afgewezen.

Het is aan Apeldoorn en omliggende gemeenten om met vervangende plannen voor het opwekken van schone energie in die regio te komen, zoals de provincie wil. 

Puzzel

Gelderland is opgedeeld in zes regio's die de komende jaren allemaal met eigen plannen voor het opwekken van schone energie moeten komen. Het zoeken naar geschikte locaties is daarbij de grootste puzzel.

De zeven gemeenten in de regio Noord-Veluwe hebben vorige maand berekend dat er 120 windmolens en 850 hectare aan zonnevelden in die gemeenten moeten komen om aan de opgave van het klimaatakkoord te voldoen. De zoektocht naar geschikte locaties is daar gestart.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend