Logo De Belofte

ARNHEM - Geen oude dieselauto's meer in het centrum van Arnhem, geen personenauto's én geen bestelwagens vanaf 2020. Minder verkeer in de binnenstad en een uitbreiding van de zogenoemde walstroom, voor de scheepvaart. Op die manier wil Arnhem de luchtkwaliteit verbeteren.

De luchtkwaliteit in de Rijnstad is niet op orde, stelt het college. Hoge concentraties stikstofdioxide en roet kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De Arnhemse gemeenteraad bespreekt diverse voorstellen van het stadsbestuur om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Sinds 1 januari is al een milieuzone van kracht die dieselauto's van voor 2005 uit het stadscentrum weert. Het college stelt voor om vanaf 2020 ook bestelauto's met oude dieselmotoren te weren.

Extra maatregelen

Ook wil het stadsbestuur de centrumring ontlasten, en dan vooral de Eusebiusbuitensingel en Velperbuitensingel. Doorgaand verkeer moet dan om het centrum heen.

Aan de Rijnkade mogen schepen geen vervuilende dieselgeneratoren meer gebruiken. Als deze maatregel is gerealiseerd, geldt het generatorverbod voor heel Arnhem. Alle aanlegplaatsen zijn dan voorzien van groene elektriciteit.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: 'Arnhemmers hebben het recht om schone lucht in te ademen. De maatregelen die wij voorstellen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Dat is goed voor de Arnhemmers van nu en onze toekomstige inwoners.'

Houtstook verboden? 

De GroenLinks-fractie heeft aanvullend een motie ingediend om overlast van houtrook te verbieden. Het stoken van hout door consumenten blijkt namelijk de op één na grootste veroorzaker van roet in de stad. Raadslid Simonis: 'Er zijn 10.000 Arnhemmers met longproblemen die verregaande gevolgen ervaren in het stookseizoen.'

'Pure luchtfietserij'

Fractievoorzitter Coen Verheij van de PVV laat weten deze luchtagenda 'pure luchtfietserij' te vinden. 'De groene wind die nu door de gemeenteraad van Arnhem waait is giftig. En Arnhemse burgers en ondernemers betalen de rekening. De Arnhemse binnenstad wordt zo goed als onbereikbaar en ze willen verbieden dat je straks in je eigen huis of tuin de houtkachel of de barbecue aansteekt.'

Raadslid Steffenie Pape (VVD) stelt dat er partijen zijn die doen alsof we in Arnhem in een gifwolk leven. 'Op basis van metingen uit 2017 voldoet Arnhem aan de Europese norm.' Wel wil de partij inzetten op emissieloze stadsdistributie en verbetering van de doorstroming van verkeer. Ook het rijden op waterstof noemt Pape een mooie kans op nog schonere lucht.

Ruim anderhalf miljoen

De drie voorgestelde maatregelen van het college kosten bij elkaar meer dan anderhalf miljoen euro. De gemeente Arnhem hoest hiervan ruim acht ton op. Het Rijk legt de rest op de tafel.

Door: Huibert Veth

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend