Logo De Belofte

NIJMEGEN - De meeste partijen in de Nijmeegse gemeenteraad willen dat de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat openblijft. Er is zelfs een meerderheid voor het beperkt toestaan van nieuwe sekswerkers. Het college van burgemeester en wethouders liet eerder weten dat juist het sluiten van de tippelzone 'het meest voor de hand liggend' zou zijn.

door Sven Strijbosch

Het bedrijf Bureau Beke heeft onderzoek verricht naar de tippelzone in de Waalstad en verschillende scenario's opgesteld. Sluiten of openhouden is daarbij de belangrijkste vraag. Daar sprak de Nijmeegse gemeenteraad woensdagavond over.

'Bij het sluiten van de tippelzone laat je vrouwen aan hun lot over', betoogt Marjolijn Mijling van het CDA. 'De huiskamer en een toezichthouder op de tippelzone zorgen voor een gevoel van veiligheid. We willen de zone openhouden en beperkte, nieuwe toestroom toestaan', aldus Quirijn Lokker van GroenLinks. 

Lokker meent dat het sluiten van de tippelzone zorgt voor meer sekswerkers in de illegaliteit. 'Dan wordt het gevaarlijk', zegt hij. Sekswerkers die niet meer op een tippelzone kunnen werken moeten hun diensten elders aanbieden, veelal illegaal. Het maakt ze extra kwetsbaar. Die mening deelt een groot deel van de sekswerkers. 

Zie ook: Sekswerkers Gelderse tippelzones: 'Stel ze open voor iedereen'

Nog ruim twintig vrouwen

De tippelzone in de Waalstad telt op dit moment 24 sekswerkers. Van die 24 sekswerkers werken er 14 legaal en 10 'illegaal' in de omgeving. Op dit moment geldt er een zogenoemd uitsterfbeleid, waarbij geen nieuwe vergunningen worden afgegeven. Wel kunnen alle sekswerkers in de huiskamer van de tippelzone terecht voor hulp. 

De huidige tippelzone kost veel geld: 400.000 euro per jaar. De kosten zouden niet meer in verhouding staan met het aantal sekswerkers dat op of rond de zone werkt, zo redeneerden de verantwoordelijk wethouder en burgemeester. Partijen als bijvoorbeeld het CDA, GroenLinks, D66, PvdA, VoorNijmegen.NU en Stadspartij DNF gaan daar niet in mee. Ze zijn zelfs voor een mogelijke uitbreiding van het aantal sekswerkers. 

Zie ook: Einde nabij voor Nijmeegse tippelzone

'Voorzie vrouwen in drugsverslaving'

SP-raadslid Petra Molenaar maakt het sommetje: '400.000 euro per jaar. Dat is 28.500 euro per sekswerker, per jaar.' Ze ziet liever dat de, veelal kwetsbare vrouwen, met dat geld worden ondersteund om uit het sekswerk te stappen.

Een deel van de vrouwen werkt op de tippelzone om bijvoorbeeld te voorzien in een drugsverslaving. 'Voor 28.500 euro per jaar kun je ook drugs voor ze kopen', zegt Molenaar. 

'Complexe afweging'

Uiteindelijk neemt het college van burgemeester en wethouders een definitieve beslissing over de tippelzone. Die beslissing komt er waarschijnlijk pas in de zomer. Wethouder Grete Visser (Welzijn en Zorg) noemt het een 'complexe afweging' en zegt de vrijwel unanieme mening van de raad mee te nemen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend