Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hij is blind, en ontevreden over de gemeente Nijmegen. Volgens Ferry Molenaar schiet het maar niet op met het toegankelijk maken van de Waalstad voor mensen met een beperking.

In Nederland zijn dat er zo'n 1,7 miljoen, met een matige of ernstige fysieke beperking. Dat kom dus neer op 1 op de 10 Nederlanders. Ferry Molenaar gaat woensdagavond inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering in Nijmegen. Hij deed het 3,5 jaar geleden ook al eens en nu weer. Er verandert te weinig, vindt hij. 

(tekst gaat verder onder de video)

'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is'

Dat een openbare ruimte die niet is ingericht voor mensen met een beperking nare gevolgen kan hebben, merkte ook een vriendin van Ferry. Sohair Tamer - ook uit Nijmegen - kwam hard ten val toen ze werd aangereden door een fietser. Ze is nagenoeg blind en om bij de bushalte te komen moest ze een druk fietspad over.

Dat moet ze wel vaker, maar deze keer ging het dus flink mis. Ze zocht contact met de gemeente, maar er gebeurde niets. 'Dan voel ik me heel eerlijk gezegd niet serieus genomen', zegt Tamer. 'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is om daar echt iets mee te doen.'

Volgens de gemeente is het qua toegankelijkheid voor mensen met een beperking over het geheel genomen best oké gesteld. 'Ik denk dat ik in zijn algemeenheid kan zeggen dat het wat betreft de toegankelijkheid in Nijmegen best goed gaat.' Maar Sohair en Ferry zijn het daar dus niet mee eens en vinden dat het stukken beter kan en moet.

Midden op de weg kletsen

Samen stonden ze in hartje Nijmegen al eens minuten lang te kletsen midden op een zebrapad, zonder dat één van beiden dat in de gaten had. Ferry wijst naar de oversteek: 'Wat goed is is dat er noppentegels liggen. Wat er niet goed is, is dat ze hier al ophouden.' De rij met noppen blijkt flink minder breed dan het zebrapad en zo eindigden ze samen dus niets vermoedend midden op de weg.

Het zebrapad illustreert de problematiek, zegt Molenaar. Maar volgens hem is het ook maar het topje van de ijsberg. En dat is niet zonder gevaren. 'Als ik niet door heb dat ik midden op de weg sta ben ik afhankelijk van de automobilist die stopt.'

De gemeente wuift de kritiek niet weg. 'Het kan altijd beter', beaamt wethouder Velthuis. 'Dus dat men kritisch daarover is, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.' Meer geduld is nog wel nodig, stelt de wethouder als vooruitzicht. 'Ik kan u nu al zeggen, dit gaat een proces van jaren worden. Echt jaren.'

 

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
 • Skaeve huse Nijmegen mogen er eindelijk komen

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Er is al in 2013 over gesproken en volgens sommige raadsleden zelfs al eerder, maar nu komen ze er eindelijk: de 'skaeve huse' bij de Nijmeegse wijk Weezenhof. Woensdagavond stemde en meerderheid van de gemeenteraad vóór het bestemmingsplan dat de asowoningen, zoals ze in de volksmond worden genoemd, mogelijk maakt.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend