Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Veel discussie woensdagavond in Winterswijk over het voorstel om drie onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Het college van burgemeester en wethouders besloot tijdens de commissievergadering om het voorstel terug te trekken, nadat het op veel protest van omwonenden stuitte.

Tijdens de commissievergadering spraken zes mensen in. Eén van de insprekers is een agrariër die aan beide kanten van de spoorwegovergang een stuk land heeft liggen. Hij zou straks meer moeite hebben om zijn land te bereiken, als de overgangen worden dichtgemaakt. 

'Niet de boot missen' 

Wethouder Wim Aalderink heeft beloofd nog eens te kijken naar de spoorwegovergangen. Waarschijnlijk komt er pas in november een nieuw voorstel. GroenLinks-commissielid Petra Borsboom heeft het college wel meegegeven dat er nu geld ligt van ProRail om de problemen aan te pakken.

Het besluit moet volgens haar niet te lang duren, anders mist de gemeente misschien de boot als het gaat om de financiering.

Beveiligd of gesloten? 

Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak van vijf nog niet beveiligde overwegen in Winterswijk. Toen is besloten dat de Huttenweg en een andere overweg beveiligd zouden worden, de overige drie onbeveiligde overwegen zouden opgeheven moeten worden.

Voor de Veldhorstweg en de Klandermansweg was nog niet bepaald welke beveiligd zou worden. Eén van de twee zou opgeheven moeten worden, de ander beveiligd.

Opheffen 

Na diverse gesprekken met belanghebbenden stelde het college voor aan de gemeenteraad om de overweg aan de Veldhorstweg te beveiligen en de overweg aan de Klandermansweg op te heffen.

De overgangen aan de Vreehorstweg, Klandermansweg en Greverseweg moesten verdwijnen. Dit voorstel is nu dus ingetrokken.

In april van dit jaar maakte Omroep Gelderland een uitgebreider verhaal over onbewaakte spoorwegovergangen in Gelderland nadat een 19-jarige automobilist om het leven kwam toen zijn auto werd geraakt door een trein bij een spoorwegovergang bij Lintelo. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend