Logo De Belofte

- Binnen twee jaar krijgt Gelderland er 51 windmolens bij. Dat blijkt uit een overzicht van windmolenprojecten van de provincie.

door Harry Hekkert 

Het landschap in Gelderland gaat de komende jaren opvallend veranderen met de bouw van de tientallen nieuwe windmolens. Er staan nu op negen plaatsen samen 38 windmolens. Voor eind 2020 is de bouw van 51 nieuwe turbines op twaalf andere locaties voorzien.

De nieuwe windmolens zijn in de meeste gevallen veel hoger, soms tot 185 meter, dan de turbines die nu al in de provincie staan.

Bouwen, plannen of goedkeuren

Bij zes projecten zijn de vergunningprocedures al doorlopen en kan er gebouwd worden:

 • Nijmegen (project De Grift, 1 windturbine)
 • Oude IJsselstreek (Den Tol, 9 turbines)
 • Montferland (Bijvanck, 4 turbines )
 • Geldermalsen (Avri, 3 turbines)
 • Zaltbommel (A2, 3 turbines)
 • Geldermalsen/Neerijnen (Deil, 11 turbines)

De vergunningen voor die projecten zijn nog niet definitief:

 • Nijmegen (Engie, 2 turbines)
 • Oldebroek (Hattemerbroek, 4 turbines)
 • Arnhem (Pleijroute, 4 turbines)

Inwoners en actiegroepen proberen die plannen nog tegen te houden. Zo besliste de bestuursrechter woensdag dat voor de bouw van de turbines langs de Pleijroute nog niet aan alle voorwaarden is voldaan.

Kijk hier naar een video over de windmolens bij de Pleijroute: 

Nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Overbetuwe, Zutphen en Harderwijk zijn vergevorderd, maar daar moet de bestemmingsplanwijziging door de gemeente nog goed gekeurd worden.

Op schema

Met de geplande windmolens zou Gelderland eind 2020 zo'n 260 megawatt aan windenergie opwekken. Dat is tegen die tijd ruim voldoende volgens afspraken met het Rijk. De 38 bestaande windmolens leveren nu 80 megawatt op.

Met de totale opwekking van schone energie loopt de provincie in de pas met de rest van Nederland, maar ons land blijft wel ver achter bij wat in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken.

De tekst loopt door onder de graphic. 

In Nederland is afgelopen jaar 6,6 procent van alle energie duurzaam opgewekt, terwijl 14 procent opgewekte schone energie eind 2020 internationaal de afspraak is. In 2050 moet alle energie duurzaam opgewekt zijn.

Waar nog meer? 

Volgens de provincie zijn ook nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Nijmegen, Geldermalsen, Beuningen, Culemborg, Heumen en Ermelo kansrijk. Beekbergsebroek in Apeldoorn wordt door de provincie nog steeds als ideale windmolenlocatie gezien. De Apeldoornse gemeenteraad heeft een plan voor de bouw van windmolens op die plek eerder al afgewezen.

Het is aan Apeldoorn en omliggende gemeenten om met vervangende plannen voor het opwekken van schone energie in die regio te komen, zoals de provincie wil. 

Puzzel

Gelderland is opgedeeld in zes regio's die de komende jaren allemaal met eigen plannen voor het opwekken van schone energie moeten komen. Het zoeken naar geschikte locaties is daarbij de grootste puzzel.

De zeven gemeenten in de regio Noord-Veluwe hebben vorige maand berekend dat er 120 windmolens en 850 hectare aan zonnevelden in die gemeenten moeten komen om aan de opgave van het klimaatakkoord te voldoen. De zoektocht naar geschikte locaties is daar gestart.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Na meerdere ongelukken nog steeds geen oplossing voor 'probleemweg'

  03 mei 2021
  PUIFLIJK - Na meerdere, dodelijke verkeersongelukken op de N322 bij Druten heeft de lokale politiek er schoon genoeg van. De provinciale weg moet veiliger worden, stellen de Dorpslijsten. Ze pleiten ervoor dat de wethouder in gesprek gaat met de provincie Gelderland om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.
 • 'Nijmegen moet partnertoets TONK-regeling loslaten in het belang van zzp’ers'

  22 april 2021
  NIJMEGEN - Nijmegen moet de partnertoets bij de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) met terugwerkende kracht loslaten om meer zzp’ers bij te kunnen staan die te maken hebben met financiële problemen door de coronacrisis. Dat vinden VoorNijmegen.NU en D66. Zij dienen er volgende week woensdag een motie over in.
 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend