NIJMEGEN - Wethouder Tiemens noemde Metterswane deze zomer nog 'één van de lelijkste gebouwen van Nijmegen'. Maar over een jaar is ze daar van af want dan start de nieuwbouw tegenover station Nijmegen. Op de plek van het kantoorgebouw komen appartementen een hotel, winkels en horeca.
Het grootste deel van de betonnen kolos met rood-geel getinte ramen staat al jaren leeg, alleen op de begane grond zaten nog een horecazaak en een bedrijfsruimte. Het gebouw staat pal tegenover de ingang van station Nijmegen.
De nieuwbouw had er eigenlijk in 2015 al moeten staan, maar dat werd uitgesteld vanwege de crisis. De gemeente heeft in Kondor Wessels een nieuwe ontwikkelaar gevonden die het project wil realiseren.
In het nieuwe gebouw is ruimte voor maximaal 264 appartementen, minimaal 50 daarvan zijn bestemd voor sociale huur. In het hotelgedeelte komen ongeveer 110 kamers in de 3-4 sterrenklasse. In het gebouw kan verder nog maximaal 4000 vierkante meter kantoorruimte worden gerealiseerd. Op de begane grond komt ongeveer 1600 vierkante meter commerciële ruimte voor horeca en een supermarkt. De parkeerplaatsen en fietsenstallingen voor de bewoners en gebruikers komen op eigen grond, onder het gebouw.
Het pand krijgt vijf verschillende bouwhoogtes: aan de kant van de Burgemeester Hustinxstraat is de hoogte 23, 18 en 13 bouwlagen. Daarmee sluit de hoogte aan bij de onlangs gerealiseerde Nimbustoren en het gebouw boven Doornroosje. Aan de stationskant en langs de van Schaeck Mathonsingel loopt de bouwhoogte af naar respectievelijk 13 of 9 en 9 of 6 bouwlagen.
Klaar voor de toekomst
Vanwege de ligging tegenover het station en het feit dat de appartementen vooral aan studenten en starters zonder auto zullen worden verhuurd, is er niet voor ieder appartement een eigen parkeerplaats. De bewoners van de appartementen hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een pilotproject voor autodelen. Ook wordt de nieuwbouw aangesloten op het warmtenet.
Aantrekkelijker stationsomgeving
De nieuwbouw tegenover het station met de verschillende functies past in het streven om de omgeving van het station aantrekkelijker te maken. De gemeente werkt hiervoor samen met de Provincie Gelderland, ProRail en de NS. Aan de westzijde wordt de perrontunnel in het station doorgetrokken waardoor hier een volwaardige ingang ontstaat. Aan de oostkant wil Nijmegen onder andere de fietsenstallingen, de uitstraling van het gebied en de looproutes verbeteren. De nieuwe looproute langs de Burgemeester Hustinxstraat is hierin de eerste stap. In het Nijmeegse stationsgebied komen dagelijks zo’n 50.000 treinreizigers en 30.000 busreizigers. Daarmee is het een belangrijke en levendige plek in de stad.
💬 WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op
06 - 220 543 52 of stuur een mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Het laatste nieuws uit Nijmegen
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
-
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
-
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
-
NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.
Overig verkiezingsnieuws
-
ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.
-
LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
-
ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
-
WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
-
ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.