Logo De Belofte

HARDERWIJK - De Harderwijkse wethouder Christianne van der Wal plaatste woensdagmiddag het eerste zonnepaneel op het dak van het Huis van de Stad in Harderwijk.

Vanaf nu worden de in totaal 709 panelen op het dak van het stadhuis geplaatst. Hiermee kan het Huis van de Stad voor een flink deel (30 a 40%) voorzien in de eigen elektriciteitsbehoefte. De afgelopen weken zijn door de firma Cobalt Energieoplossingen uit Ermelo alle benodigde voorbereidingen getroffen.

Energiebesparende maatregelen

Tijdens de verbouwing van het stadhuis zijn vorig jaar al diverse energiebesparende maatregelen genomen zoals het plaatsen van geïsoleerde kozijnen met triple beglazing en het toepassen van LED verlichting. Het Huis van de Stad voldoet na alle getroffen maatregelen aan de eisen die horen bij het verkrijgen van energielabel A.

Goede voorbeeld

400 panelen op het platte dak zijn niet zichtbaar vanaf de grond. Daarnaast worden ruim 300 panelen in het schuine dak geïntegreerd. Omdat het stadhuis binnen het beschermd stadsgezicht ligt en de panelen zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte, moest hiervoor een vergunning worden aangevraagd. Uiteindelijk heeft welstand een positief advies gegeven op de inbouwvariant. Hiermee wil de gemeente het goede voorbeeld geven en laten zien dat ook binnen het beschermd stadsgezicht mogelijkheden voor verduurzaming zijn. Het scheelt hierbij natuurlijk wel dat het huis van de stad geen monument is. 'De gemeente Harderwijk is bezig om uit te zoeken waar de tegengestelde belangen van verduurzaming en welstand en/of monumenten elkaar raken. In april 2019 willen we in beeld hebben of er criteria zijn die we kunnen aanpassen zodat we beide belangen kunnen dienen' aldus wethouder van der Wal.

'Energieke stad'

Ook op de daken van Sportzaal Stadsweiden, de gemeentewerf en Sporthal De Sypel worden de komende maanden zonnepanelen geplaatst. Op de vier gemeentegebouwen samen komen in totaal 1402 panelen te liggen. Met deze maatregel wordt een jaarlijkse vermindering van 232 ton CO2 gerealiseerd. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk wil op deze manier een zichtbare bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen uit het duurzaamheidsprogramma ‘Energieke Stad’. Namelijk dat tussen 2010 en 2031 de gemeente Harderwijk 45% van de CO2 uitstoot heeft gereduceerd ten opzichte van 2010.

Naast het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen ondersteunt de gemeente duurzame initiatieven uit de samenleving, draagt bij aan windenergie, stimuleert het gebruik van zonne-energie en onderzoekt de mogelijkheden van aardgasloze wijken.

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

Het laatste nieuws uit Harderwijk

  • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

    03 augustus 2020
    HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
  • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

    31 januari 2020
    HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
  • Wethouders Regio Noord-Veluwe bezoeken maatschappelijke zorginstellingen

    23 januari 2020
    HARDERWIJK - Woensdag bezocht wethouder Gert van den Berg samen met de wethouders Zorg en Welzijn van de Regio Noord-Veluwe een aantal maatschappelijke zorginstellingen in Harderwijk.
  • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

    06 december 2019
    HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
  • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

    19 september 2019
    HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend