NIJMEGEN - Het gaat nog jaren duren voordat de naar schatting 1.500 illegale kamerverhuurpanden in Nijmegen zijn aangepakt. Intussen strijken verhuurders nog tienduizenden euro's per jaar op. Dat zegt platform Kamerbreed, dat opkomt voor de belangen van wijken met veel kamerverhuurpanden. 'Ze hebben gewoon lak aan de gemeente.'
Leden van Kamerbreed spraken dinsdagavond met ambtenaren van de gemeente Nijmegen en met andere betrokkenen, onder wie grote verhuurders.
'Onttrekking van reguliere woonhuizen groot probleem'
Opmerkelijk is dat alle aanwezigen vinden dat het onttrekken van reguliere huizen aan de woningmarkt een groot probleem is. Een vertegenwoordiger van de bekende Nijmeegse verhuurder Ton Hendriks pleitte zelfs voor een fonds waarin bij iedere omzetting van een reguliere woning in een kamerverhuurpand geld wordt gestort. Daarmee zou de gemeente de handhaving kunnen betalen.
Die kosten zijn nu al niet te dragen en lopen op tot 2.100 euro per vergunning. En moet er een uitgebreide leefbaarheidstoets worden gedaan om te kijken of de buurt niet te ingrijpend verandert als er wéér een pand met kamers bijkomt. Daarmee lopen de kosten zelfs op tot 3.100 euro, rekent Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed voor.
(tekst gaat verder onder video)
'In dit tempo duurt het nog jaren'
'Geen wonder dat er te weinig capaciteit is bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) om alle 1.500 panden te controleren', denkt Nieuwenhuijssen. 'Naar verluidt zijn er sinds juli vorig jaar pas veertig panden opgespoord die illegaal worden verhuurd. Als de ODRN in dat tempo doorgaat, duurt het dus nog jaren voordat alle panden zijn opgespoord.'
Aanvragen ingetrokken
Omroep Gelderland beschikt over gegevens van de ODRN. Daaruit blijkt dat veel huiseigenaren hun eerdere aanvraag voor een vergunning weer hebben ingetrokken. Toch zijn er op de betreffende adressen vaak meer dan drie namen en bellen te zien, wat wijst op kamerbewoners. Ralf Nieuwenhuijsen kan dan ook maar één conclusie trekken: 'De huiseigenaren hebben zoiets van: mij pakken ze niet. Ik ga het niet eens aanvragen.'
Daarnaast ziet Kamerbreed dat huiseigenaren studenten en andere kamerbewoners zich uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie terwijl zij toch in hun kamer blijven wonen. Zodoende komt het aantal geregistreerde huurders onder de drie zodat er geen vergunning meer nodig is.
'Illegale verhuurder kan nog jaren geld innen'
Volgens Ralf Nieuwenhuijsen toont dat allemaal de macht van de speculant. Want zelfs als illegale verhuurders worden aangepakt kunnen zij bezwaar en beroep aantekenen en het op een rechtszaak laten aankomen. En dat kan tot vijf jaar duren. Al die jaren vangt de verhuurder nog tienduizenden euro's aan huur. Nieuwenhuijsen: 'Voor een gemiddeld pand hebben ze dan 180.000 euro kunnen ontvangen van de huurders.'
Door: Karel de Jong
Het laatste nieuws uit Nijmegen
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
-
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
-
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
-
NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.
Overig verkiezingsnieuws
-
WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
-
ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
-
DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.