BEUNINGEN - De gemeente Beuningen verwijdert 40 van de 90 speeltuinen in de gemeente. Reden is een bezuiniging die al in 2012 is aangekondigd: het mocht allemaal 500.000 euro minder kosten, werd er toen besloten.
Eigenlijk zouden er nog meer speelplekken verdwijnen. Buurtbewoners konden er voor kiezen om de speeltuinen zelf te gaan onderhouden, zo werden er diverse stichtingen opgericht. In Weurt gaat een groep van vijf mensen nu twee speelplekken onderhouden. 'De maatregel is vervelend. Daar kun je dan moeilijk over gaan doen, of je besluit om het zelf te gaan doen', zegt de Weurtse Irene Poppelier.
Reeks bezuinigingen
In 2012 voerde de Beuningse gemeenteraad tal van bezuinigingen door. Zo verdwenen er 35 fulltimebanen op het gemeentehuis en werd er beknibbeld op riool- en wegenbeheer. Dit alles vanwege financiële tekorten. Na jaren vol bijeenkomsten en overleg zijn nu dus ook de speeltuinen aan de beurt.
Voor het onderhouden van een speeltuin ontvangen de opgerichte stichtingen 500 euro per jaar. Is er iets kapot in de speeltuin, dan moeten ze dat zelf betalen. Een toestel kost al snel duizenden euro's. Dat die 500 euro een schijntje is, erkent ook de wethouder. 'We hebben aan de voorkant afgesproken dat stichtingen vervanging en reparaties moeten betalen', zegt Piet de Klein (Openbare Ruimte). 'De stichtingen moeten zelf gaan sparen of goede sponsoren vinden.'
Bekijk de reportage, tekst gaat verder onder de video
Wel wat onderhoud
De gemeente betaalt straks enkel nog de groenvoorziening rond de speeltuin en de jaarlijkse controles van speeltoestellen.
Speeltuinen die niet worden overgenomen door bewoners, sluiten dit najaar. Speeltoestellen worden veelal verkocht. In Weurt blijven alle speeltuinen, tot genoegen van de bewoners, open. Twee blijven er van de gemeente en de andere twee zijn van Stichting Ontmoetingsplaatsen Weurt.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
BEUNINGEN - Jos Swartjes is unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de Socialistische Partij in Beuningen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de SP bekendgemaakt.
BEUNINGEN - In Beuningen worden de verkiezingsborden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar waarschijnlijk aangepast. Op verzoek vanuit de gemeenteraad wil het Beuningse college van burgemeester en wethouders dat de verkiezingsborden een meer professionele uitstraling krijgen.
BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.