Logo De Belofte

ZUTPHEN - Welzijnsorganisatie Perspectief in Zutphen moet de komende jaren rekening houden met bijna een kwart minder inkomsten. De gemeente Zutphen geeft de organisatie tot uiterlijk 2021 de opdracht om 21 procent te bezuinigen op het huidige subsidiebedrag van 3,4 miljoen euro.

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting van de gemeente Zutphen. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

Voor welzijnsorganisatie Perspectief, die jaarlijks het grootste bedrag uit deze subsidiepot ontvangt, heeft dit grote gevolgen. Directeur-bestuurder Jorinde Klungers betreurt dan ook het besluit van de gemeente, maar denkt dat het college bijdraait als als duidelijk is wat de impact is van de beoogde bezuinigingen. 'In maart gaan we opnieuw met het college om de tafel. We laten dan zien welke gevolgen dit heeft voor de inwoners van Zutphen.'

Korten op personeel

De organisatie heeft diverse scenario's doorgerekend en komt tot de conclusie dat de ambities van de gemeente onhaalbaar zijn. Klungers refereert daarbij aan 'Iedereen doet mee', het speerpunt van de gemeente. 'Alle inwoners gaan dit merken; minder personeel betekent forse wachtlijsten en minder ondersteuning van vrijwilligers. Daardoor kunnen minder mensen meedoen en hebben ze juist meer zorg nodig.'

Volgens Klungers betekent de bezuiniging dat er flink gekort moet worden op het personeel van Perspectief. 'We hebben nu 60 fte in dienst, dat komt dan al snel op 10 of 15 fte minder uit. Hiermee ondersteunen we heel veel groepen vrijwilligers in Zutphen, dus ook daar haal je veel lokale kennis en expertise weg.' 

Doelen onhaalbaar

Klungers kan zich niet voorstellen dat het college andere scenario's, met minder grote bezuinigingen, niet overweegt na het gesprek in maart. 'Wat wij doen is echt dichtbij de samenleving, achter de voordeur, problemen voortijdig oplossen. Ga je een kwart op ons bezuinigen, dan kun je een kwart minder mensen helpen. Die mensen zullen óf elders zorg nodig hebben, of nog verder in de problemen komen.' 

Perspectief ondersteunt nu jaarlijks 1200 gezinnen in Zutphen met allerlei vormen van sociaal werk. Zo biedt de organisatie mantelzorgondersteuning aan, een buurtservice voor kleine klusjes in huis, plus sociaal werkers die actief zijn in diverse wijken in Zutphen en Warnsveld.

Of de plannen in de huidige vorm doorgaan, hoort Perspectief in maart 2019. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend