Logo De Belofte

ZEVENAAR - Het probleem met de verzakte woningen in Zevenaar is veel groter dan in 2006. Dat zegt raadslid Paul Freriks van Sociaal Zevenaar. Hij is al jaren bezig met de problematiek rondom de lage grondwaterstanden en heeft ook nu weer met veel gedupeerden gesproken. 'Ik schrik nu echt!'

'Als ik nu zie waar de meldingen overal vandaan komen in Zevenaar dan is dat echt heel wijd verspreid en dat was in 2006 niet het geval', zo legt hij uit. 'Scheuren in de woningen, krakende huizen, er komt van alles binnen. Ik verwacht binnen veertien dagen dan ook honderden meldingen van mensen die scheuren in hun woningen zien.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Niet veilig in eigen huis

De familie Bergmans heeft sinds de zomer overal scheuren in hun woning. 'Je kunt naar alle hoeken van ons huis kijken en je ziet ze al', zegt Jan Bergmans. 'Als ik 's nachts in bed lig dan vraag ik me soms echt af of het niet naar beneden komt vallen', vult zijn vrouw Francien aan. 'Je voelt je gewoon niet meer veilig in je eigen huis. Het plezier om hier te wonen is een beetje weg.'

Het heeft de familie Bergmans allemaal overrompeld. Ze hebben een deskundige van de gemeente Zevenaar over de vloer gehad, maar acuut gevaar is er niet. 'Ze doen daarom verder ook niets. Wij willen graag weten hoe dit kan en of de gemeente of het waterschap bij kunnen dragen aan duurzame oplossingen', zegt Jan. 

Hij gaat de kar trekken voor het actiecomité ZWIK 2.0, Zakkende Woningen, Inklinkende Klei. In 2006 hielp het comité gedupeerden en nu trekken ze weer samen op.

Bijzondere situatie Zevenaar

Hoewel in Nederland meer meldingen van verzakte woningen binnenkomen, is de situatie in Zevenaar volgens Paul Freriks uniek.

'Factoren in Zevenaar zijn de tunnel van de Betuweroute die hier ligt, er liggen veel te veel stenen in Zevenaar en het feit dat alles vol staat met woningen en wegen. En de grondlagen zijn hier bijzonder, van klei, grind en klei en die klei klinkt in als het grondwaterpeil heel laag is', legt hij uit.

Sociale verantwoordelijkheid

De gemeente Zevenaar moet volgens Freriks op zeer korte termijn met een plan komen voor de aanpak van de problematiek. Deze woensdagavond dient hij hierover een motie in. Dinsdagavond komen alle betrokkenen bijeen om te kijken hoe ze een oplossing kunnen vinden.

Het punt van 'verantwoordelijk' is een lastige volgens Freriks. Huiseigenaren zijn verantwoordelijk en verzekeraars zullen het onder een natuurramp scharen en dus niet uitkeren. 'Maar dat zal mij een zorg zijn, laten we als gemeente sociale verantwoordelijk nemen, want niets is zo erg als dat je je niet meer veilig voelt in je eigen huis', aldus Freriks.

 

Het laatste nieuws uit Zevenaar

  • Windmolens vanaf 2024 welkom in Bronckhorst

    05 juli 2021
    LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
  • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

    16 september 2020
    ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
  • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

    04 maart 2020
    ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
  • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

    03 maart 2020
    ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
  • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

    18 december 2019
    ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend