Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen voegt schuldhulpverleners toe aan de sociale wijkteams. Hiermee hoopt wethouder Helmers schuldenproblematiek eerder in het vizier te hebben en te kunnen oplossen. Een zesde deel van de huishoudens in de Waalstad heeft risicovolle of problematische schulden.

Daniëlle van der Klift komt op gesprek bij het STIP (Stedelijk informatiepunt) in het centrum van Nijmegen. Haar inkomen is drastisch gedaald nadat ze door ziekte haar baan heeft verloren. 'En dan ga je naar bijstandsniveau en dat verschil was zo groot dat ik het eventjes niet meer wist.'

'Blij dat ik deze stap gemaakt heb'

Financieel expert Karin Kuijers vraagt haar hoe het is om op gesprek te komen. Daniëlle: 'Ik ben blij dat ik deze stap gemaakt heb. Het leek mij verstandig om hulp in te roepen voordat ik in de problemen zou komen.'

De tekst gaat verder onder de reportage

Rekeningen weggooien

En zo zien de financieel hulpverleners van de gemeente het graag. Maar er is juist een grote groep die niet tijdig aan de bel trekt. Karin Kuijer: 'Al die brieven en rekeningen waar je eigenlijk niets mee kan zorgen voor heel veel buikpijn. Dus wat een aantal mensen doet is dat ze die rekeningen wegleggen, of zelfs soms letterlijk weggooien.'

Schuldsanering kost gemeente een ton

Vaak komen die mensen dan uiteindelijk in de schuldsanering terecht, maar dan is het eigenlijk al te laat. Wethouder Renske Helmer legt uit dat de gemeente heel goed in staat is om mensen te helpen die aankloppen met een schuld van zo'n 4000 euro. ' Maar de meeste mensen komen pas bij 40.000 euro schuld en meerdere schuldeisers.' En dan wordt het probleem groter en, zegt wethouder Helmer, kost het de gemeente ongeveer een ton als iemand eenmaal in de schuldsanering zit.

'Licht aan het einde van de tunnel'

De financieel experts kijken samen met de cliënt naar de inkomsten en uitgaven en naar mogelijke regelingen waarop nog recht is. Karin Kuijer: 'Het leuke van dit werk is dat je mensen kunt helpen die in een voor hun uitzichtloze situatie zitten en dan weer een sprankje hoop krijgen. Of licht zien aan het einde van de tunnel.'

'Neem die stap en schaam je niet!'

Daniëlle van der Klift heeft een duidelijke boodschap voor mensen in een vergelijkbare situatie. 'Neem die stap. Schaam je eigen niet. Ga naar de gemeente Nijmegen, ga naar Stip en zoek hulp. Ze zijn hartstikke lief en hartstikke professioneel en weten waar ze het over hebben. En het geeft zo ontzettend veel rust in het hoofd.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend