Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Het nieuwe college van de gemeente West Betuwe bestaat de komende jaren hoogstwaarschijnlijk uit Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. De partijen zijn volgens fractievoorzitter Ed Goossens van Dorpsbelangen dicht bij een coalitieakkoord. Het streven is om het akkoord en de wethouders op uiterlijk 29 januari te presenteren.

'We zitten in een afrondende fase als het om een coalitieakkoord gaat. Ook moeten we de wethoudersposten en de portefeuilleverdeling nog invullen', zegt Goossens. De beoogde nieuwe coalitie heeft 16 van de 31 raadszetels.

Sinds 1 januari zijn Neerijnen, Geldermalsen en Lingewaal opgegaan in de nieuwe gemeente West Betuwe. Inwoners gingen in november vorig jaar naar de stembus om een gemeenteraad te kiezen. Dorpsbelangen werd toen de grootste partij.

Windmolens en zondagsrust

De college-onderhandelingen verliepen niet zonder slag of stoot. GroenLinks en CDA haakten af, omdat zij het niet eens waren met het voorgenomen windmolenbeleid. De SGP nam daarna plaats aan de onderhandelingstafel met de ChristenUnie, Dorpsbelangen en Lokaal en Leefbaar Belang. De SGP was eerder afgevallen, omdat deze partij de zondagsrust in het collegeakkoord wilde hebben. Na wekenlange onderhandelingen lijkt het er nu op dat het nieuwe college binnenkort aan kan treden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend