Logo De Belofte

WINTERSWIJK - In de kleiput in Winterswijk mag licht verontreinigde grond worden gestort. Dat heeft de gemeenteraad van Winterswijk donderdagavond besloten. Inwoners maken zich zorgen over het plan.

De gemeente gaat de kleiput en het gebied daaromheen aanpakken. Er moet meer ruimte voor natuur en recreatie komen. Verondieping geeft de natuur de kans om zich te ontplooien.

Waterschap grijpt in als het niet goed gaat

De meeste partijen hebben het volste vertrouwen in de gang van zaken rondom de verondieping. 'Waterschap Rijn en IJssel houdt toezicht. Ze bemonsteren en als het niet goed gaat grijpen ze in. Daar hebben we vertrouwen in', zei raadslid Wim Wassink van het CDA tijdens de vergadering.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

PvdA gaf bij monde van Ubel Zuiderveld aan geen deskundige te zijn, maar vertrouwen te hebben. Daarnaast stelde de fractie zichzelf de vraag of het ethisch is om de kleiput minder diep te maken met verontreinigde grond. 'Het is misschien wel slim én ethisch', zei hij. 'Andere gemeenten of grondverwerkers opzadelen met ons probleem is misschien wel onethisch'.

Transparantie richting inwoners

Het CDA en Winterswijk Belang riepen de wethouders op om zo transparant mogelijk te zijn richting de bewoners. 'We moeten alle gegevens op de gemeentelijke website plaatsen. Zo kan iedereen permanent zien hoe het gaat met de verondieping', zei Wassink. De wethouder gaat kijken hoe de gemeente zo transparant mogelijk kan zijn richting omwonenden van de kleiput over het storten van verontreinigde grond in de kleiput. Die toezegging heeft de wethouder gedaan.

Alleen D66 en GroenLinks vroegen zich af of dit wel echt de juiste weg is. Ze dienden daarom een motie in om het deel verondieping kleiput uit de visie die voorlag te halen. Die motie kreeg geen steun. Het voorstel werd aangenomen. Alleen D66 en GroenLinks stemden tegen.

Zie ook'Gooi geen verontreinigde grond in kleiput Winterswijk'

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend