Logo De Belofte

ZUTPHEN - Welzijnsorganisatie Perspectief in Zutphen moet de komende jaren rekening houden met bijna een kwart minder inkomsten. De gemeente Zutphen geeft de organisatie tot uiterlijk 2021 de opdracht om 21 procent te bezuinigen op het huidige subsidiebedrag van 3,4 miljoen euro.

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting van de gemeente Zutphen. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

Voor welzijnsorganisatie Perspectief, die jaarlijks het grootste bedrag uit deze subsidiepot ontvangt, heeft dit grote gevolgen. Directeur-bestuurder Jorinde Klungers betreurt dan ook het besluit van de gemeente, maar denkt dat het college bijdraait als als duidelijk is wat de impact is van de beoogde bezuinigingen. 'In maart gaan we opnieuw met het college om de tafel. We laten dan zien welke gevolgen dit heeft voor de inwoners van Zutphen.'

Korten op personeel

De organisatie heeft diverse scenario's doorgerekend en komt tot de conclusie dat de ambities van de gemeente onhaalbaar zijn. Klungers refereert daarbij aan 'Iedereen doet mee', het speerpunt van de gemeente. 'Alle inwoners gaan dit merken; minder personeel betekent forse wachtlijsten en minder ondersteuning van vrijwilligers. Daardoor kunnen minder mensen meedoen en hebben ze juist meer zorg nodig.'

Volgens Klungers betekent de bezuiniging dat er flink gekort moet worden op het personeel van Perspectief. 'We hebben nu 60 fte in dienst, dat komt dan al snel op 10 of 15 fte minder uit. Hiermee ondersteunen we heel veel groepen vrijwilligers in Zutphen, dus ook daar haal je veel lokale kennis en expertise weg.' 

Doelen onhaalbaar

Klungers kan zich niet voorstellen dat het college andere scenario's, met minder grote bezuinigingen, niet overweegt na het gesprek in maart. 'Wat wij doen is echt dichtbij de samenleving, achter de voordeur, problemen voortijdig oplossen. Ga je een kwart op ons bezuinigen, dan kun je een kwart minder mensen helpen. Die mensen zullen óf elders zorg nodig hebben, of nog verder in de problemen komen.' 

Perspectief ondersteunt nu jaarlijks 1200 gezinnen in Zutphen met allerlei vormen van sociaal werk. Zo biedt de organisatie mantelzorgondersteuning aan, een buurtservice voor kleine klusjes in huis, plus sociaal werkers die actief zijn in diverse wijken in Zutphen en Warnsveld.

Of de plannen in de huidige vorm doorgaan, hoort Perspectief in maart 2019. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend