Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gevelplaten van wooncomplex de Meiberg moeten toch van de muren af. De platen en de achterliggende isolatie zijn brandbaarder dan aanvankelijk werd aangenomen. Ruim een maand geleden ontdekte televisieprogramma Zembla dat het gebouw niet voldoet aan de veiligheidseisen die in de vergunning staan.

Het brandgevaar komt door de isolerende gevelbekleding die in 2014 is aangebracht. Daardoor zou een brand zich volgens brandexperts in de uitzending van Zembla net zo snel kunnen verspreiden als de brand in 2017 bij de Grenfell Tower in Londen, waarbij 72 doden vielen. In de 161 appartementen van de Meiberg wonen mensen met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Het oordeel Jurjen Burghgraef was duidelijk: 'Als je een uitslaande brand hebt, dan is het gewoon een gevaarlijke gevel.'

Verhuurder vorige maand:  'geen direct gevaar'

Woongenoot gaf toe dat de gevelconstuctie niet voldoet aan de vergunning, maar zei vorige maand nog dat hierdoor geen onveilig situatie bestaat voor de bewoners. Het was daarom niet nodig om de gevelplaten direct te verwijderen. Wel werd er nader onderzoek gedaan.

Nu blijkt materiaal brandbaarder dan gedacht

Maar in een brief die vrijdag 29 juni naar de bewoners is verstuurd komt Woongenoot daar op terug. 'Uit het vervolgonderzoek blijkt dat zowel de gevelpanelen als de achterliggende constructie inderdaad niet voldoen aan het brandveiligheidslabel in de vergunning. Ook blijkt het materiaal brandbaarder dan uit het eerste onderzoek naar voren kwam.' Directeur Kees van Kampen zegt hij het belangrijk vindt om de huidige situatie snel aan te passen. 

Vanaf maandag 2 juli tot en met vrijdag 20 juli gaat Woongenoot de onderste 2 tot 3 meter van de gevelpanelen en de isolatie verwijderen.. Daarmee verkleint de verhuurder het risico van brand, omdat brand buiten het complex (bijvoorbeeld een brandende scooter of afval) zo niet kan overslaan naar de gevels.

Tijdelijke brandwacht

Daarnaast neemt de verhuurder aanvullende maatregelen voor de kozijnen naast de kopgevel. Totdat deze werkzaamheden afgerond zijn, zal er ’s nachts (van 20.00 uur tot 8.00 uur) een brandwacht actief zijn bij de Meiberg . Dit is een tijdelijke extra maatregel om bij een brand sneller te kunnen alarmeren.

Later dit jaar verwijdert Woongenoot al het andere plaatmateriaal en de isolatie van de gevels. Dan wordt het gebouw voorzien van nieuwe gevelpanelen en isolatie die voldoet aan de brandveiligheidseisen. Deze maatregelen zijn voorgelegd aan de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) en de Brandweer en die zijn het eens met die aanpak.

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend