Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Rust. Dat is het eerste gevoel dat je krijgt als je bij de kleiput in Winterswijk staat. De plas aan de rand van Winterswijk is zo'n 8 meter diep. 'Hier werd vroeger klei gewonnen voor de steenfabrieken', zegt Jan Stronks van de Stichting Staringadvies. 'Later is er nog meer uit de put gehaald om de vuilnisbelt te bedekken.' Gevolg van die afgravingen: het water werd zuur en veel leven was er niet.

Inmiddels is de natuur zich aan het herstellen en zwemmen er vissen. Maar het kan allemaal nog beter en daarom wil de gemeente Winterswijk de kleiput minder diep maken. 'We willen glooiende oevers maken. Hierdoor kan de natuur zich beter ontwikkelen en zullen we hier in de toekomst hopelijk eenden zien broeden en libelles zien rondvliegen', legt wethouder Wim Elferdink uit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Meer natuur in kleiput en Steengroeve

Stronks is op zich niet tegen het idee van het verondiepen van de kleiput. 'Ik heb het zelfs bedacht', vertelt hij terwijl hij over het water tuurt. 'Ik was jaren geleden ook betrokken bij het Steengroevetheater. Daar heb ik gekeken naar de mogelijkheden om ook daar de natuurwaardes te verbeteren. Probleem daar is dat bij nieuwe afgravingen de bovenste zandlaag uiteindelijk op de bodem komt. En dat komt de natuur niet ten goede. Dus ik dacht, als we dat zand nu in de kleiput stoppen krijgen we twee mooie natuurgebieden.'

Verontreinigde grond storen in natuurgebied?

De gemeente ging aan de slag met de plannen van Stronks, maar veranderde één belangrijk onderwerp. De grond die in de waterplas moet komen. De gemeente gaat de waterplas namelijk vullen met licht verontreinigde grond. Inwoners maken zich inmiddels grote zorgen. De reacties op Facebook zeggen genoeg: 'Wanneer laat men de natuur eens met rust?' 'Wie stort er nou verontreinigde grond in de natuur?' Een online petitie van de lokale afdeling van de SP is ruim 800 keer ondertekend

'Ik begrijp dat mensen schrikken van de term verontreinigd', legt wethouder Elferdink uit. 'Maar het de grond is goedgekeurd en het mag.' Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel: 'Wij controleren elke schep die grond in gaat. Aan de voorkant moeten er allemaal rapporten en monsters aangeleverd worden en ook op het moment dat er gestort wordt zijn we er bij.' Volgens Ginsel voldoet het plan aan de Nederlandse wet- en regelgeving. 'Het idee is dat we continue monitoren wat de bodemkwaliteit en de waterkwaliteit is. En het streefdoel is juist om die twee te verbeteren.'

De gemeente heeft in het zanddepot grond opgeslagen, maar ook op het spooremplacement. 'De grond op dat spooremplacement komt niet van die locatie, het is er neergelegd omdat we plek nodig hadden', legt Elferdink uit. Saillant detail: de grond moet voor 1 december weg zijn omdat er afspraken zijn gemaakt met ProRail. 'Dat is juist', zegt de wethouder. 'Als de plannen akkoord zijn gaan we daar ook mee beginnen, want deze grond is al goedgekeurd.'

Financieel gewin

Volgens een aantal inwoners gaat het de gemeente alleen om financieel gewin. 'Normaal moeten we inderdaad betalen voor de grond die we weg moeten brengen en in dit geval besparen we kosten omdat we zelf een locatie hebben waar we het kwijt kunnen. Maar het geld dat we daarmee verdienen, stoppen we in de ontwikkeling van het gebied eromheen.'

De politiek praat vanavond over het onderwerp. GroenLinks en D66 vinden dat er teveel weerstand is en willen een motie indienen. 

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend