Logo De Belofte

ZEVENAAR - Het probleem met de verzakte woningen in Zevenaar is veel groter dan in 2006. Dat zegt raadslid Paul Freriks van Sociaal Zevenaar. Hij is al jaren bezig met de problematiek rondom de lage grondwaterstanden en heeft ook nu weer met veel gedupeerden gesproken. 'Ik schrik nu echt!'

'Als ik nu zie waar de meldingen overal vandaan komen in Zevenaar dan is dat echt heel wijd verspreid en dat was in 2006 niet het geval', zo legt hij uit. 'Scheuren in de woningen, krakende huizen, er komt van alles binnen. Ik verwacht binnen veertien dagen dan ook honderden meldingen van mensen die scheuren in hun woningen zien.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):

Niet veilig in eigen huis

De familie Bergmans heeft sinds de zomer overal scheuren in hun woning. 'Je kunt naar alle hoeken van ons huis kijken en je ziet ze al', zegt Jan Bergmans. 'Als ik 's nachts in bed lig dan vraag ik me soms echt af of het niet naar beneden komt vallen', vult zijn vrouw Francien aan. 'Je voelt je gewoon niet meer veilig in je eigen huis. Het plezier om hier te wonen is een beetje weg.'

Het heeft de familie Bergmans allemaal overrompeld. Ze hebben een deskundige van de gemeente Zevenaar over de vloer gehad, maar acuut gevaar is er niet. 'Ze doen daarom verder ook niets. Wij willen graag weten hoe dit kan en of de gemeente of het waterschap bij kunnen dragen aan duurzame oplossingen', zegt Jan. 

Hij gaat de kar trekken voor het actiecomité ZWIK 2.0, Zakkende Woningen, Inklinkende Klei. In 2006 hielp het comité gedupeerden en nu trekken ze weer samen op.

Bijzondere situatie Zevenaar

Hoewel in Nederland meer meldingen van verzakte woningen binnenkomen, is de situatie in Zevenaar volgens Paul Freriks uniek.

'Factoren in Zevenaar zijn de tunnel van de Betuweroute die hier ligt, er liggen veel te veel stenen in Zevenaar en het feit dat alles vol staat met woningen en wegen. En de grondlagen zijn hier bijzonder, van klei, grind en klei en die klei klinkt in als het grondwaterpeil heel laag is', legt hij uit.

Sociale verantwoordelijkheid

De gemeente Zevenaar moet volgens Freriks op zeer korte termijn met een plan komen voor de aanpak van de problematiek. Deze woensdagavond dient hij hierover een motie in. Dinsdagavond komen alle betrokkenen bijeen om te kijken hoe ze een oplossing kunnen vinden.

Het punt van 'verantwoordelijk' is een lastige volgens Freriks. Huiseigenaren zijn verantwoordelijk en verzekeraars zullen het onder een natuurramp scharen en dus niet uitkeren. 'Maar dat zal mij een zorg zijn, laten we als gemeente sociale verantwoordelijk nemen, want niets is zo erg als dat je je niet meer veilig voelt in je eigen huis', aldus Freriks.

 

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.
 • Sport en cultuursector in Zevenaar niet blij met bezuinigingen

  22 oktober 2019
  ZEVENAAR - De bezuinigingsplannen van het Zevenaarse college vallen bij culturele, sport en sociale organisaties en instanties koud op hun dak. Zevenaar moet 7,7 miljoen euro bezuinigen en dat betekent deels ook het verlagen of schrappen van subsidies. Tijdens een commissievergadering over de bezuinigingen uitten zeven organisaties hun zorgen.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.

Overig verkiezingsnieuws

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend