Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen kan de bijna 7,5 miljoen euro schadevergoeding van slachterij Hilckmann voorlopig nog niet innen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald.

De Nijmeegse vleesverwerker was eerder veroordeeld tot terugbetaling van het geld aan de gemeente wegens het niet doorgaan van de verplaatsing van het bedrijf naar Haps. De verhuizing was onderdeel van de deal die Hickmann sloot met Nijmegen.

Hevige juridische strijd

De gemeente kocht het bedrijf uit omdat op die locatie nieuwe woningen moesten komen. Ze zou daarvoor 27,6 miljoen euro betalen. Maar begin 2016 trok Hilckmann de stekker eruit omdat het bedrijf naar eigen zeggen niet meer levensvatbaar was door oplopende tekorten en een niet-verkregen exportvergunning voor China. Ruim tweehonderd medewerkers verloren hun baan. Nijmegen had toen al 21 miljoen euro overgemaakt aan de vleesverwerker.

Sindsdien woedt er een hevige juridische strijd tussen de twee kemphanen waarbij de rechtbank in oktober vorig jaar oordeelde dat Hilckmann de gemeente bijna 7,5 miljoen euro moet terugbetalen. Maar het slachthuis ging daartegen in beroep.

Ondertussen probeerde de vleesverwerker in een kort geding te voorkomen dat Nijmegen al overgaat tot het innen van de eerder vastgestelde schadevergoeding. Daarvan vindt het Hof nu dat Nijmegen hiermee inderdaad moet wachten, omdat Hilckmann onvoldoende kans heeft gekregen om het genoemde schadebedrag te betwisten. Dat moet nu alsnog gebeuren in hoger beroep in een bodemprocedure.

Gemeente moet geduld hebben

Weliswaar kan dat nog wel meer dan een jaar duren, maar dat geduld moet de gemeente dan volgens het Hof maar hebben.

Het argument van de gemeente dat ze rente-inkomsten misloopt zo lang ze het gevorderde schadebedrag niet op haar rekening heeft staan, vindt het Hof niet sterk genoeg nu de rente zo laag staat. Het weegt in elk geval niet op tegen het nadeel dat voor Hilckmann zou ontstaan als het geld nu ingevorderd wordt, terwijl er later toch een ander schadebedrag vastgesteld zou worden.

'Opmerkelijke uitspraak'

De gemeente Nijmegen reageert laconiek op dit tussenvonnis en wijst erop dat het niets zegt over het oorspronkelijke oordeel van de rechtbank, De advocaat van Hilckmann Sander Drijber, noemt de uitspraak juist hoogst opmerkelijk. 'Het gebeurt hoogst zelden dat een Hof dit doet. Dit zegt ook dat het nog maar de vraag is wat er van de eerder vastgestelde schadevergoeding overeind blijft. Het debat ligt weer helemaal open.'

Zussen Hilckmann niet hoofdelijk aansprakelijk

Drijber wijst er daarbij ook op dat de gemeente Nijmegen zelf niet tijdig in hoger beroep is gegaan vanwege de vraag of de bestuurders van de vleesverwerker (Franz Hilckmann en zijn dochters Dominique en Kathelijne) persoonlijk aansprakelijk zijn voor de eventuele geleden schade door de gemeente. Het is volgens Drijber nog maar de vraag of Nijmegen wel schade heeft geleden omdat zij de grond in bezit heeft waarop nu een lucratief huizenproject kan plaatsvinden.

Hilckmann eist inzage in ongecensureerde brief

In december is er een rechtszitting waarbij het Hof oordeelt of Hillckmann getuigen mag horen en of de gemeente alsnog stukken moet overhandigen waar het vleesbedrijf om heeft gevraagd. Het gaat hierbij onder meer om een ongecensureerde versie van een brief die het college van B &W op 30 juni 2015 aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Uit die brief zou volgens Drijber blijken dat Nijmegen helemaal geen schade heeft geleden door de gebeurtenissen.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Plan voor fietstunnel en kruising op N18 bij Lichtenvoorde eindelijk klaar

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Een fietstunnel en afsluiting van de kruising bij de Zieuwentseweg, en een nieuwe kruising bij de Richterslaan op de N18 bij Lichtenvoorde. Het plan voor een betere doorstroming op de Twenteroute is eindelijk klaar.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend