Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard zegt dat ze als 'een van de weinigen' de klimaatdoelstellingen lijkt te halen. Ongeveer de helt daarvan komt dankzij de grote bijdrage van Groen Gas Gelderland. Op korte termijn is windenergie niet nodig. Toch heeft de gemeente drie locaties op het oog voor windenergie omdat ook 'Lingewaard uiteindelijk niet zonder windenergie kan'.

Dat schrijft het college in de stand van zaken windenergie aan de raad.

Del doelstellingen van Lingewaard zijn om in 2020 14 procent van het energiegebruik duurzaam op te wekken, verder oplopend naar 16 procent in 2023, 36 procent in 2030 en 100 procent in 2050.

Op korte termijn geen wind nodig

Het college schrijft: 'Als het geplande zonnepark op de Lingewal gerealiseerd is, haalt Lingewaard haar korte termijn doelstellingen (t/m 2023) ook zonder windenergie.' Maar de doelstellingen gaan daarna verder waardoor ook Lingewaard uiteindelijk niet zonder windenergie kan.

De gemeente heeft momenteel drie locaties op het oog voor windenergie: de locatie Bergerden, A 15 Lingewaard (ter hoogte van de geplande verlengde A15 en bij de steenfabriek Caprice.

Verduurzaming steenfabriek

Het voornemen van de steenfabriek Caprice is volgens het college de meest vergevorderde. Afgelopen mei heeft de steenfabriek een verzoek ingediend om twee windmolens op het eigen terrein te plaatsen. Dit mede om stappen te zetten in de verduurzaming van het enegieverbruik van de steenfabriek.

Het college wil nu met 'spelregels komen die bij het proces en onderzoek horen om tot haalbare en uitvoerbare plannen met voldoende maatschappelijke acceptatie te komen.'

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend