Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen kan de bijna 7,5 miljoen euro schadevergoeding van slachterij Hilckmann voorlopig nog niet innen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald.

De Nijmeegse vleesverwerker was eerder veroordeeld tot terugbetaling van het geld aan de gemeente wegens het niet doorgaan van de verplaatsing van het bedrijf naar Haps. De verhuizing was onderdeel van de deal die Hickmann sloot met Nijmegen.

Hevige juridische strijd

De gemeente kocht het bedrijf uit omdat op die locatie nieuwe woningen moesten komen. Ze zou daarvoor 27,6 miljoen euro betalen. Maar begin 2016 trok Hilckmann de stekker eruit omdat het bedrijf naar eigen zeggen niet meer levensvatbaar was door oplopende tekorten en een niet-verkregen exportvergunning voor China. Ruim tweehonderd medewerkers verloren hun baan. Nijmegen had toen al 21 miljoen euro overgemaakt aan de vleesverwerker.

Sindsdien woedt er een hevige juridische strijd tussen de twee kemphanen waarbij de rechtbank in oktober vorig jaar oordeelde dat Hilckmann de gemeente bijna 7,5 miljoen euro moet terugbetalen. Maar het slachthuis ging daartegen in beroep.

Ondertussen probeerde de vleesverwerker in een kort geding te voorkomen dat Nijmegen al overgaat tot het innen van de eerder vastgestelde schadevergoeding. Daarvan vindt het Hof nu dat Nijmegen hiermee inderdaad moet wachten, omdat Hilckmann onvoldoende kans heeft gekregen om het genoemde schadebedrag te betwisten. Dat moet nu alsnog gebeuren in hoger beroep in een bodemprocedure.

Gemeente moet geduld hebben

Weliswaar kan dat nog wel meer dan een jaar duren, maar dat geduld moet de gemeente dan volgens het Hof maar hebben.

Het argument van de gemeente dat ze rente-inkomsten misloopt zo lang ze het gevorderde schadebedrag niet op haar rekening heeft staan, vindt het Hof niet sterk genoeg nu de rente zo laag staat. Het weegt in elk geval niet op tegen het nadeel dat voor Hilckmann zou ontstaan als het geld nu ingevorderd wordt, terwijl er later toch een ander schadebedrag vastgesteld zou worden.

'Opmerkelijke uitspraak'

De gemeente Nijmegen reageert laconiek op dit tussenvonnis en wijst erop dat het niets zegt over het oorspronkelijke oordeel van de rechtbank, De advocaat van Hilckmann Sander Drijber, noemt de uitspraak juist hoogst opmerkelijk. 'Het gebeurt hoogst zelden dat een Hof dit doet. Dit zegt ook dat het nog maar de vraag is wat er van de eerder vastgestelde schadevergoeding overeind blijft. Het debat ligt weer helemaal open.'

Zussen Hilckmann niet hoofdelijk aansprakelijk

Drijber wijst er daarbij ook op dat de gemeente Nijmegen zelf niet tijdig in hoger beroep is gegaan vanwege de vraag of de bestuurders van de vleesverwerker (Franz Hilckmann en zijn dochters Dominique en Kathelijne) persoonlijk aansprakelijk zijn voor de eventuele geleden schade door de gemeente. Het is volgens Drijber nog maar de vraag of Nijmegen wel schade heeft geleden omdat zij de grond in bezit heeft waarop nu een lucratief huizenproject kan plaatsvinden.

Hilckmann eist inzage in ongecensureerde brief

In december is er een rechtszitting waarbij het Hof oordeelt of Hillckmann getuigen mag horen en of de gemeente alsnog stukken moet overhandigen waar het vleesbedrijf om heeft gevraagd. Het gaat hierbij onder meer om een ongecensureerde versie van een brief die het college van B &W op 30 juni 2015 aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Uit die brief zou volgens Drijber blijken dat Nijmegen helemaal geen schade heeft geleden door de gebeurtenissen.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend