NIJMEGEN - Nog voordat de Nijmeegse gemeenteraad een besluit heeft genomen over vuurwerkvrije zones, heeft de gemeente al flyers verspreid met de tekst: 'Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur, behalve in de vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis.' Verschillende oppositiepartijen hebben er geen goed woord voor over.
'Waarom gaan we dan nog zitten debatteren', vraagt raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) zich hardop af. 'Dan wordt het debatteren voor de bühne', voegt Jean Paul Broeren (Stadspartij DNF) daaraan toe. Beiden zijn fel tegenstander van de speciale zones, waarover nog geen officieel besluit is genomen.
Tekst gaat verder onder de foto
De vuurwerkvrije zones in Neerbosch-Oost en Tolhuis zijn een voorstel van het Nijmeegse college. Woensdagavond wordt er over het onderwerp gesproken en pas volgende week zijn er stemmingen. 'Maar het ligt dus al vast', stelt Broeren. 'De raad wordt gewoon aan de kant gezet, dat merk je steeds vaker.'
Incidenten voorkomen
Burgemeester Bruls wil met de zones voorkomen dat er in de twee genoemde delen van de stad weer veel incidenten zullen plaatsvinden. De politie had de afgelopen jaren de handen vol met brandjes en opstootjes.
In Neerbosch-Oost werd zelfs vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Bruls hoopt dat burgers zich aan het vuurwerkverbod zullen houden. 'Er wordt geen extra politie ingezet om het verbod te handhaven, maar dit zijn wel gebieden die wij extra onder de loep hebben', zegt hij.
Pijnpunt
Voor meerdere oppositiepartijen is dit ook gelijk het pijnpunt. 'Dit verbod is niet te handhaven', zegt Eigenhuijsen. 'Daarnaast kan de burgemeester altijd een vuurwerkvrije zone instellen als de openbare orde of veiligheid in het geding is. Dan moet hij een burgemeester zijn en dat doen. Deze maatregel is gewoon het begin van een vuurwerkvrije stad volgend jaar.'
Tijdens het debat van woensdagavond zullen Stadspartij DNF en VoorNijmegen.NU hun ongenoegen uiten over de flyers die al zijn verspreid. Volgende week valt er een definitieve beslissing.
💬 WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op
06 - 220 543 52 of stuur een mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Het laatste nieuws uit Nijmegen
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
-
NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
-
BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
-
NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.