Logo De Belofte

ZEVENAAR - Het probleem met de verzakte woningen in Zevenaar is veel groter dan in 2006. Dat zegt raadslid Paul Freriks van Sociaal Zevenaar. Hij is al jaren bezig met de problematiek rondom de lage grondwaterstanden en heeft ook nu weer met veel gedupeerden gesproken. 'Ik schrik nu echt!'

'Als ik nu zie waar de meldingen overal vandaan komen in Zevenaar dan is dat echt heel wijd verspreid en dat was in 2006 niet het geval', zo legt hij uit. 'Scheuren in de woningen, krakende huizen, er komt van alles binnen. Ik verwacht binnen veertien dagen dan ook honderden meldingen van mensen die scheuren in hun woningen zien.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Niet veilig in eigen huis

De familie Bergmans heeft sinds de zomer overal scheuren in hun woning. 'Je kunt naar alle hoeken van ons huis kijken en je ziet ze al', zegt Jan Bergmans. 'Als ik 's nachts in bed lig dan vraag ik me soms echt af of het niet naar beneden komt vallen', vult zijn vrouw Francien aan. 'Je voelt je gewoon niet meer veilig in je eigen huis. Het plezier om hier te wonen is een beetje weg.'

Het heeft de familie Bergmans allemaal overrompeld. Ze hebben een deskundige van de gemeente Zevenaar over de vloer gehad, maar acuut gevaar is er niet. 'Ze doen daarom verder ook niets. Wij willen graag weten hoe dit kan en of de gemeente of het waterschap bij kunnen dragen aan duurzame oplossingen', zegt Jan. 

Hij gaat de kar trekken voor het actiecomité ZWIK 2.0, Zakkende Woningen, Inklinkende Klei. In 2006 hielp het comité gedupeerden en nu trekken ze weer samen op.

Bijzondere situatie Zevenaar

Hoewel in Nederland meer meldingen van verzakte woningen binnenkomen, is de situatie in Zevenaar volgens Paul Freriks uniek.

'Factoren in Zevenaar zijn de tunnel van de Betuweroute die hier ligt, er liggen veel te veel stenen in Zevenaar en het feit dat alles vol staat met woningen en wegen. En de grondlagen zijn hier bijzonder, van klei, grind en klei en die klei klinkt in als het grondwaterpeil heel laag is', legt hij uit.

Sociale verantwoordelijkheid

De gemeente Zevenaar moet volgens Freriks op zeer korte termijn met een plan komen voor de aanpak van de problematiek. Deze woensdagavond dient hij hierover een motie in. Dinsdagavond komen alle betrokkenen bijeen om te kijken hoe ze een oplossing kunnen vinden.

Het punt van 'verantwoordelijk' is een lastige volgens Freriks. Huiseigenaren zijn verantwoordelijk en verzekeraars zullen het onder een natuurramp scharen en dus niet uitkeren. 'Maar dat zal mij een zorg zijn, laten we als gemeente sociale verantwoordelijk nemen, want niets is zo erg als dat je je niet meer veilig voelt in je eigen huis', aldus Freriks.

 

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Windmolens Duiven mogen er komen, inwoners Lathum naar Raad van State

  17 september 2019
  DUIVEN - Waterschap Rijn en IJssel mag op eigen terrein vlakbij afvalcentrale AVR in Duiven twee windmolens bouwen. De gemeenteraad van Duiven heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Inwoners van Lathum zijn tegen de bouw van de windmolens op deze locatie. Zij stappen nu naar de Raad van State.
 • Steun voor eigenaren verzakte woningen in Zevenaar is 'druppel op gloeiende plaat'

  03 juli 2019
  ZEVENAAR - 125.000 euro maakte de gemeenteraad gisteravond vrij als tegemoetkoming voor de gedupeerden. Maar verdeeld over 200 huizen is dit 625 euro per huis. En dat is niet genoeg, volgens Frans de Hair van het comité van huiseigenaren ZWIK 2.0. 'Een gebaar van goede wil', zegt één van de gedupeerde huiseigenaren. 'Maar het is een druppel op een gloeiende plaat'.
 • Wethouder Van Loon van Zevenaar stopt per direct

  03 juli 2019
  ZEVENAAR - Wethouder Anita van Loon van Lokaal Belang stopt per direct als wethouder van Zevenaar. De grote tekorten in het sociaal domein vragen volgens haar steun van coalitie en oppositie. Zij zegt deze steun onvoldoende te voelen.
 • Sloop oude gemeentehuis Zevenaar na maanden weer hervat

  18 juni 2019
  ZEVENAAR - Deze week wordt de sloop hervat van het voormalige gemeentehuis van Zevenaar. Sinds eind 2018 lag de sloop van het pand op het Raadhuisplein stil. De 'pauze' duurde langer dan verwacht.
 • Zevenaar schiet eigenaren verzakte woningen te hulp

  23 mei 2019
  ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar komt met een pakket aan maatregelen om zo'n 200 woningeigenaren te helpen. Door de extreme droogte afgelopen zomer zijn hun huizen verzakt en zitten er scheuren in de muren. Het college van burgemeester en wethouders wil 125.000 euro vrijmaken om gedupeerden te helpen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmegen: 'Tippelzone pas dicht als vrouwen er niet meer afhankelijk van zijn'

  18 september 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen wil over twee jaar bekijken of de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat dicht kan. Dat voornemen staat haaks op de wil van onder meer de gemeenteraad, die bang is dat de vrouwen hierdoor alleen maar in slechtere omstandigheden terechtkomen.
 • Raad Berkelland stoft 'oude' bouwplannen weer af

  17 september 2019
  BORCULO - Bouwplannen in de gemeente Berkelland die de afgelopen jaren vanwege de krimp geschrapt waren, worden weer uit de bureaula getrokken en afgestoft. De gemeenteraad wil dat als er vraag is naar het bouwen van woningen in de gemeente dat dan ook moet kunnen. Een motie, ingediend door D66, werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering overgenomen door het college.
 • Windmolens Duiven mogen er komen, inwoners Lathum naar Raad van State

  17 september 2019
  DUIVEN - Waterschap Rijn en IJssel mag op eigen terrein vlakbij afvalcentrale AVR in Duiven twee windmolens bouwen. De gemeenteraad van Duiven heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Inwoners van Lathum zijn tegen de bouw van de windmolens op deze locatie. Zij stappen nu naar de Raad van State.
 • Geen steun voor fietsbrug over N318 bij Aalten

  17 september 2019
  AALTEN - Er komt geen fietsbrug over de Ringweg (N318) bij Aalten, ter hoogte van de oversteek Romienendiek en Berkenhovestraat. Het burgerinitiatief van Aaltenaar Wim Tijs, die 146 handtekeningen ophaalde voor de realisatie van een fietsbrug, kreeg dinsdagavond geen steun van de Aaltense gemeenteraad.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend