Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Een gebouw met een glazen pui waarachter je mensen muziek ziet en hoort spelen en daarbij een park waar je kunt genieten van de rust en het groen. Het zijn de ingrediënten van het Cultuurkwartier Winterswijk. De plannen werden donderdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd.

In het Cultuurkwartier moeten in ieder geval muziekschool Boogie Woogie en de bibliotheek komen. Daarnaast wordt er gekeken of ook de bioscoop zich kan vestigen in het nieuw te bouwen pand. 

Muziekschool en bieb zien het helemaal zitten

René Vielvoije van muziekschool Boogie Woogie kan zich helemaal vinden in de plannen. 'Wij denken dat het meer leven in de brouwerij kan brengen in dat stukje. En de combinatie met de bieb lijkt ons heel sterk.' 

Ook de bibliotheek is blij. 'Wij willen weer graag terug naar het centrum. Nu hebben we vooral een uitleenfunctie, maar een bibliotheek is tegenwoordig zoveel meer', zegt Ton Mengerink van Bibliotheek Oost -Achterhoek

Eigenaar bioscoop kritisch

Ronald Sasbrink Harkema is van de bioscoop Skopein en is kritisch. 'Wij zitten nu op en plek waar leven in de brouwerij is, hier komen nu veel mensen. Als je ons gaat verplaatsen, dan weet ik niet wat hier gaat gebeuren. Hier zal het dan rustiger worden.'

Daarnaast heeft de familie de afgelopen veel geïnvesteerd in vastgoed rondom de bioscoop. 'We zijn een familiebedrijf en we hebben 35 sociale huurwoningen daaromheen. Die hebben we aangekocht en de afgelopen jaren opgeknapt. Wat gaat daar mee gebeuren? Want als we moeten investeren in nieuwbouw, dan blijft daar geen geld meer voor over. Dus daar moet goed over nagedacht worden', aldus Harkema. Hij wil een verhuizing niet op voorhand uitsluiten.

Leefbaarheid belangrijk

Op dit moment zou het plan de gemeente één miljoen euro kosten. Het mag ook iets kosten, zegt wethouder Wim Aalderink: 'In de Achterhoek heb je Doetinchem en Winterswijk. Mensen komen hier graag naar toe omdat we allerlei voorzieningen hebben. Als we in de toekomst het aantal inwoners en bezoekers op peil willen houden, dan moeten we investeren.'

Theater niet naar Cultuurkwartier

Theater De Storm is niet meegenomen in de plannen. 'Dat komt omdat het niet nodig is, het theater zit op een goede plek met heel veel parkeergelegenheid. Er is onlangs nog geïnvesteerd', zegt de wethouder. Volgens hem is er geen noodzaak om het theater te verplaatsen. 'Maar als het een toevoeging is, dan moet je het niet op voorhand uitsluiten.'

Hoe verder?

De gemeenteraad neemt deze maand een besluit. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt. 'Ik hoop dat in deze raadsperiode het pand opgeleverd wordt, want ik wil het graag openen', lacht wethouder Aalderink.

 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend