Logo De Belofte

BEMMEL - Langs de Energieweg in Nijmegen komen in 2019 verschillende geluid reducerende voorzieningen. Ook wordt het geluidscherm aan het Gazianteplein langs de Neerbosscheweg verlengd. De gemeente treft deze en andere maatregelen om het geluid op deze wegen terug te dringen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na uitvoerig overleg met omwonenden uit de vier omliggende wijken. De raad had hier ook al om gevraagd.

Langs de Energieweg komt een zogenaamde ‘diffractor’. Deze lage metalen constructie fragmenteert het geluid en krult het resterende geluid naar boven toe, waardoor eenzelfde geluidreductie (2dB) wordt behaald als met een geluidscherm van één meter.

Geluidsschermen passen beter

Langs de Neerbosscheweg wordt het bestaande geluidscherm aan het Gaziantepplein in noordwestelijke richting verlengd richting knooppunt Neerbosch en in zuidwestelijke tot aan het Bosje van de Baron. Op beide locaties kan hiermee een geluidreductie van 3dB worden bereikt (een halvering van het ervaren geluid, red.). Op deze locatie is voor geluidschermen gekozen, omdat dit beter aansluit bij het huidige beeld en omdat er onvoldoende ruimte is voor het plaatsen van diffractoren. Ook op het traject ter hoogte van de Sonatestraat en de Aubadestraat komen diffractoren, maar dan op een hoogte van één meter. Vanuit het oogpunt van beeldkwaliteit, sociale veiligheid en verkeersveiligheid is er voor deze maximale hoogte gekozen, waarmee een geluidreductie van 6dB kan worden behaald.

Meer groen en samenwerking met bedrijven en particulieren

De geluidwerende objecten krijgen waar mogelijk beplanting. Daarnaast hoopt de gemeente aan de zijde van het industriegebied in samenwerking met bedrijven de erfafscheidingen te kunnen vergroenen. Ook worden mogelijkheden onderzocht om de particuliere terreinen van de aanliggende bedrijven groener in te richten door bijvoorbeeld bomen aan te planten. Datzelfde geldt voor locaties langs de Energieweg, zoals groenschool Helicon. Wanneer hier overeenstemming met de bedrijven over wordt bereikt, kan het groen al eind dit jaar worden geplant. De plaatsing van geluidsschermen en diffractoren volgt dan in de periode februari-april 2019. De werkzaamheden zijn zo gepland dat deze niet botsen met de werkzaamheden aan de Waalbrug.

Aanvullende milieumaatregelen naar tweede stadsbrug

In 2012 werd de raadsmotie ‘West krijgt groene buffer’ aangenomen. Er werd toen afgesproken dat de gemeente de bewoners zou betrekken bij het bepalen van aanvullende milieumaatregelen bij een overschrijding van de milieuwaarden langs de Energieweg/Neerbosscheweg als gevolg van de komst van stadsbrug De Oversteek. Hiervoor is 1 miljoen euro gereserveerd, die ook gebruikt mag worden voor de aanleg van groen in Nijmegen-West als milieumaatregelen niet of beperkt nodig blijken.

Uit de metingen tot nu toe blijkt dat de uitstoot van stikstofdioxide onder de afgesproken waarde is gebleven. Omdat op sommige plekken het geluid de waarde wel overschrijdt, zijn in 2017 en 2018 diverse bijeenkomsten voor bewoners uit Neerbosch-Oost, Hees, Heseveld en Waterkwartier georganiseerd. Daar zijn ervaren problemen geïnventariseerd en mogelijke oplossingen besproken en gewogen. Ook is met een kleinere groep bewoners uit de diverse wijken gewerkt aan een concreet voorstel met maatregelen, dat nu is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend