Logo De Belofte

TIEL - Het Fruitcorso in Tiel moet duurzaam worden. Dat stellen de acht gemeenten van de Regio Rivierenland deze week als voorwaarde voor het sponsoren van het festijn de komende jaren. Een ambtenaar van de regio gaat meewerken aan een plan om bewuster met de vele kilo's voedsel op de praalwagens om te gaan. In 2020 zou het eerste echt duurzame corso moeten plaatsvinden.

door Menno Provoost

Vanwege de financiële problemen van het corso en het streven van de Regio Rivierenland om zich te profileren als 'FruitDelta Rivierenland' is het regiobestuur in 2017 begonnen met het financieel ondersteunen van het evenement. Daarbij is de organisatie gastheer van de viptent en naamdrager. Het Fruitcorso wordt gepromoot als 'Oogstfeest van de FruitDelta Rivierenland'.

De combinatie is goed bevallen. Woensdag hebben de samenwerkende gemeenten besloten om zich voor langere termijn aan het Fruitcorso te verbinden. Voorwaarde is wel dat het Fruitcorso 'een ontwikkeling inzet om te vergroenen en verduurzamen, zodat er geen verspilling van voedsel plaatsvindt en er gestreefd wordt naar een energieneutrale uitvoering'. Er wordt een sponsorcontract afgesloten voor minimaal drie jaar voor een bedrag van zo'n 20.000 euro per jaar.

Heikel punt

Het gebruik van voedsel voor de praalwagens is de laatste jaren steeds meer een heikel punt geworden, vertelt corsowoordvoerder Fred Eggink: 'Voor ons blijft het corso natuurlijk die prachtige etalage voor groenten en fruit in onze mooie regio, maar we sluiten niet de ogen voor de maatschappelijke discussie van verspilling. Je kunt de kop in het zand steken als organisatie, dat doen we niet. We gaan het echt aanpakken.'

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Twee sporen

Daarvoor is een werkgroep in het leven geroepen die de mogelijkheden onderzoekt en na het corso van dit jaar met een plan komt om volgend jaar een duurzaam corso te houden. Grofweg zijn er twee sporen: gebruik van meer duurzame materialen (zoals niet eetbare gewassen of afgekeurde groenten en fruit) en het hergebruik van de producten. Er kan bijvoorbeeld energie uit gewonnen worden, maar er zijn ook bedrijven die van de vezels papier, tassen of andere producten maken.

Binnen het corso leeft het thema duurzaamheid of verspilling overigens niet echt. Veel clubs vinden de negatieve connotatie selectief en onterecht. Zo wordt bijvoorbeeld jaarlijks al heel veel aan de voedselbank geschonken en worden veel producten nog door de vrijwilligers opgegeten.

Daarbij weegt dit onderwerp voor hen niet op tegen alle mooie kanten van de corsotraditie. 'Steeds meer clubs nemen wel hun verantwoordelijkheid, maar als je je oor bij de clubs of bij het publiek te luisteren legt, is verspilling eigenlijk helemaal geen issue', erkent Eggink. 'Het is iets dat vanuit de maatschappij wordt opgedrongen, maar je moet daar wel een antwoord op hebben.'

Controversieel erfgoed

Het corso staat niet alleen in de druk van buitenaf om te veranderen. 'Wij zijn aangesloten bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland', vertelt Eggink. 'Daar hebben we de afdeling controversieel erfgoed. Dat zijn allemaal erfgoederen die wat onder vuur liggen. Dan moet je denken aan pijp roken, het beleg van Heiligerlee, carbidschieten, de paardenmarkt zoals in Elst en daar horen wij helaas ook bij. Je zit al snel in een hoekje. Dat tekent ook wel die tendens in de maatschappij. Iedereen probeert daar een antwoord op te vinden.'

Verslaggever Menno Provoost peilde de stemming in de corsohal in Maurik

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend