Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nog voordat de Nijmeegse gemeenteraad een besluit heeft genomen over vuurwerkvrije zones, heeft de gemeente al flyers verspreid met de tekst: 'Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur, behalve in de vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis.' Verschillende oppositiepartijen hebben er geen goed woord voor over.

'Waarom gaan we dan nog zitten debatteren', vraagt raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) zich hardop af. 'Dan wordt het debatteren voor de bühne', voegt Jean Paul Broeren (Stadspartij DNF) daaraan toe. Beiden zijn fel tegenstander van de speciale zones, waarover nog geen officieel besluit is genomen. 

Tekst gaat verder onder de foto

De vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis zijn een voorstel van het Nijmeegse college. Woensdagavond wordt er over het onderwerp gesproken en pas volgende week zijn er stemmingen. 'Maar het ligt dus al vast', stelt Broeren. 'De raad wordt gewoon aan de kant gezet, dat merk je steeds vaker.' 

Incidenten voorkomen

Burgemeester Bruls wil met de zones voorkomen dat er in de twee genoemde delen van de stad weer veel incidenten zullen plaatsvinden. De politie had de afgelopen jaren de handen vol met brandjes en opstootjes.

In Neerbosch-Oost werd zelfs vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Bruls hoopt dat burgers zich aan het vuurwerkverbod zullen houden. 'Er wordt geen extra politie ingezet om het verbod te handhaven, maar dit zijn wel gebieden die wij extra onder de loep hebben', zegt hij.

Pijnpunt 

Voor meerdere oppositiepartijen is dit ook gelijk het pijnpunt. 'Dit verbod is niet te handhaven', zegt Eigenhuijsen. 'Daarnaast kan de burgemeester altijd een vuurwerkvrije zone instellen als de openbare orde of veiligheid in het geding is. Dan moet hij een burgemeester zijn en dat doen. Deze maatregel is gewoon het begin van een vuurwerkvrije stad volgend jaar.'

Tijdens het debat van woensdagavond zullen Stadspartij DNF en VoorNijmegen.NU hun ongenoegen uiten over de flyers die al zijn verspreid. Volgende week valt er een definitieve beslissing. 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend