Logo De Belofte

CULEMBORG - Een faillissement van zwembad De Waterlinie in Culemborg is niet uitgesloten als de exploitatie onvoldoende wijzigt en de gemeente geen hogere subsidie wil geven. Dat zegt onderzoeksbureau Praesentis, dat in opdracht van de gemeente de toekomst van het bad heeft bekeken. Het advies is om een interim-manager orde op zaken te laten stellen.

Nog geen drie jaar na de opening luidde Stichting Zwembad Culemborg in september vorig jaar de noodklok: het zwembad kampt met een jaarlijks exploitatietekort van 150.000 euro. De stichting vroeg daarom voor 2019 om 150.000 euro extra subsidie, bovenop de al toegekende ruim 270.000 euro. De gemeente besloot eerst een onderzoek te laten doen naar de exploitatie en bedrijfsvoering.

Het onderzoeksbureau zegt dat (externe) hulp, tijd en kennis nodig is om de exploitatie volledig op orde te brengen. Het college stelt de gemeenteraad nu voor om 28.000 euro beschikbaar te stellen voor tijdelijke versterking van het management, van 15 februari tot en met 15 juni dit jaar. B&W schrijven aan de raad: 'Niets doen is niet wenselijk. Ambitie is om een zwemvoorziening in Culemborg te hebben en te houden.' 

Te weinig vrijwilligers

De penibele financiële situatie is niet het enige probleem voor het zwembad, dat vooral door vrijwilligers gerund zou worden. Maar er zijn slechts 40 vrijwilligers in plaats van de minstens benodigde 100 vrijwilligers. De clubs die het bad gebruiken, leveren niet of nauwelijks vrijwilligers. Hoofdgebruiker zwemvereniging De Meer krijgt vrijwilligersdiensten zoals horecadiensten tijdens hun eigen activiteiten nauwelijks rond.

Eind januari praat de gemeenteraad over het rapport en het voorstel van het college om geld beschikbaar te stellen voor een interim-manager. Er volgt nog nader onderzoek naar hoe de bedrijfsvoering kan worden bijgestuurd en mogelijke commercialisering. In juni neemt de raad naar verwachting een beslissing over de toekomst van het zwembad.

Het laatste nieuws uit Culemborg

  • Vianense Poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten

    03 mei 2021
    CULEMBORG - De Vianense poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit plan is in januari door de gemeenteraad van Culemborg het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld.
  • Culemborg wil er zes grote windmolens bij

    29 oktober 2020
    CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
  • Culemborg heeft de begroting sluitend

    24 september 2020
    CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
  • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

    28 mei 2020
    CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
  • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

    08 april 2020
    CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend