Logo De Belofte

EDE - De Edese gemeenteraad sprak donderdag in tweede termijn over de begroting 2019-2022, het huishoudboekje van de gemeente Ede. In de begroting staat welke gelden de komende jaren Ede ontvangt en uitgeeft. EDE TV Nieuws was bij de Edese versie van de algemene beschouwingen aanwezig en interviewde diverse partijen over de uitkomst.

Wethouder Financiën Leon Meijer is tevreden over de uitkomst. ‘We hebben de tekorten binnen de begroting kunnen dekken. Het tekort van 10 miljoen euro bij Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg hebben we opgevangen. Ik heb alleen moties aangenomen die weinig of geen geld hebben gekost. De komst van watertappunten in Ede is te dekken dus die is motie is doorgekomen.’ Het lek binnen de zorg is dan wel gedekt, maar de korting op identiteitsbewijzen is definitief teruggedraaid.

Alleen D66 stemde tegen begroting

Voor fractievoorzitter van D66, Stephan Neijenhuis was het een van de redenen tegen de begroting te stemmen. D66 is meteen ook de enige partij die zich genoodzaakt voelde om tegen te stemmen. ‘Zonde, want er staan ook zeker ook goede punten in de begroting die toejuichen.'

Op de bezuinigingen op sport- en cultuur, onderwijsinvesteringen en het schrappen van de korting op identiteitsbewijzen viel bij de coalitie volgens Neijenhuis niet te onderhandelen. ‘We kregen daar helaas geen bewegingsruimte voor.’ Harry van Huijstee (PvdA) en Nico van der Poel van de SGP beamen dat er binnen de coalitie weinig te onderhandelen viel en dat vinden ze jammer.

Van der Poel is wel tevreden over de onderhandelingsruimte ten opzichte van de eventuele komst van een aula in Bennekom. ‘De gemeenteraad gaat onderzoeken of er ruimte is voor een plek waar de Bennekomse gemeenschap kan samenkomen, met meer dan 15.000 inwoners is dat ook wel nodig.’

'Gemeenteraad moet controlerende rol op zich nemen'

Charifa El Kadouri, fractievoorzitter van EdeNu heeft ook gemengde gevoelens over de begroting. ‘We hebben een motie ingediend om een onafhankelijk adviseur aan te stellen voor het Sociaal Domein, die motie heeft het helaas niet gehaald.’ El Kadouri vindt dat gemeenteraad een controlerende rol op zich moet nemen ten opzichte van het Sociaal Domein.

De fractievoorzitter is wel blij met de belofte van wethouder De Pater om met het buurtcomité rond de tafel te gaan zitten over de verkeersveiligheid van Amsterdamseweg en Kernhemseweg. ‘We vragen al jaren aandacht voor verkeersveiligheid in Ede, vooral de voetgangersoversteekplaats op de Amsterdamse/Kernhemseweg is een gevaarlijk punt.’

Motie eerlijk Kinderpardon aangenomen

Ellen Out van GroenLinks is tevreden met de opgestelde begroting. ‘Zorg en duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda en daar is veel aandacht voor.’ Out is vooral blij dat de motie voor een eerlijk Kinderpardon is aangenomen. ‘Het is een signaal naar Den Haag toe om kinderen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn niet te ontwrichten.’ De gemeente Ede is volgens Out de 100e gemeente die het eerlijk Kinderpardon heeft aangenomen.

VVD’er Bart van Omlo is vooral content dat de motie over het behoud van kinderboerderij De Oude Hofstede is aangenomen. ‘Ze hebben de steun van de gemeente Ede hard nodig, de kinderboerderij wordt door veel Edenaren bezocht, het is belangrijk voor de gemeenschap dat de boerderij behouden blijft.’

Bekijk hier het uitgebreide verslag, inclusief interviews over de begroting 2019-2022.

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'
 • Jongerenhuis Ederveen kan er komen

  08 mei 2020
  EDERVEEN - In Ederveen komt een appartementencomplex voor jongeren met een psychiatrische hulpvraag. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met plannen daarvoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend