Logo De Belofte

ZUTPHEN - De oppositie in Zutphen wilde niet langer discussiƫren over de begroting van de gemeente, waarin staat dat de gemeente bijna 13 miljoen euro moet bezuinigen. Daarom was er een zeer korte gemeenteraadsvergadering. De begroting werd overigens wel aangenomen, waardoor er de komende jaren geen nieuwe tekorten ontstaan.

De oppositiepartijen vinden dat het begrotingsvoorstel niet voldoende houvast biedt voor de toekomst. Onderstaand statement van de gehele oppositie, zorgde ervoor dat de raadsvergadering binnen anderhalf was afgelopen:

Statement Burgerbelang, D66, CDA, Stadspartij, Bewust ZW, CU:

Het zal u niet verbazen dat wij ons ernstige zorgen maken over de financiële situatie van Zutphen. We hebben gemerkt dat ook de Coalitiepartijen ernstige zorgen hebben over de toekomst van onze mooie gemeente. In het afgelopen jaar hebben wij als oppositiepartijen regelmatig onze hand uitgestoken om er samen uit te komen. Dat zullen we ook blijven doen.

Maar we betreuren het dat oppositie en coalitie op fundamentele punten nog niet dichter bij elkaar zijn gekomen. Bovendien geeft het College ons zeer weinig zicht op een uiteindelijke oplossing.

Daardoor worden wij geplaatst voor voldongen feiten. Voor ons ligt een begroting die op papier, in meerjarig perspectief, sluitend is, maar ons in de praktijk weinig vertrouwen geeft. Worden deze enorme bezuinigingen wel werkelijk gehaald? Of leveren deze voorstellen de gemeente juist extra problemen op?

De bezuinigingen vragen meer van de gemeente dan dit voorstel te bieden heeft. Ingrijpende maatregelen vragen om een breed draagvlak, niet alleen vanuit de raad, maar juist ook vanuit de samenleving. Dit draagvlak ontbreekt op dit moment.

We hebben dan ook de overtuiging dat dit voorstel niet de kern van de problemen raakt, waardoor wij over een jaar opnieuw en met grotere tegenslagen geconfronteerd worden.

Wij kunnen als raadspartijen daarom hier geen verantwoordelijkheid voor nemen en zullen tegen dit voorstel moeten stemmen.

'Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Die nemen we juist, want we geven aan dat we heel veel zorgen hebben', zegt Hein Brunsveld van het CDA. Hij voegt toe: 'Wat wij hadden gewild is een beter begrip van het college. Op papier klopt het allemaal wel, maar we denken dat het in de praktijk allemaal anders zal zijn'.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

Waar vallen de klappen?

Waar wordt nu eigenlijk op bezuinigd? Dat is nog best ingewikkeld om in een paar zinnen uit te leggen, want het hangt van mitsen en maren aan elkaar vast. Er wordt in ieder geval flink op het Sociaal Domein gekort. Welzijnsorganisatie Perspectief moet een behoorlijke bezuiniging tegemoet zien. Daarnaast op Bureau Halt, het onderhoud van schoolgebouwen en ambtenaren krijgen minder salaris. De gemeente Zutphen heeft ook veel onroerend goed in het bezit. Er wordt daarom onderzocht welk vastgoed er verkocht kan worden.

Kwetsbaren de dupe

'Het zijn toch de kwetsbaren die het weer het hardst voelen en dat vind ik wel heel triest', zegt Connie van der Tuin van de Stichting Platform Gehandicapten & Chronisch Zieken Zutphen. 'Je ziet nu al dat er bezuinigd wordt op dagopvang en dat betekent dat mantelzorgers het heel zwaar krijgen'. Volgens Van der Tuin zijn de consequenties van de bezuinigingen dat mensen niet meer zomaar toegang tot hulp hebben. Ook zullen kwetsbare mensen weer moeite hebben met het vinden van de plek waar ze terecht kunnen voor informatie. 'Voor de mensen is het echt heel somber'. 

Onderzoek naar tekorten

In een amendement werd opgeroepen om onderzoek te doen naar hoe er een jaarlijks tekort van zo'n 12 miljoen euro kon ontstaan. En dat werd gesteund door de raad. De rekenkamer gaat het verzoek behandelen en kijken of dit onderzoek gedaan kan worden.

Landelijk onderzoek

Daarnaast dringt Zutphen er bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aan om de problematiek van Zutphen mee te nemen in een groot landelijk onderzoek dat het ministerie gaat doen. Het ministerie gaat in 30 gemeenten onderzoek doen naar de tekorten op jeugdzorg. In een brief die deze maandag naar de vaste Kamercommissie gestuurd is, dringt Zutphen er op aan om één van die 30 gemeenten te zijn. 

't Warnshuus in onzekerheid

Voor 't Warnshuus is de toekomst uiterst onzeker. Een van de grootste huurders, de bibliotheek, heeft uit voorzorg de huur per 1 januari 2019 opgezegd. Het is de vraag of de bieb na maandagavond de vestiging open kan houden. Daarnaast vertrekken ook Perspectief en lokale omroep B-FM uit 't Warnshuus. Toch is het bestuur strijdbaar. 'Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente ons in de steek laat', zegt Henk Steinvoort. Dinsdagavond komt de wethouder praten met het bestuur en op 27 november komen de raadsleden naar 't Warnshuus

Zie ook: 

 

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiƫle voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend