Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk wil zeker ernst maken met een duurzaamheidsbeleid, op weg naar een energieneutraal Winterswijk in 2030, maar wijst het zogenoemde koersdocument daarover af. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang noemde het stuk van het college rijp voor de versnipperaar, Ubel Zuiderveld van de PvdA betitelde het koersdocument als paternalistisch.

In een discussie die voor dit onderwerp alleen al vier uren in beslag nam, met een groot aantal schorsingen, ging de raad uiteindelijk in meerderheid akkoord met een aantal maatregelen. Dat zijn onder meer een ledlampenactie en een fonds waaruit burgers geld kunnen lenen voor energiebesparingsmaatregelen.

De raad toonde zich uitermate kritisch over de in zijn ogen geringe rol die de zogenoemde energietafel van het college had gekregen. Wethouder Elferdink, die met name stevig onder vuur lag van PvdA, D66 en Winterswijks Belang, moest nadrukkelijk beterschap beloven als het gaat om het betrekken van burgers bij de energiemaatregelen.

Een motie van afkeuring van D66 ging de raad in overgrote meerderheid te ver; alleen D66 stemde voor. Uiteindelijk werd de uitvoeringsagenda, dus de reeks voorgestelde stappen en maatregelen, door de meerderheid van de raad aangenomen. Alleen de vier leden van de VVD stemden tegen.

 

Door: RTV Slingeland - Redactie

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend