Logo De Belofte

AALTEN - De gemeente Aalten heeft in 2004 opdracht gegeven om twee nieuwe schoolgebouwen te laten bouwen. Tegen een kleine vergoeding zijn de gebouwen aan een stichting verkocht, waardoor er geen btw betaald hoefde te worden. De Hoge Raad heeft bepaald dat het een onwettige belastingconstructie is; de gemeente moet 2 miljoen euro betalen. 'Het kwam niet als een verrassing', zegt wethouder Ted Kok.

De belastingconstructie maakte het mogelijk om btw terug te vragen op de btw-aangifte, waardoor de gemeente Aalten extra geld zou overhouden. Kok (CDA) vertelt aan Omroep Gelderland dat de gemeente de constructie had opgezet om 'de kwaliteit van het onderwijs te verhogen'. De constructie wordt desondanks door de de Hoge Raad gezien als een onwettige belastingconstructie.

De uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam van 10 oktober 2010 stelt dat er sprake is van misbruik van recht en op vrijdag 6 juli heeft de Hoge Raad het arrest gewezen.

'Naheffing van 2 miljoen'

'We krijgen nu een aanklacht. Het is lastig om precies te noemen hoe hoog het bedrag is, maar we verwachten een naheffing van 2 miljoen euro', vertelt Kok. 'We hadden het liever ergens anders in gestopt, maar er is destijds al rekening mee gehouden op de begroting.'

De wethouder vertelt dat de gemeente al sinds de eerste uitspraak gestreden heeft tegen de aanklacht. 'We hebben bij het gerechtshof twee keer gelijk gekregen, maar uiteindelijk heeft de Hoge Raad toch besloten dat het gaat om misbruik van recht. Nu kunnen we niets meer doen, het gaat ook niet verder. We hebben geen keuze, we moeten wel betalen', aldus Kok.

'We wisten dat het fout kon gaan'

De reden dat de CDA'er het zo vervelend vindt, is omdat de Hoge Raad volgens hem geen argumenten heeft gebruik om de aanklacht te onderbouwen. Daarnaast klaagt de wethouder dat eenzelfde belastingconstructie in de gemeente Woerden wel is toegelaten. 'Daar mocht het wel, dus waarom mogen wij het niet?', vraagt Kok zich af.

Toen de scholen werden gebouwd, wist de gemeenteraad dat het goed of fout kon gaan; de raad kende de risico's. Daarom heeft de raad destijds al 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een eventuele naheffing. 'Als we de constructie niet op deze manier hadden opgezet, dan waren we de 2 miljoen ook kwijt geweest. Dus of we hielden meer geld over, of we moesten het bedrag sowieso neertellen. Het kwam in ieder geval niet als een verrassing', legt Kok uit.

Hij claimt dat het geld dat de gemeente zou besparen, gebruikt zou worden voor onderhoud waardoor de kwaliteit van het onderwijs in de gemeente Aalten verbeterd kon worden. 'Als we nu een nieuwe school willen bouwen, dan moet dat uit het reservepotje', besluit Kok.

Door: Thomas Overdijk

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend