Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nog voordat de Nijmeegse gemeenteraad een besluit heeft genomen over vuurwerkvrije zones, heeft de gemeente al flyers verspreid met de tekst: 'Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur, behalve in de vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis.' Verschillende oppositiepartijen hebben er geen goed woord voor over.

'Waarom gaan we dan nog zitten debatteren', vraagt raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) zich hardop af. 'Dan wordt het debatteren voor de bühne', voegt Jean Paul Broeren (Stadspartij DNF) daaraan toe. Beiden zijn fel tegenstander van de speciale zones, waarover nog geen officieel besluit is genomen. 

Tekst gaat verder onder de foto

De vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis zijn een voorstel van het Nijmeegse college. Woensdagavond wordt er over het onderwerp gesproken en pas volgende week zijn er stemmingen. 'Maar het ligt dus al vast', stelt Broeren. 'De raad wordt gewoon aan de kant gezet, dat merk je steeds vaker.' 

Incidenten voorkomen

Burgemeester Bruls wil met de zones voorkomen dat er in de twee genoemde delen van de stad weer veel incidenten zullen plaatsvinden. De politie had de afgelopen jaren de handen vol met brandjes en opstootjes.

In Neerbosch-Oost werd zelfs vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Bruls hoopt dat burgers zich aan het vuurwerkverbod zullen houden. 'Er wordt geen extra politie ingezet om het verbod te handhaven, maar dit zijn wel gebieden die wij extra onder de loep hebben', zegt hij.

Pijnpunt 

Voor meerdere oppositiepartijen is dit ook gelijk het pijnpunt. 'Dit verbod is niet te handhaven', zegt Eigenhuijsen. 'Daarnaast kan de burgemeester altijd een vuurwerkvrije zone instellen als de openbare orde of veiligheid in het geding is. Dan moet hij een burgemeester zijn en dat doen. Deze maatregel is gewoon het begin van een vuurwerkvrije stad volgend jaar.'

Tijdens het debat van woensdagavond zullen Stadspartij DNF en VoorNijmegen.NU hun ongenoegen uiten over de flyers die al zijn verspreid. Volgende week valt er een definitieve beslissing. 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede

  15 oktober 2019
  EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.
 • Zo'n 20 Wijchense projecten in de knel door stikstofregels

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Zo'n twintig projecten in Wijchen komen mogelijk in de knel door de stikstofregels. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de lokale VVD. Om welke projecten het precies gaat en welke gevolgen dat heeft is op dit moment nog niet duidelijk. Daar zijn nieuwe berekeningen voor nodig.
 • Heerde ziet weer licht gloren, na eerder verwachte tekorten

  15 oktober 2019
  HEERDE - Leek de gemeente Heerde dit voorjaar nog richting een financieel tekort te gaan, inmiddels kan de vlag weer uit. Er zijn 'voorzichtige positieve ontwikkelingen', laat de gemeente weten. De balans slaat op dit moment uit richting een overschot van bijna 400.000 euro.
 • Wijchen kampt met tekorten en krikt belastingen omhoog

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.
 • Aanleg N303 tussen Putten en Voorthuizen onzeker ondanks lagere snelheid

  15 oktober 2019
  PUTTEN - De nog aan te leggen N303 tussen Putten en Voorthuizen krijgt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in plaats van 80. Toch is het nog maar de vraag of de weg er ook echt komt. De lagere snelheid vermindert de hoeveelheid schadelijk stikstof, maar de aanleg van de weg zorgt juist voor meer uitstoot. De provincie Gelderland bekijkt de opties.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend