Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Veel discussie woensdagavond in Winterswijk over het voorstel om drie onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Het college van burgemeester en wethouders besloot tijdens de commissievergadering om het voorstel terug te trekken, nadat het op veel protest van omwonenden stuitte.

Tijdens de commissievergadering spraken zes mensen in. Eén van de insprekers is een agrariër die aan beide kanten van de spoorwegovergang een stuk land heeft liggen. Hij zou straks meer moeite hebben om zijn land te bereiken, als de overgangen worden dichtgemaakt. 

'Niet de boot missen' 

Wethouder Wim Aalderink heeft beloofd nog eens te kijken naar de spoorwegovergangen. Waarschijnlijk komt er pas in november een nieuw voorstel. GroenLinks-commissielid Petra Borsboom heeft het college wel meegegeven dat er nu geld ligt van ProRail om de problemen aan te pakken.

Het besluit moet volgens haar niet te lang duren, anders mist de gemeente misschien de boot als het gaat om de financiering.

Beveiligd of gesloten? 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak van vijf nog niet beveiligde overwegen in Winterswijk. Toen is besloten dat de Huttenweg en een andere overweg beveiligd zouden worden, de overige drie onbeveiligde overwegen zouden opgeheven moeten worden.

Voor de Veldhorstweg en de Klandermansweg was nog niet bepaald welke beveiligd zou worden. Eén van de twee zou opgeheven moeten worden, de ander beveiligd.

Opheffen 

Na diverse gesprekken met belanghebbenden stelde het college voor aan de gemeenteraad om de overweg aan de Veldhorstweg te beveiligen en de overweg aan de Klandermansweg op te heffen.

De overgangen aan de Vreehorstweg, Klandermansweg en Greverseweg moesten verdwijnen. Dit voorstel is nu dus ingetrokken.

In april van dit jaar maakte Omroep Gelderland een uitgebreider verhaal over onbewaakte spoorwegovergangen in Gelderland nadat een 19-jarige automobilist om het leven kwam toen zijn auto werd geraakt door een trein bij een spoorwegovergang bij Lintelo. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiƫle trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend