Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Veel discussie woensdagavond in Winterswijk over het voorstel om drie onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Het college van burgemeester en wethouders besloot tijdens de commissievergadering om het voorstel terug te trekken, nadat het op veel protest van omwonenden stuitte.

Tijdens de commissievergadering spraken zes mensen in. Eén van de insprekers is een agrariër die aan beide kanten van de spoorwegovergang een stuk land heeft liggen. Hij zou straks meer moeite hebben om zijn land te bereiken, als de overgangen worden dichtgemaakt. 

'Niet de boot missen' 

Wethouder Wim Aalderink heeft beloofd nog eens te kijken naar de spoorwegovergangen. Waarschijnlijk komt er pas in november een nieuw voorstel. GroenLinks-commissielid Petra Borsboom heeft het college wel meegegeven dat er nu geld ligt van ProRail om de problemen aan te pakken.

Het besluit moet volgens haar niet te lang duren, anders mist de gemeente misschien de boot als het gaat om de financiering.

Beveiligd of gesloten? 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak van vijf nog niet beveiligde overwegen in Winterswijk. Toen is besloten dat de Huttenweg en een andere overweg beveiligd zouden worden, de overige drie onbeveiligde overwegen zouden opgeheven moeten worden.

Voor de Veldhorstweg en de Klandermansweg was nog niet bepaald welke beveiligd zou worden. Eén van de twee zou opgeheven moeten worden, de ander beveiligd.

Opheffen 

Na diverse gesprekken met belanghebbenden stelde het college voor aan de gemeenteraad om de overweg aan de Veldhorstweg te beveiligen en de overweg aan de Klandermansweg op te heffen.

De overgangen aan de Vreehorstweg, Klandermansweg en Greverseweg moesten verdwijnen. Dit voorstel is nu dus ingetrokken.

In april van dit jaar maakte Omroep Gelderland een uitgebreider verhaal over onbewaakte spoorwegovergangen in Gelderland nadat een 19-jarige automobilist om het leven kwam toen zijn auto werd geraakt door een trein bij een spoorwegovergang bij Lintelo. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
 • Plan voor fietstunnel en kruising op N18 bij Lichtenvoorde eindelijk klaar

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Een fietstunnel en afsluiting van de kruising bij de Zieuwentseweg, en een nieuwe kruising bij de Richterslaan op de N18 bij Lichtenvoorde. Het plan voor een betere doorstroming op de Twenteroute is eindelijk klaar.
 • Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

  19 februari 2020
  DE STEEG - De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.
 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend