Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het wordt moeilijker om evenementen te organiseren vanwege de strengere voorschriften waaraan de gemeente Nijmegen zich moet houden. Met name voor de najaarskermis in het centrum van de Waalstad is het de vraag of alle attracties wel kunnen doorgaan. Dat schrijft burgemeester Bruls aan de gemeenteraad. Hij pleit ervoor om in een aantal gevallen iets ruimer met de nieuwe voorschriften om te gaan.

De gemeente moet zich sinds begin dit jaar houden aan het landelijke 'Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (BGBOP)'. Daarin staan de eisen voor markten en evenementen en tijdelijke kampeergelegenheden zoals die tijdens de Vierdaagse.

Mogelijk verzet tegen nieuwe regels

De landelijke regels zijn onder meer in het leven geroepen om eenheid te creëren in de eisen die gemeentes stellen aan organisatoren van evenementen. Maar de effecten ervan zijn in elk geval voor Nijmegen groot. En burgemeester Bruls die zich niet kan voorstellen dat andere gemeentes hier ook geen last van hebben, sluit niet uit dat er gaandeweg verzet komt tegen de strengere regels.

In Nijmegen werd altijd gekeken naar het effect van een calamiteit, bijvoorbeeld het overslaan van vuur op een naastgelegen pand én naar de kans dat dit effect zich voordoet. Maar volgens de nieuwe regels mag je alleen kijken naar het effect. Dat betekent dat sommige situaties eerder verboden zullen zijn, zelfs als de kans dat er iets mis gaat heel klein is. 

'Een derde van de vergunningen geweigerd'

De Nijmeegse ambtenaren zijn gedurende dit jaar gaan werken volgens de nieuwe regels en zijn daarmee tegen een aantal problemen opgelopen voor evenementen zoals de Vierdaagse, de kermis, Koningsdag en het Gebroeders van Limburg Festival. Het zou betekenen dat een derde van de vergunningen die tot nu toe werden afgegeven nu geweigerd zou moeten worden. 

Burgemeester Bruls vindt het ironisch dat er onder de oude, eigen regelgeving van Nijmegen nooit situaties zijn toegestaan die door de bevoegde instanties als onveilig zijn aangemerkt. 'Grote evenementen als de Vierdaagse, de Zevenheuvelenloop en de popconcerten hebben tot op heden altijd onder een verantwoord veiligheidsregime kunnen plaatsvinden, ook ten aanzien van de brandveiligheid.'

Ruimere hantering nieuwe regels

De burgemeester stelt voor om toch iets ruimhartiger om te gaan met de nieuwe regels. Er zullen gevallen zijn die volgens de nieuwe richtlijnen niet mogen, bijvoorbeeld omdat in theorie het vuur van een braadpan zou kunnen overslaan naar een naastgelegen pand. Maar als het risico dat dit gebeurt zeer laag wordt ingeschat, wil Bruls dat soort activiteiten tóch toestaan.

Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij 58 locaties tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum. Ook twee Vierdaagsecampings mochten volgens de BGBOP niet worden georganiseerd, omdat hulpverleningsvoertuigen tenten op een kampeerterrein tot op 40 meter moeten kunnen benaderen; hetgeen op de beide beoogde locaties niet mogelijk bleek. Bruls: 'Echter is hier het brandveiligheidsrisico door de VRGZ-sector brandweer laag ingeschat, mede vanwege de kleinschaligheid van de beide tijdelijke kampeerterreinen.'

Eigenlijk illegaal

Maar die ruimere hantering van de nieuwe regels kan wel consequenties hebben. Bruls: 'Daarmee handelen we in formele zin dus in strijd met de regelgeving, ook al is het risico aanvaardbaar. Dat kan niettemin (juridische) gevolgen hebben, indien het risico onverhoopt toch optreedt.' Zo is het mogelijk dat ook derden vaker met succes bezwaar kunnen maken tegen een evenementen- of een standplaatsvergunning. 'Er kan dus meer juridisering gaan optreden, met daarbij de kans dat de bestuursrechter vergunningbesluiten vernietigt. 

Juist om die reden legt de burgemeester dit dilemma voor aan de raad. Want zo schrijft hij, 'Nijmegen moet ook toegankelijk blijven voor evenementen.' Hij wil alleen van de regels afwijken als het brandveiligheidsrisico laag is. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend