Logo De Belofte

ZUTPHEN - Welzijnsorganisatie Perspectief in Zutphen moet de komende jaren rekening houden met bijna een kwart minder inkomsten. De gemeente Zutphen geeft de organisatie tot uiterlijk 2021 de opdracht om 21 procent te bezuinigen op het huidige subsidiebedrag van 3,4 miljoen euro.

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting van de gemeente Zutphen. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

Voor welzijnsorganisatie Perspectief, die jaarlijks het grootste bedrag uit deze subsidiepot ontvangt, heeft dit grote gevolgen. Directeur-bestuurder Jorinde Klungers betreurt dan ook het besluit van de gemeente, maar denkt dat het college bijdraait als als duidelijk is wat de impact is van de beoogde bezuinigingen. 'In maart gaan we opnieuw met het college om de tafel. We laten dan zien welke gevolgen dit heeft voor de inwoners van Zutphen.'

Korten op personeel

De organisatie heeft diverse scenario's doorgerekend en komt tot de conclusie dat de ambities van de gemeente onhaalbaar zijn. Klungers refereert daarbij aan 'Iedereen doet mee', het speerpunt van de gemeente. 'Alle inwoners gaan dit merken; minder personeel betekent forse wachtlijsten en minder ondersteuning van vrijwilligers. Daardoor kunnen minder mensen meedoen en hebben ze juist meer zorg nodig.'

Volgens Klungers betekent de bezuiniging dat er flink gekort moet worden op het personeel van Perspectief. 'We hebben nu 60 fte in dienst, dat komt dan al snel op 10 of 15 fte minder uit. Hiermee ondersteunen we heel veel groepen vrijwilligers in Zutphen, dus ook daar haal je veel lokale kennis en expertise weg.' 

Doelen onhaalbaar

Klungers kan zich niet voorstellen dat het college andere scenario's, met minder grote bezuinigingen, niet overweegt na het gesprek in maart. 'Wat wij doen is echt dichtbij de samenleving, achter de voordeur, problemen voortijdig oplossen. Ga je een kwart op ons bezuinigen, dan kun je een kwart minder mensen helpen. Die mensen zullen óf elders zorg nodig hebben, of nog verder in de problemen komen.' 

Perspectief ondersteunt nu jaarlijks 1200 gezinnen in Zutphen met allerlei vormen van sociaal werk. Zo biedt de organisatie mantelzorgondersteuning aan, een buurtservice voor kleine klusjes in huis, plus sociaal werkers die actief zijn in diverse wijken in Zutphen en Warnsveld.

Of de plannen in de huidige vorm doorgaan, hoort Perspectief in maart 2019. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Essentiële' therapie voor Roos misschien wegbezuinigd

  04 juni 2020
  ARNHEM - 'Haar wereld is niet als die van anderen', vertelt de moeder van Roos over haar dochter aan de Arnhemse gemeenteraad. 'Het is een wereld vol demonen. Soms kletst en knuffelt ze. Maar als alles donker wordt, is er boosheid, angst en wanhoop.'
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Veiligheid onvoldoende in zwembaden, blijkt uit onderzoek na zedenincident

  04 juni 2020
  ARNHEM - Niet alle medewerkers en vrijwilligers van Arnhemse zwemverenigingen zijn verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) af te geven. En op het gebied van veiligheid heeft iedereen zo zijn eigen richtlijnen en afspraken. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van zwemlessen in Arnhem naar aanleiding van het zedenincident in zwembad De Grote Koppel begin vorig jaar.
 • Zorgen om 'levensgevaarlijke' rotonde: 'Welke ui heeft dit verzonnen?'

  04 juni 2020
  HUISSEN - Het is wachten op ongelukken volgens de mensen die regelmatig over de heringerichte rotonde bij het riviertje de Linge in Huissen komen. Degenen die zich zorgen maken hebben het maar al te vaak maar net goed zien gaan. De aanpassingen hebben de rotonde onoverzichtelijk gemaakt vinden ze. En levensgevaarlijk.
 • Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

  04 juni 2020
  BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend