Logo De Belofte

DOETINCHEM - 'Wehl pikt het niet meer. Het is klaar!', zegt Angela die zonder achternaam haar verhaal vertelt aan de gemeenteraad van Doetinchem. 'Waar wachten we op? Dat ene dodelijke incident?' Meneer Martin vult aan in zijn betoog: 'Geef ons ons Wehl terug'.

Tien insprekers, een kleine honderd toeschouwers en kritische raadsleden wonen vanavond de extra raadsvergadering bij over de Domus in Wehl. Afgelopen week hebben ook al elf mensen in vertrouwen hun verhaal verteld aan de raadsleden. De opvang van het Leger des Heils is het gesprek van de dag in het dorp.

Verslaggever Melanie Lokate was bij de raadsvergadering:

De insprekers vanavond hebben diverse meningen. Zo zegt mevrouw Oldenkotte, die op ongeveer 200 meter van de Domus woont, geen overlast te ervaren. 'We moeten met elkaar samenwonen en problemen kun je ook als een uitdaging zien. Kunnen we niet met alle partijen om de tafel gaan zitten om er toch nog uit te komen?', zegt ze in haar betoog.

Ik ben Anke en mijn buurman is Karel, Domus is een muur, Domus is een huis, wij zijn mensen'.
Anke Nouwens, bewoner Domus

'Een plek waar ik mezelf kan zijn'

Anke Nouwens, bewoner van de Domus spreekt de raadsleden ook toe. 'Zes jaar geleden veranderde mijn leven, ik raakte mijn huis, gezin en werk kwijt. Ik kreeg een alcoholprobleem en voor mij is de Domus in Wehl een plek waar in mezelf kan zijn. Dit is wat ik nodig heb om op het goede spoor te komen.'

Foto: Omroep Gelderland, bewoner Anke Nouwens van de Domus spreekt in.

Als de Domus er niet zou zijn geweest zou ze waarschijnlijk dood in de goot hebben gelegen, zegt ze zelf. Ook geeft ze aan dat ze zich niet prettig voelt in Wehl. 'Ik word nagekeken, uitgescholden en voel me bedreigd. Ik ben Anke en mijn buurman is Karel, Domus is een muur, Domus is een huis, wij zijn mensen.'

Eerste grote dossier Burgemeester Boumans

'Het is een ingewikkelde discussie met verschillende perspectieven', zegt burgemeester Boumans. 'Voor mij is het eerste grote dossier en tot de zomer was ik ook niet op de hoogte van de problematiek in het dorp.' In juni nog heeft Boumans een gesprek gehad met de begeleidingscommissie en toen ging hij goedgemutst naar huis want: 'Het gaat goed, werd gezegd'.

Ruim een maand later moest Boumans ingrijpen omdat een domusbewoner met een mes op straat zou hebben gezwaaid. Drie bewoners werden uit de Domus gehaald en het Leger des Heils moest maatregelen treffen.

'Wat ik kan concluderen is dat de communicatie veel beter moet.' Er is nu wekelijks overleg met het Leger des Heils, maar volgens Boumans 'zijn we er nog niet'. 

'We betreuren de overlast en willen zo graag een goede buur zijn', zegt Dik van den Hoek van het Leger des Heils. 'Ons doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten meedoen in de samenleving. We zijn geen gesloten instelling.' Op de vraag of er een toekomst is in Wehl antwoordt van den Hoek: 'We zitten in Wehl en willen hier graag blijven'. 

'Domus tast leefbaarheid aan'

Martin Kaal van de Dorpsraad: 'Het is aan de gemeenteraad om namens de inwoners van Wehl erop toe te zien dat het vertrouwen herstelt wordt'. Volgens Kaal is er een tweespalt in het dorp. 'Er zijn mensen die de Domus een warm hart toe dragen. Maar het aantal incidenten neemt toe, het tast de leefbaarheid aan en dat baart ons grote zorgen.'

'We zitten in Wehl en willen hier graag blijven'.
Dik van den Hoek, Algemeen directeur Leger des Heils Overijssel

Hoe nu verder?

Het college van burgemeester en wethouders komt in december, uiterlijk januari, met een notitie of raadsvoorstel. Daarna komt er een beeldvormende raad en uiteindelijk een meningsvormende raad.

In Domus is plek voor 24 mensen die, zoals het Leger des Heils het zelf noemt, deelnemen aan het programma om weer een plek te vinden in de maatschappij. Toen Domus openging in 2011 werden er vooral Achterhoekse dak- en thuislozen opgevangen. Maar doordat de wet- en regelgeving is veranderd, worden er nu mensen opgevangen met andere, zwaardere, problematiek.

Zie ook:

 

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend