Logo De Belofte

BERGHAREN - De gemeente Wijchen trekt voor de komende drie jaar opnieuw geld uit voor de muntjes die inwoners van Bergharen ontvangen als ze zelf het onkruid in het dorp bestrijden. De Leefbaarheidsgroep Bergharen is blij met het project, waardoor ze leuke dingen kan doen voor het dorp.

Het idee is even simpel als doeltreffend. Huur niet langer een bedrijf in dat het onkruid in een dorp bestrijdt, maar zet de bewoners zelf aan het werk. Het geld dat de gemeente op die manier bespaart komt bij de bevolking terecht.

Muntjes

De inwoners krijgen ieder een aantal muntjes van de gemeente, al naar gelang de grootte van de stoep voor de deur. De muntjes als dank voor het zelf bestrijden van het onkruid, kunnen worden ingediend bij de plaatselijke middenstand: één muntje staat gelijk aan 1,80 euro. Een win-win situatie want de gemeente geeft hierdoor niet meer geld uit dan ze voorheen deed aan externe bedrijven. En het vergroot de binding tussen mensen.

Het idee komt van Ad van Tilborg van Leefbaarheidsgroep Bergharen. Nu kunnen we elkaar aanspreken op stukken die niet onderhouden worden zo van: je krijgt er toch muntjes voor?' En als iemand eens niet in staat is om het te doen, kan een buurkind of kleinkind muntjes verdienen door het over te nemen. 

Leuke dingen voor de gemeenschap

Leefbaarheidsgroep Bergharen (LBG) zelf wordt er ook niet slechter van. Jaarlijks wordt er zo'n 1200 euro overgemaakt naar hen, waarvan een deel wordt verzilverd door de plaatselijke middenstanders die hun muntjes komen verzilveren. Maar zeker een derde van de muntjes blijft thuis in de la liggen en dat is toch weer mooi verdiend, zo stelt Van Tilborg. 'Deels zal dat uit luiheid zijn door mensen die vergeten ze in te leveren bij de bakker of slager en deels omdat mensen de LBG willen spekken.'

Met het geld dat de LBG zo overhoudt organiseert ze weer leuke dingen voor de gemeenschap. Bovendien verdient de LBG ook zelf een deel van het geld omdat sommige stukken grond niet aan woningen toe te schrijven zijn. Die stukken houden leden van de LBG zelf bij. 

Wijchen zet het project in ieder geval tot en met 2021 voort. Intussen wordt er gekeken of het project ook in andere dorpen kan worden uitgezet. 

Vanaf eind 2016 experimenteert Bergharen ook al met het zelf inspecteren van de leefomgeving:

Zie ook: Inwoners van Bergharen helpen hun dorp mooi te houden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend